Vraag & Antwoord

OS Linux

Welke linux distro voor server ?

Anoniem
None
14 antwoorden
 • ik had oorspronkelijk al een topic aangemaakt over dit onderwerp, maar er werd mij geadviseerd om het hier eens te gaan proberen.

  http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=142381(misschien kan een mod deze verwijderen/verplaatsen?)

  Ik heb een CC2.2 box hier thuis, PII 333mhz, 280mb Ram, 4x9.1GB SCSI.
  clarkconnect vind ik niet handig, dus wil ik een andere distributie gaan uitproberen.

  de server gebruik ik vooral als Web (PHP+MySQL), FTP, File, Print en mail server.

  Welke distributie raden jullie mij aan ?
 • Laat de Jihad maar weer beginnen. :lol:
 • Op distrowatch staat een top 10 belangrijkste distro's. Probeer er is een aantal uit en kijk welke je het beste bevalt.

  1. Mandrakelinux
  2. Fedora Core
  3. SUSE LINUX
  4. Debian GNU/Linux
  5. Ubuntu Linux
  6. Gentoo Linux
  7. Slackware Linux
  8. Knoppix
  9. MEPIS Linux
  10. Xandros Desktop

  http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major

  /me denkt dat Rinse het nog wel eens druk met dit topic kan krijgen :roll:
 • [quote:b50535999b="Dot-cpu"]Welke distributie raden jullie mij aan ?[/quote:b50535999b]
  Ik persoonlijk zou Slackware gebruiken, maar in principe voldoet elke recente distro. Belangrijker is je te verdiepen in een goede inrichting van de webserver (bijvoorbeeld Apache), de mailserver (bijvoorbeeld Sendmail), etc.
 • @Marcel:
  je zegt dat elke distro voldoet, maar hoe zit het dat met de system requirements? draait alles op mijn Pentium II 333mhz met 280mb ram ?
 • Tsja :roll:

  <quote topic starter>

  Clarkconnect is op zich prima, maar ik vind dat het installeren van nieuwe programma's e.d te moeilijk gaat, [b:f2d3fc4dcb]een GUI zou ik handiger vinden.[/b:f2d3fc4dcb]
  </quote topic starter>

  http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=142381
 • Mag ik er even aan toevoegen dat het draaien van X (GUI) op een linux server zeer maar dan ook zeer ongebruikelijk is.
 • > Web (PHP+MySQL), FTP, File, Print en mail server

  Ik zou dit allemaal op 1 server zetten. File/print zou ik apart doen.

  Verder…. distro's zat…. je moet er toch een zelf kiezen. Misschien heb je nog wat aan http://mrlee.homelinux.net/linux-security.htm .
 • [quote:624eb1ddb5="m3ssi4h"]Mag ik er even aan toevoegen dat het draaien van X (GUI) op een linux server zeer maar dan ook zeer ongebruikelijk is.[/quote:624eb1ddb5]
  Ik gebruik nu de webinterface van CC, mij leek het handiger om een remote admin programma te installeren, en dan de server via mijn desktop te beheren, of via een laptop ergens buitenshuis.

  omdat ik nog een linux n00b ben, weet ik dus niet wat verstandiger is om te gebruiken, en ook omdat ik een linux n00b ben, is het voor mij niet handiger om via de command line te werken, ik wil het wel leren, maar ik ben nog steeds een starter…
 • waar ik ook over zat na te denken is de box als firewall tussen mijn modem en router/switch te zetten, maar heeft dit veel nut?
 • Nee, je zet een server normaal in een zogenaamde DMZ (Demilitarized Zone). Dat is een apart subnet en zit dus achter de router. Het is gebruikelijk de router ook als firewall in te richten. Verder kan het sowieso geen kwaad elke computer apart ook nog van een firewall te voorzien.

  X en dus allemaal mooie GUI's moet je vergeten. Als je een GNU/Linux server wilt draaien moet je het ook goed doen, dus zonder grafische omgeving. Bovendien laten de specs van je computer dat niet toe (je zult alle rekenkracht en al het geheugen nodig hebben voor de server taken). Als je zonder X draait, voldoet idd elke recente distro, ook gezien de specs.

  n00b zijn we allemaal geweest. Het probleem is dat je dat ook altijd zult blijven als je gebruik blijft maken van webinterfaces ed. Configuratie gaat nog altijd het makkelijkste en het meest universeel door gewoon configfiles te editen. Dit vergt wat tijd en dat zal zeker niet in een keer goed gaan, maar je hebt vervolgens wel je leven lang lol van de opgedane kennis. Ik zou zeggen, pak een leuke distro en ga gewoon aan de slag. Begin met een makkelijke service (printerserver bijvoorbeeld) en ga daarna steeds een stapje verder. Op internet is genoeg documentatie te vinden en hier kun je terrecht als je vastloopt.
 • @marcel

  [quote:fe4a721696]
  Nee, je zet een server normaal in een zogenaamde DMZ (Demilitarized Zone). Dat is een apart subnet en zit dus achter de router. Het is gebruikelijk de router ook als firewall in te richten. Verder kan het sowieso geen kwaad elke computer apart ook nog van een firewall te voorzien.
  [/quote:fe4a721696]
  (komt infrastructuur toch nog van pas :lol: net tentamen gehad, vroegen ze wat DMZ was 8) )

  ik bedoel dit

  Kabel modem
  |
  Server ingesteld als gateway (met spam filter/firewall/ad blocker e.d)
  |
  Router/switch (router functionaliteit niet gebruiken, dit doet de server)
  |
  pc's+wireless laptop

  verder heb ik op iedere pc Agnitum Outpost Firewall PRO draaien. En ook nog Symantec Antivirus (dus niet Norton)

  Heeft het nu veel rendement om de server als router/firewall/spamfilter/adfilter in te richten? of voldoet wat ik nu heb?

  p.s met n00b bedoel ik n00b op linux gebied :)
 • [quote:a71ae7a5d7="Dot-cpu"]
  Heeft het nu veel rendement om de server als router/firewall/spamfilter/adfilter in te richten? of voldoet wat ik nu heb?[/quote:a71ae7a5d7]
  Dat kan wel, maar dan is het wel ten zeerste af te raden nog andere services erop te draaien. Dus dan moet je een andere computer inzetten om als file printer web etc server te draaien. De firewallbox is namelijk het eerste wat een cracker tegenkomt (en dus ook het eerste wat sneuvelt). In principe voldoet je huidige setup gewoon (als de routerfirewall goed geconfigureerd is) en kun je de server beter achter de router zetten.

  [quote:a71ae7a5d7]p.s met n00b bedoel ik n00b op linux gebied :)[/quote:a71ae7a5d7]ik ook ;) :P
 • ok tnx :) firewall in router stelt niet heel veel voor, maar ik denk dat Outpost ook wel voldoet :) hoef ik de hele boel niet te gaan ombouwen :P

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.