Vraag & Antwoord

OS Linux

linux contra windows

Anoniem
lckarssen
16 antwoorden
 • Ik heb een oude laptop compaq armada 1598dt, is pentium 266MHZ, 32 MB ram, 4,1 GB HD en die wil ik gebruiken ( in plaats van in de vuilbak te kieperen) om te surfen op internet, verbonden aan een draadloze modem router Netopia ( van Belgacom), hier zijn reeds 3 computers op aangesloten.
  Op deze laptop staat nu windows 2000 pro, bij wijze van proef, is het max dat hier kan op draaien, aangeraden wordt windows 95 of 98.
  Nu mijn vraag: is het interessant hierop linux te plaatsen of toch beter windows? en indien linux, welke distro?
  Met linux: welke problemen om draadloze verbinding te maken met internet?
  wordt die modem herkent in linux? (geen ondersteuning voor linux volgens Belgacom)
  Heb cd van windows 98, 2000, millennium en NT ( deze laatste Amerikaans en nog nooit gebruikt)
 • Het is zeker mogelijk om een Linux distro op zo'n masjientje te zetten, t zal alleen wat moeite kosten. Is er een mogelijkheid het geheugen nog uit te breiden? Dat vereenvoudigd de installatie behoorlijk doordat een voorhanden zijnde grafische installer z'n werk kan doen. Zonder lukt ook wel, maar kost nog wat meer moeite en is voor beginners niet altijd even eenvoudig te doorgronden. Kan het apparaat booten van CD-ROM? Probeer dan eerst Knoppix om te zien of alles herkent wordt. Als dat het geval is is de keuze ruim: Redhat/Fedora, Suse, Debian, Mandrake, Ubuntu, Gentoo en Slackware zijn de meest gangbare. Gentoo en Slackware zijn het eenvoudigst aan te passen aan oudere hardware maar vereisen een behoorlijke basiskennis van Linux (beter: *nix in t algemeen ;)). De anderen zijn redelijk tot behoorlijk 'beginnersproof' maar vereisen daarom wat meer geheugen en rekenkracht. Vanwege de hardware router tussen netwerk en internet is het niet zo'n probleem om een oudere, en daardoor lichtere, Linux distro te gebruiken, denk dan bv aan RH 8 of 9 of zo rond die tijd (zeg uit 2000 oid). Wel dien je dan voorzichtig te zijn met contact via internet vanwege de niet meer gedichte lekken (door 'End of Life' van distro, meestal 12-18 maanden na release) in die specifieke distro. Het is een leuk project om Linux te leren kennen, al zal de leercurve in t begin best steil zijn ;) Succes!

  Groet, M.V. Wesstein
 • Op de pc zoals ie nu is adviseer ik win98. Dat draait dan acceptabel.

  Linux kan als je niet iets grafisch gaat doen. Maar dat wil je… dus geheugen uitbreiden. Kost toch niks… zeker op marktplaats of zo. Met 128 Mb ram kun je de distro's kiezen. Misschien aardig om eerst knoppix, suselive of zo te proberen…. Linux startend vanaf cdrom.
 • Ben wel met je keuze eens eigenlijk Leon.
 • > Ben wel met je keuze eens eigenlijk Leon.

  :o eej… leuk dat je het zegt :wink:
 • Als ik het niet met je over Fedora kan eens worden wil nog niet zeggen dat ik het nooit met je eens ben ;)

  [size=9:7f0a84f30b] Sssttt… ben het vaker wel dan niet met je eens [/size:7f0a84f30b]
  ;)
 • [quote:ddf9c3bd8d="strekepeke"]Ik heb een oude laptop compaq armada 1598dt, is pentium 266MHZ, 32 MB ram, 4,1 GB HD en die wil ik gebruiken ( in plaats van in de vuilbak te kieperen) om te surfen op internet, verbonden aan een draadloze modem router Netopia ( van Belgacom), hier zijn reeds 3 computers op aangesloten.
  [/quote:ddf9c3bd8d]
  Ik weet niet of het typenummer exact hetzelfde is, maar ik heb een aantal jaar teug een dergelijke laptop in bruikleen gehad (ook een armada 266MHz, 32 MB ram) en draaide daar toen gewoon Slackware op. Zeker met een lichte windowmanager is dat geen enkel probleem. Om ook KDE te kunnen draaien heb ik destijds 64MB geheugen erbij geprikt. Dat dimmetje heb ik hier nog liggen. PB me maar even als ik het op moet sturen, ik hoef er niets voor te hebben.
 • > Sssttt… ben het vaker wel dan niet met je eens

  Okay… we doen net of niemand dit leest :P
 • WIN98 is idd. nog te doen maar …

  eens even kijken …

  SuSE 6.4 /Redhat 6.0 zijn ook van die tijd dus die kunnen ook gewoon op die bak draaien.

  kortom als je wat geheugen bij kan prikken en beried bent om even opzoek te gaan naar een wat oudere linux (ik gok dat 8.2 het nog wel redelijk doet en 7.2 zelfs nog beter) dan kan het makkelijk en zal het soepeler draaien dan je windows98

  Je moet geen SuSE 9.3 erop willen zetten want die vraagt toch echt wel wat meer van je machiene.
 • Windows 98 is oude niet meer ondersteunde software en verdient dus geen aanbeveling, maar hetzelfde geldt natuurlijk voor oude SuSE en Red Hat versies. Je kunt beter nieuwe (veel veiligere) lichte software draaien dan oude software vol met securityleaks. Slackware met een lichte windowmanager of een echt lichte distributie als Vector Linux is imho het meest geschikt voor een dergelijke laptop.
 • Ben het helemaal met Marcel eens. Hoewel win98 nog wel erg veel gebruikt wordt en er veel ondersteuning via Google te vindne is. Dat zou ik dan nog eerder doen dan oude suse/redhat-versies.

