Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Linux

[Suse 9.1] Na nieuw MoBo geen geluid meer...

rolfb
14 antwoorden
  • Hoi,
    nadat ik noodgedwongen een nieuw moederbord in m'n pc moest schroeven, weigert mijn geluid op de pc. (Althans, onder Linux. Dualboot W2000 geeft gewoon geluid, dus 't is geen hardware prob.) Had voorheen een PCI kaart, nu Via82xxx onboard.

    Als ik boot met Knoppix heb ik wel gewoon geluid, zonder aanvullende configuratie.
    Heb als zaken als alsaconf, Yast, KControl etc gedraaid maar dat levert niets op. Ik krijg de melding dat een bepaalde kernelmodule niet gevonden kan worden (heb helaas de exacte melding nu niet bij de hand).
    Kan iemand aangeven waar ik in Knoppix het makkelijkst de hele (sound-)configuratie kan bekijken om te vergelijken met Suse? (Of heeft iemand sowieso een ingeving..?
    dank
  • Mijn ingeving; stop er een Audigy in en zet die goedkope onboard zooi uit. :wink:
  • Heb ik overwogen, maar dat vind ik eigenlijk een capitulatie ;-\
    't mag dan goedkope onboard zooi zijn, maar het kan wel werken (zie knoppix) dus wil ik het ook werkend hebben…
  • Heb je al eens gewoon modprobe snd-via82xxx geprobeerd? En als de kernel module niet gevonden kan worden, hebben ze die er bij suse misschien net bijgeleverd, en moet je misschien je kernel hercompilen met de module.
    De modules zijn ondergebracht in /lib/modules/<kernelversie>/ - ga eens onder die directory op zoek naar de betreffende module. (bijvoorbeeld "find /lib/modules/<kernelversie>/ | grep via82").
  • als ik thuis ben, zal ik eens kijken.
    dank voor de tip, en anders pak ik inderdaad maar een schroevendraaier ter hand…
  • [quote:ee75085300="rolfb"]weigert mijn geluid op de pc. (..) Had voorheen een PCI kaart, nu Via82xxx onboard. [/quote:ee75085300]
    [quote:ee75085300="Tekkie"]Heb je al eens gewoon modprobe snd-via82xxx geprobeerd?[/quote:ee75085300] Ik neem aan dat je bedoelt snd-via82xx
    [code:1:ee75085300]
    locate snd-via82xx
    /lib/modules/2.6.8-24-smp/kernel/sound/pci/snd-via82xx-modem.ko
    /lib/modules/2.6.8-24-smp/kernel/sound/pci/snd-via82xx.ko
    [/code:1:ee75085300] en deze module heeft SuSE standaard.
    [quote:ee75085300="rolfb"]Kan iemand aangeven waar ik in Knoppix het makkelijkst de hele (sound-)configuratie kan bekijken om te vergelijken met Suse? (Of heeft iemand sowieso een ingeving..? [/quote:ee75085300] Je zou de output van /sbin/lsmod van SuSE en Knoppix met elkaar kunnen vergelijken. Hoe wordt je onboard geluidskaart getoond in Yast > Hardware > Geluid? Als er geen geluidskaart staat, kun je 'm dan handmatig toevoegen? Als er wel een geluidskaart staat, en je klikt op Volume en Test. Hoor je dan een test geluid? Of krijg je dan weer een foutmelding? Ook zou je de inhoud kunnen posten van configuratie bestand /etc/modprobe.d/sound
  • [quote:d987ce3104="jolo"]Ik neem aan dat je bedoelt snd-via82xx[/quote:d987ce3104]

    Waarschijnlijk wel ik heb niet zo'n kaart. :wink:
  • [code:1:ebefde6ef3]
    SusePC:/lib/modules/2.6.5-7.147-default/kernel/sound/pci # lsmod |grep via
    snd_via82xx 25636 0
    snd_pcm 97160 2 snd_pcm_oss,snd_via82xx
    snd_ac97_codec 62596 1 snd_via82xx
    snd_page_alloc 11656 2 snd_via82xx,snd_pcm
    gameport 4736 1 snd_via82xx
    snd_mpu401_uart 8064 1 snd_via82xx
    snd 61572 12 snd_seq_oss,snd_seq_midi_event,snd_seq,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_via82xx,snd_pcm,snd_timer,snd_ac97_codec,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device
    [/code:1:ebefde6ef3]
    [code:1:ebefde6ef3]
    SusePC:/etc/modprobe.d # cat sound

    options snd-via82xx enable=1 index=0
    # uniq.virtual:VIA 823x rev60
    alias snd-card-0 snd-via82xx

