Vraag & Antwoord

OS Linux

Unmounten werkt niet goed ?

Anoniem
MrLeeJohn
15 antwoorden
 • Hallo,

  Ik had voor een servertje een harddisk in een subdir gemount.
  Nu moest ik echter iets op die schijf zetten en aangezien hij read-only gemount was, diende ik hem eerst te unmounten, om vervolgens weer te mounten.

  Het unmounten werkte niet, dus heb ik de schijf met de schakeloptie -l geunmount.
  Deze lazy unmount heeft gewerkt denk ik, want de schijf staat niet meer in het mount overzichtje wanne ik mount typ.
  Nu ik de schijf echter weer probeer te mounten, krijg ik een foutmelding : "mount: /dev/hdc1 already mounted or /mnt/hdd busy".

  Wat gaat hier nu verkeerd ?
  Ik mount de schijf als : mount /dev/hdc1 /mnt/hdc1
  Het is een gewone ext2fs schijf…dus ik snap niet wat het probleem is ?

  Mijn huidige gemounte partities :
  [code:1:3b3524cb47]
  /dev/hda5 on / type ext2 (rw,errors=remount-ro)
  proc on /proc type proc (rw)
  devpts on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620)
  /dev/hda1 on /boot type ext2 (rw)
  [/code:1:3b3524cb47]

  P&B
 • Ik heb precies hetzelfde gehad…. je kunt uitzoeken wie of welk proces dan iets op die hd doet. Maar bij mij was dat niks. Kijk eens in je logs… bij mij werd eoa IO-error gemeld voor die hd. Maar bij tests bleek er niks aan de hand. Ook smartmontools (gaaf; af en toe via cron wat testen) vond de hd in orde. Ik had dat bij kernel2.4.x om de 2 maanden…. nu gebruik ik kernel2.6 en unmount en mount ik regelmatig die hd via cron. Nog geen problemen gehad.

  Misschien heb je wat aan mijn verhaaltje…
 • Ten eerste komen de volgende zinnen uit je verhaal niet overeen;;

  "mount: /dev/hdc1 already mounted or /mnt/hdd busy".
  en de zin
  Ik mount de schijf als : mount /dev/hdc1 /mnt/hdc1

  Maar ik neem aan dat dat een typfout is. Verders moet je er ook voor zorgen dat je niet meer met de schijf bezig bent voordat je hem mag (un)mounten - dus in de console naar een andere directory cd'en en/of andere grafische filemanagerdingen afschieten - m.a.w. zogen dat er geen processen meer de schijf benaderen (bash is ook een proces).
 • [quote:7ef2dc2673="MrLeeJohn"]Ik heb precies hetzelfde gehad…. je kunt uitzoeken wie of welk proces dan iets op die hd doet. Maar bij mij was dat niks. Kijk eens in je logs… bij mij werd eoa IO-error gemeld voor die hd. Maar bij tests bleek er niks aan de hand. Ook smartmontools (gaaf; af en toe via cron wat testen) vond de hd in orde. Ik had dat bij kernel2.4.x om de 2 maanden…. nu gebruik ik kernel2.6 en unmount en mount ik regelmatig die hd via cron. Nog geen problemen gehad.

  Misschien heb je wat aan mijn verhaaltje…[/quote:7ef2dc2673]
  Hmmm, daar heb ik zeker wat aan….niet dat het bijdraagd tot de oplossing, maar wel dat ik weet dat ik niet de enige ben die hier tegen aan loopt.
  Het is ervaren linuxgebruikers dus ook overkomen en dat is toch een kleine geruststelling ;).
  Ik weet niet welke logs je bedoelt, maar ik kon in mijn syslogs geen i/o errors vinden, al heb ik deze schijf welleens van lees /schrijffouten verdacht…
  Hoe je kunt zien welke processen de HD bezich houden weet ik niet, maar ik vermoedt dat het er geen zijn zo aan de PS -all en TOP commando's te zien.
  Daarbij is het filesystem ook al geunmount, dus dan blijven de processen die de schijf kunnen benaderen al beperkt tot systeem-processen volgens mij.
  Erg jammer dus, maar het werkt nog steeds niet…al vermoed ik dat hij het na een reboot gewoon weer doet, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling aangezien het een servertje is.
  Het is wel een oude kernel (woody) idd.

  [quote:7ef2dc2673="tekkie"]
  Ten eerste komen de volgende zinnen uit je verhaal niet overeen;;

  "mount: /dev/hdc1 already mounted or /mnt/hdd busy".
  en de zin
  Ik mount de schijf als : mount /dev/hdc1 /mnt/hdc1

  Maar ik neem aan dat dat een typfout is. Verders moet je er ook voor zorgen dat je niet meer met de schijf bezig bent voordat je hem mag (un)mounten - dus in de console naar een andere directory cd'en en/of andere grafische filemanagerdingen afschieten - m.a.w. zogen dat er geen processen meer de schijf benaderen (bash is ook een proces).
  [/quote:7ef2dc2673]
  Dat was idd een tikfout :oops:.
  Hmmm, geen processen mogen de schijf benaderen…., maar hij is al geunmount….welke processen zouden hem dan nog kunnen benaderen ?
  Het probleem is niet noodzakelijkerwijs het unmounten, maar het niet kunnen remounten nadat de schijf is geunmount.
  Zelf dacht ik ook dat er nog een proces was welke de schijf actief hield, maar ik zou niet weten wat, want hij is niet meer gemount in het filesystem zeg maar…

  P&B
 • Als het weer gebeurt, typ dan eens 'lsof /dev/hdc1' om te kijken welke processen de schijf benaderen. Tien tegen één dat het proces [b:e370584e5c]fam[/b:e370584e5c] heet (File Alteration Monitor). Die kun je vervolgens gewoon afschieten.
 • > Erg jammer dus, maar het werkt nog steeds niet…al vermoed ik dat hij het na een reboot gewoon weer doet, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling aangezien het een servertje is.

