Vraag & Antwoord

OS Linux

[Knoppix 3.7] Read Only bestanden editen

Anoniem
maximilaan
4 antwoorden
 • Geprobeerd met Knoppix een bestand /boot/grub/menu.lst (=read only) te editen in mijn multiboot Windows / Fedora / SUSE systeem.

  Via Ctrl-Alt-F1 als root met de vi editor alleen lezen, kon het gewijzigde bestand niet onder de zelfde naam opslaan. Actie dus mislukt.

  Uiteindelijk lukte mij de gewenste aanpassing wel door SUSE te starten
  als root, Fedora te mounten en de gewenste regels uit Fedora naar SUSE te copieëren. Dit lijkt mij niet de handigste weg.

  Wie weet hoe ik met de Knoppix cd moet handelen?

  -hws-
 • Knoppix van CD is voor mij alweer een tijdje geleden dus ik kan het zomaar helemaal mis hebben. Maar volgens mij mount Knoppix uit veiligheidsoverwegingen de gevonden harddisk-partities altijd ReadOnly. Je kunt dat dacht ik veranderen door een rechtsklik op het betreffende schijf-icoon op de desktop.

  Jim
 • Dank Jim voor je reactie, het mounten wist ik al, het gaat er om dat het bestand uit een andere distro (in dit geval SUSE) read only is.

  Als root van Knoppix heb ik dus kennelijk geen mogelijkheid op de SUSE partitie dat read only bestand te editen?

  -hws-
 • Nou, dit is wat de handleiding van Knoppix erover zegt:

  Bij het werken met Knoppix moet je met enkele bijzonderheden rekening houden. De wachtwoorden voor zowel de standaardgebruiker als voor root zijn veiligheidshalve uitgeschakeld, zodat je niet even snel met een [b:112f8f6fa8]su[/b:112f8f6fa8] superuser-rechten kunt krijgen. Als je desondanks toch root-rechten nodig hebt, start je het benodigde programma met [b:112f8f6fa8]sudo[/b:112f8f6fa8], of je start de onder KNOPPIX in het KDE-startmenu te vinden root-shell of je verandert de identiteit met [b:112f8f6fa8]sudo su[/b:112f8f6fa8] in een console.

  [b:112f8f6fa8]sudo vi[/b:112f8f6fa8] zou dus bijvoorbeeld het gewenste effect moeten hebben.

  Hoop dat je er wat aan hebt,
  Jim

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.