    [/code:1:ebefde6ef3]
    Ik zie het niet…
  • ligt aan de kde mixer die moet je ff verwijderen

    http://portal.suse.com/sdb/en/2004/05/thallma_91_sndsilence.html
  • Helaas.
    Bekend probleem inderdaad (had het al eens gehad) maar niet wat hier aan de hand is.
    (Zou ook vreemd zijn dat dit getriggerd wordt door een nwe geluidskaart)
    Toch dank voor het meedenken!
  • [quote:fbb5b3c4a0="rolfb"]Ik zie het niet…[/quote:fbb5b3c4a0] Wat zie je hier niet? De inhoud van de jouw geposte configuratie bestand /etc/modprobe.d/sound lijkt me wel in orde. Het deel van de output van je lsmod lijkt me eveneens in orde. Alleen lijkt deze niet compleet. Wellicht had je beter kunnen posten
    [code:1:fbb5b3c4a0] /sbin/lsmod | grep snd [/code:1:fbb5b3c4a0] en had je deze al vergeleken met die van Knoppix? En wat deed die Volume en Test in Yast > Hardware > Geluid?

    En van welk merk en model is dat nieuwe moederbord?
  • [code:1:7f343e0380]
    rolf@SusePC:~> lsmod|grep snd
    snd_seq_oss 31360 0
    snd_seq_midi_event 7680 1 snd_seq_oss
    snd_seq 55312 4 snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
    snd_pcm_oss 57640 0
    snd_mixer_oss 18944 1 snd_pcm_oss
    snd_via82xx 25636 0
    snd_pcm 97160 2 snd_pcm_oss,snd_via82xx
    snd_timer 25860 2 snd_seq,snd_pcm
    snd_ac97_codec 62596 1 snd_via82xx
    snd_page_alloc 11656 2 snd_via82xx,snd_pcm
    gameport 4736 1 snd_via82xx
    snd_mpu401_uart 8064 1 snd_via82xx
    snd_rawmidi 25636 1 snd_mpu401_uart
    snd_seq_device 8456 3 snd_seq_oss,snd_seq,snd_rawmidi
    snd 61572 12 snd_seq_oss,snd_seq_midi_event,snd_seq,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_via82xx,snd_pcm,snd_timer,snd_ac97_codec,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device
    soundcore 9056 1 snd
    rolf@SusePC:~>
    [/code:1:7f343e0380]
    Uit Knoppix:
    [code:1:7f343e0380]
    via82cxxx_audio 19452 0
    ac97_codec 11916 0 [via82cxxx_audio]
    uart401 6052 0 [via82cxxx_audio]
    sound 55276 0 [via82cxxx_audio uart401]
    soundcore 3428 4 [via82cxxx_audio sound]
    [/code:1:7f343e0380]
    Maar da's gegrept op via, niet op snd. Misschien straks nog effe rebooten.


    Nieuwe MoBo is Asus A7v600-x
    [quote:7f343e0380] En wat deed die Volume en Test in Yast > Hardware > Geluid? [/quote:7f343e0380]
    Helemaal niets…(akoestisch dus. Kreeg wel netjes het betreffende scherm…)
  • Knoppix gebruikt de OSS drivers, en SuSE de ALSA drivers, dat is het enige verschil dat ik zie. Kun je in SuSE nog de OSS drivers gebruiken, of zijn die geheel weggelaten?
  • [quote:9569d9d8f7="rolfb"] Nieuwe MoBo is Asus A7v600-x [/quote:9569d9d8f7] Je /sbin/lsmod | grep snd lijkt me wel in orde.

    Zoals Tekkie aangeeft het gebruiken van OSS drivers zal waarschijnlijk wel mogelijk zijn. Ook in deze Google discussie worden OSS drivers genoemd. Alleen zijn sinds de 2.6.x kernel de OSS drivers standaard uitgeschakeld. Zie ook deze output in SuSE Linux Professional 9.2 van locate via82xx
    [code:1:9569d9d8f7]
    locate via82xx
    /lib/modules/2.6.8-24-smp/kernel/sound/pci/snd-via82xx-modem.ko
    /lib/modules/2.6.8-24-smp/kernel/sound/pci/snd-via82xx.ko
    /usr/src/linux-2.6.8-24/sound/pci/via82xx.c
    /usr/src/linux-2.6.8-24/sound/pci/via82xx_modem.c
    jolo@linux:~> [/code:1:9569d9d8f7]

    De via82xx onboard geluidskaart zou door ALSA drivers ondersteund moeten worden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.