  Tja… bij mij kreeg ik de server niet eens netjes down. De schijf blijft in een loop zitten die ik na 3 minuten afbrak door de server gewoon uit en aan te zetten. Niet de bedoeling, maar ja…. ook Linux is niet perfect :wink:

  Ben benieuwd of het nu bij kernel2.6 goed blijft… en misschien helpt het regelmatig opnieuw mounten via cron.
 • [quote:53a0d87efe="7_feet_up"]Als het weer gebeurt, typ dan eens 'lsof /dev/hdc1' om te kijken welke processen de schijf benaderen. Tien tegen één dat het proces [b:53a0d87efe]fam[/b:53a0d87efe] heet (File Alteration Monitor). Die kun je vervolgens gewoon afschieten.[/quote:53a0d87efe]
  Dat heb ik dus net geprobeerd en er kwam geen return dus neem ik aan dat er geen processen zijn die de schijf nog bezig houden ?

  P&B
 • Dat klopt, maar dan moet de schijf gewoon te unmounten zijn. Behalve als je net iets met wine op die schijf hebt gedraaid wat is gecrashed of afgesloten met <ctrl>-c. Er zit namelijk een bug in wine die veroorzaakt dat wine-preloader/wine-pthread de schijf gebruikt, terwijl dit proces niet te killen is zonder reboot.
 • Op die bewuste computer is wine niet geinstalleerd…dus dat zal het ook niet zijn denk ik.
  Toch bedankt voor de poging :).
  Het blijft een gek probleem…

  P&B
 • Even een paar vraagjes…. hoe vaak is het bij jou voorgekomen? Hoe heb je het opgelost? Iets in logs (syslog, warn, messages, enz) gevonden? Cron met af en toe opnieuw mounten geprobeerd? Dma uit? Smartctl geprobeerd? Kernel/distro?
 • Ik kan helemaal niks in de logfiles vinden over de harde schijven o.i.d. , wel iet verontrustends over de mailserver, maar dat staat hier helemaal los van.

  Ik maak dus gebruik van Debian Woody met kernel 2.4.18.
  Af en toe umounten met cron heb ik niet geprobeerd, maar het gebeurt elke keer tijdens het unmounten van deze schijf.
  Als ik hem unmount gelijk nadat ik hem gemount heb, dan is er nog geen probleem….indien het langer duurt dan enkele minuten…dan pas ontstaat het probleem.
  Misschien wordt het tijd om over te stappen op debian sarge ofzo…, maar het is toch niet een echt oude kernel…hij is al wel een 2.4

  Vreemd dus :(

  P&B
 • > langer duurt dan enkele minuten

  Ow… dan is het wezenlijk anders dan mijn probleem… bij mij gaan er een paar maanden overheen voordat het probleem onstond.
 • Tsja de linux kernel doet soms vreemde dingen. Het komt zelfs weleens een enkele keer voor dat bepaalde processen niet te killen zijn. Zelfs niet met kill -9 :-?

  Mount problemen heb ik tot nu toe alleen met NFS gehad. Trek maar eens je netwerkkabel eruit als je met een NFS server verbonden bent ;).
 • [quote:6dfe69b03e="m3ssi4h"]Tsja de linux kernel doet soms vreemde dingen. Het komt zelfs weleens een enkele keer voor dat bepaalde processen niet te killen zijn. Zelfs niet met kill -9 :-?[/quote:6dfe69b03e]

  Zoiets heet een zombie proces. Meestal gaan ze wel weg, als je het (eventuele) parent proces afschiet. Als ze die niet hebben blijft hij inderdaad staan. Dat geld voor alle UNIX varianten. Het proces reageert dan niet meer op de signalen van de kernel. De PID blijft op deze manier bezet staan, anders zouden er voor hackers interessante situaties ontstaan. ;-)
 • [quote:3a7464ff4a="MrLeeJohn"]> langer duurt dan enkele minuten

  Ow… dan is het wezenlijk anders dan mijn probleem… bij mij gaan er een paar maanden overheen voordat het probleem onstond.[/quote:3a7464ff4a]

  Hmmm, het lijkt bij mij nu toch ook langer te duren dan enkele dagen, want nu ik hem na enkele dagen unmount geeft het geen problemen…
  Dan treed het probleem bij mij blijkbaar toch, net als bij MrLeeJohn, pas na enkele weken draaien op ?

  Wat de zombieprocessen betreft…
  Hoe kun je zien wat het parrent-proces is van childprocessen ?
  En dat je die child-processen niet kunt killen is eigelijk een heel goede zaak, omdat het veiligheidsrisico's voorkomt ?

  P&B

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.