  Geheugen erbij halen dus…. genereus aanbod van Marcel toch?
 • misschien iets zoals gentoo (als je heel veel tijd hebt natuurlijk) dan kan je een systeempje maken dat geen gram te veel weegt…

  (ik zou eigelijk gaan voor een Mandrake ofzo met daar Icewm of zo op)
 • [quote:5251558048="tafelpoot"]misschien iets zoals gentoo (als je heel veel tijd hebt natuurlijk) dan kan je een systeempje maken dat geen gram te veel weegt…

  (ik zou eigelijk gaan voor een Mandrake ofzo met daar Icewm of zo op)[/quote:5251558048]
  Mandrake: veel te veel overhead. Niet doen dus.
  Vector linux heeft meer overhead en is moeilijker te begrijpen als je er in duikt dan de echte onvervalste Slackware. VectorLinux probeert een 'moderne automatische installer' te zijn en dat kost dus overhead aan software.
  Lees het Slackware-book op www.slackware.com en ga voor Slackware met een lichte Window Manager, zoals eerder al aangeraden door Marcel de Reus.
 • [quote:b16ed04a49="Marcel de Reus"]Windows 98 is oude niet meer ondersteunde software en verdient dus geen aanbeveling, maar hetzelfde geldt natuurlijk voor oude SuSE en Red Hat versies. Je kunt beter nieuwe (veel veiligere) lichte software draaien dan oude software vol met securityleaks. Slackware met een lichte windowmanager of een echt lichte distributie als Vector Linux is imho het meest geschikt voor een dergelijke laptop.[/quote:b16ed04a49]

  Och een desktop hoeft toch niet zo overdreven veilig te zijn als een server?
  wie wil nu zo'n oude klapdoos hacken?
  als je achter een router/firewall zit is het al helemaal geen issue
 • Heb vandaag ganse dag internet afgezocht en tenslotte live cd van "damn small linux 0.9.3" gedownload, is maar 50 MB groot, en dat op laptop geprobeerd, wel zonder internet want ik denk dat daar het probleem gaat zitten, de verbinding maken met de modem ( liefst draadloos)

  Deze avond de antwoorden doorgenomen en onthouden dat het of win98 of lichte linux moet worden. Ik zou het liefst linux draaien om dit eens te leren kennen.
  Machientje kon niet booten van cdrom, kon niet in de bios geraken, heb dat opgelost met "air boot". cdrom las ook geen cdrw, had al 6 linux distro's op cdrw staan maar ginden dus niet, heeft me alleen wat zoekwerk gekost voor ik doorhad wat de fout was.

  Aan Marcel de Reus: het is een compaq armada 1598DT.
  Ik wacht nog wel af met de vraag om die 64MB op te sturen, alleszins hartelijk bedankt om het voorstel. Misschien vind ik hier ook wel ergens geheugen.

  Wil nu eerst eens mening horen van kenners over die damn small linux.
  Ik heb trouwens nog meerdere kleine distro's gevonden maar deze genomen omdat die in bespreking beste was. Volgens mij zou dit te doen zijn op zo'n oud machientje.

  Nogmaals, het is alleen de bedoeling om te internetten, niks meer, en om me wat te amuzeren met linux.
 • [quote:f8ef723714="strekepeke"]Heb vandaag ganse dag internet afgezocht en tenslotte live cd van "damn small linux 0.9.3" gedownload, is maar 50 MB groot, en dat op laptop geprobeerd, wel zonder internet want ik denk dat daar het probleem gaat zitten, de verbinding maken met de modem ( liefst draadloos)

  Deze avond de antwoorden doorgenomen en onthouden dat het of win98 of lichte linux moet worden. Ik zou het liefst linux draaien om dit eens te leren kennen.
  Machientje kon niet booten van cdrom, kon niet in de bios geraken, heb dat opgelost met "air boot". cdrom las ook geen cdrw, had al 6 linux distro's op cdrw staan maar ginden dus niet, heeft me alleen wat zoekwerk gekost voor ik doorhad wat de fout was.

  Aan Marcel de Reus: het is een compaq armada 1598DT.
  Ik wacht nog wel af met de vraag om die 64MB op te sturen, alleszins hartelijk bedankt om het voorstel. Misschien vind ik hier ook wel ergens geheugen.

  Wil nu eerst eens mening horen van kenners over die damn small linux.
  Ik heb trouwens nog meerdere kleine distro's gevonden maar deze genomen omdat die in bespreking beste was. Volgens mij zou dit te doen zijn op zo'n oud machientje.

  Nogmaals, het is alleen de bedoeling om te internetten, niks meer, en om me wat te amuzeren met linux.[/quote:f8ef723714]


  hmmm je zou als je een floppy drive hebt kunnen opstarten vanaf de floppy en van daaruit de installatie starten van de cdrom, 1 ding wil ik je wel vertellen linux is in het begin heel vreemd en is absoluut geen windows en je moet windows volledig proberen te vergeten als je er achter zit en zeker niet opgeven!
  In het verleden heb ik ook een paar keer linux gehad en er weer afgehaald omdat het geen windows was :oops: .
  Maar deze keer had ik wel doorgezet en werk al 2 weken met linux en heb er zeker geen spijt van! draai al quake 3 arena , brand cd's dvd's en alles gaat vlekkeloos, en ik hoef niet meer banf te zijn voor virussen of spyware, het is gewoon een genot!!

  hoop dat je hier wat aan hebt… :oops:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.