Vraag & Antwoord

OS Linux

CentOS, gebruikt iemand die

Anoniem
MrLeeJohn
34 antwoorden
 • Ah, kijk, dat is interessante informatie, ik wist niet dat RHEL4 ook al SELinux-enabled is. Iig, om op de OP terug te komen: het lijkt erop dat de RHEL-derrivaten op een goede weg zijn. Eens kijken hoe populair ze gaan worden.
 • :lol: :lol:

  MrLeeJohn

  ik sta 8ter je 8)
 • Hoi

  Ik heb CentOS gedownload, Weet iemand het wezenlijke verschil tussen CentOS en FC3?

  dank
 • FC3 staat onderleiding van Red Hat. CentOS niet.
 • [quote:a105238a23="windowsXP-PRO"]Ik heb CentOS gedownload, Weet iemand het wezenlijke verschil tussen CentOS en FC3? [/quote:a105238a23] Zie op DistroWatch de info over CentOS en Fedora Core.
 • CentOS is gebaseerd op RHEL3/4. Hiermee zit je op een conventioneler pad met je distro. Kwa beveiliging voor servers soms beter. Concurrenten zijn Whitebox en Openna. Die laatste heeft de beste papieren, denk ik.
 • Nee, CentOS heeft de beste reputatie, aldus een artikel op LWN dat nog niet verschenen is voor niet-leden ;). De nieuwste CentOS is op RHEL 4 gebaseerd en is stabieler en meer uitontwikkeld dan Fedora Core 3. Het nadeel is weer dat RHEL en erop gebaseerde distributies minder cutting edge zijn. Minder spannend, maar wel betrouwbaarder.
 • dank voor alle antwoorden
 • CentOS staat erop

  Nogmaals dank
 • Wat is het voordeel van CentOS boven de traditionele server distro's zoals Debian en Slackware :roll:. Ik denk daarbij aan community support en security patches.
 • ik ben daar nog niet echt achter gekomen.
  CentOS is in feite een kloon van RHEL. maar dan ZONDER support.
 • Ennuh…. bevalt ie je? CentOS is een distro die op mijn lijstje staat eens degelijk te gaan testen….
 • tja, bevalt ie….

  goede vraag. Staat er net een paar uur op. .. Reden…? Fedora Core 3 begon kuren te vertonen.

  Op een andere pc staat FC3 wel .

  ik ben er net effe mee wezen stoeien. RPM-etje gebouwd, AMSN geinstalleerdt.
  Verder weinig eigenlijk.

  Evert
 • [quote:2809d2bea0="m3ssi4h"]Wat is het voordeel van CentOS boven de traditionele server distro's zoals Debian en Slackware :roll:. Ik denk daarbij aan community support en security patches.[/quote:2809d2bea0]

  Tsja, ik denk dat het toch voer blijft voor mensen die van Rode Hoeden houden. M'n broertje (ook Slack fanaat) heeft recent eens wat met Fedora zitten tinkeren, maar het blijft toch allemaal behoorlijk instabiel en complex. En <troll doel="MrLeejohn">de SELinux policies zijn samen 250.000 regels, niet iets wat je zo even voor de plezier als administrator gaat zitten te tunen</troll>.

  Maarja, ieder z'n ding :).
 • Dat laatste is hier niet op zijn plek en ook niet erg complimenteus :cry:
 • WTF 250.000 regels :o

  Dit bevestigd tot weer eens mijn vooroordelen die ik tegen Fedora heb.

  Fedora == instabiele testzooi van Rode Hoed
 • De meest belangrijke factor voor de staibiliteit van een systeem is de beheerder. Ik ken hele volksstammen die Fedora (en gelijk ook maar suse, redhat, mandrake noemen) stabiel draaien.

  Maar goed…. we zijn van CentOS nu naar Fedora/Selinux gegaan 8)
 • Dat ben ik niet helemaal met je eens. Je kunt nog zo'n goede beheerder zijn, maar als je met een ondeugdelijk systeem moet werken dan schiet het ook niet op.

  Als je kijkt wat op deze pagina van Red Hat bepaalde eigenschappen van Fedora zijn.

  http://www.redhat.com/software/rhelorfedora/


  Dan hebben we hier te maken met test software die zeker niet geschikt is voor stabiele productie omgevingen. Enkele Fedora quote's van Red Hat:

  Primary benefits: Bleeding-edge technology released early and often

  Package selection criteria: Latest open source community packages. Selected to meet the needs of the open source community and drive rapid technology development.
 • Voor een bedrijf waar Linux in de basis moet gaan draaien zou ik geen Fedora aanbevelen idd. Maar ook geen slack of debian. Dan zou ik RHEL of SLES adviseren, omdat ze dan iemand kunnen bellen met problemen. Als er een kundige beheerder zou werken en de server zit niet midden in de basis van het netwerk zou ik hem adviseren zelf de distro te kiezen. Ook zou ik hem/haar op een BSD wijzen. Maar voor bijvoorbeeld een webservertje (geen e-bussiness dan), faxserver of zo…. maakt het niet zoveel uit…. kan Fedora prima.

  Verder blijf ik bij mijn uitspraak…. "de meest belangrijke factor…"… ik zeg dus niet "altijd" of zo. Als hardware niet goed is zie ik het als taak van de beheerder daar wat aan te doen of op te wijzen. Soms is het wat anders… hardware, omgeving, enz, enz. Er zijn idd andere faktoren, maar ik blijf bij mijn uitspraak.
 • Nou, ik krijg de impressie dat een aantal van de RHEL distributies, zonder de officieele Red Hat sticker (CentOS e.d.), heel aardig op weg zijn. De vraag is of gebruikers niet uiteindelijk steeds meer overgaan naar een van de gratis RHEL derrivaten. Daarmee zal Red Hat wel veel van haar kweekvijver kwijtraken.

  Mijn SELinux opmerking was een reactie op het commentaar (waar ik het mee eens ben) dat Arvid maakte. Ik zie nog steeds niet hoe SELinux, wat een belangrijkdeel van Fedora is en van RHEL wordt, in de huidige staat iets positiefs kan brengen ten aanzien van serverbeheer. Met een dermate hoge complexiteit is de kans op fouten juist alleen maar groter. Ik denk dat een zo'n grote kans op fouten erg kritisch wordt, vooral als je bedenkt dat SELinux uiteindelijk voor 0-day vurns bedoelt is. Er moeten veel simpelere mechanismen mogelijk zijn, vooral als je bedenkt dat je op de meeste servers hooguit twee belangrijke services draait.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.