Vraag & Antwoord

OS Linux

kernel compillen

Anoniem
windowsXP-PRO
7 antwoorden
 • Sinds 2 dagen ben ik in het bezit van een 2e pc, (zie onderschrift)

  omdat ik nu de luxe heb van 2 pc's wil ik met 1 van beide wat meer experimenteren.
  Een kernel compillen lijkt me wel wat.

  Wanneer doe je dat?
  Wat moet ik me ervan voorstellen? Kan ik bv de drivers van ATI mee koken in de kernel, zodat ik direct tuxracer kan spelen?
  Kan ik er daarna ook een RPM van bakken?

  Evert
 • [quote:09c4799345="windowsXP-PRO"]Een kernel compillen lijkt me wel wat.

  Wanneer doe je dat? [/quote:09c4799345] Wanneer je hardware hebt dat niet door de standaard voor gecompileerde kernel wordt ondersteund. Bij een Linux distributie als Fedora Core zal dit niet snel nodig zijn. [quote:09c4799345="windowsXP-PRO"]Wat moet ik me ervan voorstellen? Kan ik bv de drivers van ATI mee koken in de kernel, zodat ik direct tuxracer kan spelen? [/quote:09c4799345] Daar heb je nog altijd de ATI fglrx drivers van de ATI site voor nodig.
  [quote:09c4799345="windowsXP-PRO"] Kan ik er daarna ook een RPM van bakken? [/quote:09c4799345] Dat zou moeten kunnen met commando [code:1:09c4799345] make rpm [/code:1:09c4799345] Zie deze discussie.
 • Kernels vind je op www.kernel.org
  Het voordeel van zelf je kernel bouwen is dat je hem precies kunt aanpassen aan de hardware die je hebt. Heb je bv. geen SCSI disks, dan zijn SCSI drivers voor jou ballast en hoef je die ook niet mee te compileren. Je krijgt dus een kleinere kernel, die ook sneller opstart als je je computer boot. (Handig als je computer niet 24 uur per dag aanstaat). In de FAQ van deze Linux nieuwsgroep staat e.e.a beschreven voor de 2.4.xx kernel.
  Download de kernel van een mirror van www.kernel.org
  Download een tarball in je hoofdir.
  De huidige 2.6.10 gaat enigzins anders, maar vergelijkbaar. Je source untarren in /usr/src/linux-2.6.10
  start je X-windows manager (bij voorkeur KDE), als je daar al niet in zit.
  Wordt superuser
  # cd /usr/src
  # ln -s linux-2.6.10 linux
  (dus NIET rechtstreeks in een dir /usr/src/linux dir untarren!!)
  # cd /usr/src/linux
  Wat je nu moet doen staat in de file README.
  Lees voor speciale hardware die je hebt ook eens in de Documentation directorie. Voor mij was dit nuttig voor het aan de gang krijgen van mijn TV kaart.
  Zelf gebruik ik in mijn Slackware distro de Vanilla kernel.
  dwz. de officiele door kernel.org uitgegeven kernel zonder extra patches.
  Er zijn ook kernels met allerlei patches, (ac = Allan Cox bv.) die door mij overigens niet begrepen worden. (Uitleg is schaars of erg specialistisch).
  Er zijn echter distroos (Mandrake bv.) die een speciale voor die distro getweakte (Mandrake-) kernel nodig hebben. Dat moet je dus uitzoeken op een site of forum voor die distro.
  Een van de redenen waarom ik dus Slackware fan ben.
  Achteraf blijkt dat een kernel zeer goed zelf te bouwen is.
  Geluid inbouwen kan op twee manieren: of via de kernel (gaat prima in de latere 2.6 kernels), of alleen de basis-module Soundcore 'monteren' tijdens het kernel bouwen en achteraf de ALSA sources downen & installeren voor jouw soundcard(s).
  www.alsa-project.org
  Hoe je ATI drivers in te bouwen zal beschreven staan op de ATI site.
  succes. Douwe.
 • dank Jolo / Douwe,
 • op dit momt volg ik deze how-to
  http://voidmain.is-a-geek.net/redhat/fedora_3_kernel_build.html

  dank
 • Nog een heel belangrijke tip. Kijk heel erg uit wat als module compileert en wat niet. Stop bijv. de ondersteuning van je harde schijven niet in een module. Met bepaalde truukjes kan zoiets wel (initrd), maar het gevolg is vaak na een reboot een Kernel Panic ;)
 • Hetzelfde geld natuurlijk voor het filesystem wat je voor je schijven hebt gekozen… ext2/3, reiserfs - compileer in ieder geval de driver voor je root filesysteem IN de kernel…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.