Vraag & Antwoord

OS Linux

Problemen met geluid in Kubuntu

Anoniem
Hinko
7 antwoorden
 • Behalve mijn Soundblaster live geluidskaart heb ik ook nog onboard audio. In Suse verwijderde ik deze onboard kaart altijd via Yast, en dan pielde ik nog wat met de settings, en dan deed mijn geluid het prima, surround en de hele mikmak.

  Ik heb de laatste tijd echter wat andere distro's geprobeerd, en voorlopig blijf ik even hangen bij Kubuntu. Probleem is alleen dat ik geen geluid krijg afgespeeld. Een CD-afspelen via mijn geluidskaart gaat wel, maar MP3's, systeemgeluiden, etc. wil allemaal niet.

  Het is niet zo dat de kaart het niet doet, ik kan door spelen met de mixer een heel kleurrijk palet van diverse soorten ruis en piepjes uit mijn boxen krijgen, maar dus niet wat ik wil. Ik weet van SuSe nog dat ik een van de input lijnen 'aan' moest zetten,

  Alsamixer echter pakt automatisch alleen die vermaledijde onboard audio kaart, en ik weet niet hoe dat te veranderen. Met Kmix kan ik wel tussen de geluidskaarten kiezen, maar daar heb ik niet de controle over alle mogelijke input lijnen, en aangezien ik alles heb aangezet ben ik er achter dat de goede er niet tussen zit :-)

  iemand enig idee? Hoe dit te fixen/onboard audio te verwijderen? Ik kan hem op mijn BIOS niet uitzetten.
 • Zorg ervoor dat de modules voor je Soundblaster Live als eerst geladen worden of misschien makkelijker; zorg ervoor dat de modules voor de onboard kaart _niet_ geladen worden. Dit kun je bereiken door de namen van de betreffende modules toe te voegen aan de blacklist van hotplug. Die staat waarschijnlijk in /etc/hotplug.
 • hmm. Ik heb es1371 aan de blacklist toegevoegd, maar dat sorteert niet het gewenste resultaat. Is er niet een manier om audio 0 en audio 1 om te wisselen?

  edit: dit is /dev/sndstat
  [code:1:c5c9b09b98]
  Sound Driver:3.8.1a-980706 (ALSA v1.0.6 emulation code)
  Kernel: Linux kubuntu 2.6.10-5-386 #1 Tue Apr 5 12:12:40 UTC 2005 i686
  Config options: 0

  Installed drivers:
  Type 10: ALSA emulation

  Card config:
  Ensoniq AudioPCI ENS1371 at 0xb800, irq 11
  Sound Blaster Live! (rev.7) at 0xb000, irq 10

  Audio devices:
  0: ES1371 DAC2/ADC (DUPLEX)
  1: EMU10K1 (DUPLEX)

  Synth devices: NOT ENABLED IN CONFIG

  Midi devices:
  0: ES1371
  1: EMU10K1 MPU-401 (UART)

  Timers:
  7: system timer

  Mixers:
  0: Realtek ALC200/200P rev 0
  1: SigmaTel STAC9708/11
  sndstat (END)


  [/code:1:c5c9b09b98]

  En die kaart 0 moet dus weg, althans hij mag blijven als ik kaart 1 maar fatsoenlijk aan de praat krijg.
 • Je kunt ervoor zorgen dat de SoundBlaster eerder geladen wordt, dan wordt deze als het goed is sound 0. Verder kun je werken met aliases in /etc/modules.conf al zou ik niet uit mijn hoofd weten hoe je dat in dit geval regelt. Waarschijnlijk met iets als 'alias snd-emu10k1 snd-device-0'. Dit kun je vast wel vinden op de ALSA website, http://www.alsa-project.org
 • hmmm, als ik files met kaffeine afspeel lukt het wel :-S Hoe kan dat nou? Ik krijg zelfs geen systeemgeluiden, xmms niet, allemaal kutvoormekaar maar kaffeine doet het prima…..


  Overigens: Marcel bedankt. Het lukte allemaal niet echt, ik heb /etc/modules.conf aangemaakt en /etc/conf.modules en /etc/modules/alsa, allemaal met aliasses voor sndcard 0. Ik heb ook nog geprobeerd soundslot 0 aan sndcard 1 toe te wijzen en vice versa, maar het mocht allemaal niet echt baten. Nou ja, ik heb voorlopig een soort van oplossing doordat ik alles met kaffeine kan afspelen, (waar overigens niks mis mee is) maar een echte oplossing zou nog steeds welkom zijn.
 • Ook een optie is:
  Zelf een kernel bakken.
  http://www.kernel.org
  Voor geluid (bij 2.6.xx kernel) 2 opties:
  a) alleen SoundCore als module meebakken en op de www.alsa-project.org de soundsoftware downen en apart compileren. De versie voor jouw Soundblaster Live uiteraard. Je kunt ook twee sound-cards instellen in ALSA, hoewel e.e.a. wat ingewikkelder wordt.
  b) (makkelijker) bij de soundopties in de Kernel alleen voor de Soundblaster Live optie gaan. De modules voor je on-board kaart worden dan niet aangemaakt en je hebt dan van dat ding geen last meer.
  Uiteraard zal je in /etc/rc.d e.e.a moeten instellen voor het opstarten dan de distro, maar dat is bij elke distro specifiek.
 • Je kan natuurlijk ook de modules voor je onboard kaart gewoon even renamen naar naamodule.bak. Dat is wel een beetje een dirty oplossing, maar dan weet je in ieder geval zeker dat het kreng niet meer werkt en de SoundBlaster modules als eerste geladen worden.

  [edit]Dat kaffeine het wel doet komt waarschijnlijk doordat deze arts gebruik en arts kan meerdere geluidskaarten aansturen, terwijl veel andere programma's standaard mixer0 etc pakken. Als je XMMS met 'artsdsp xmms' en de arts plugin activeert doet hij het waarschijnlijk ook.
  Alsamixer kent overigens de optie -c 1 om geluidskaart 1 te benaderen.[/edit]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.