Vraag & Antwoord

OS Linux

No boot Suse Linux

Anoniem
None
15 antwoorden
 • [quote:fc5741d150="PAPILLION"]Erik Bos
  Biesbosch 51
  8032 Vb Zwolle
  Nederland
  Lid nr: 369024n

  [/quote:fc5741d150]

  Misschien moet je dat even weghalen, is namelijk nergens voor nodig en zo ben je een mooie prooi voor allerlij rare reclame.
 • Erik Bos
  Biesbosch 51
  8032 Vb Zwolle
  Nederland
  Lid nr: 369024n

  L.S

  Hallo ik heb een probleempje waar ik niet echt een oplossing voor kan vinden.

  Sindskort ben ik van windows naar Suse Linux overgestapt(even proberen).
  De instalatie was geen probleem, toen ik echter de pc weer aan wou doen gaf deze aan: geen active of primaire harddisc. Ik heb toen geboot via de cd.

  Vervolgens heb ik de hele instalatie nog eens gedaan maar nu niet met de standaard instalatie maar met een eigen configuratie, deze is als volgd opgebouwd;
  dev/hda 55GB MK6021GAS 0 116279
  dev/hda1 502MB Linux Native boot/ 0 1019
  dev/hda2 22GB Linux Native / 1020 46791
  dev/hda3 1,9GB Linux Swap swap 46792 50591
  dev/hda4 31GB Extended 50592 116279
  dev/hda5 22GB Linux Native /usr 50592 96724
  dev/hda6 9,3BG win95 fat32LBA 96725 116279

  Tot zover de schijfindeling. Ik heb dus alleen Linux draaien de laatste partitie is een uitwisselpartitie met windows.

  Mijn pc is een Packard Bell easynote E3255.
  Athlon XP 2500+
  512 MB intern
  60 GB HD
  Hij boot dus niet de 1e fase. De 2e wel.
 • Als ik me niet vergis wil Windows 95 alleen op de 1e partitie vd 1e schijf geinstalleerd worden.
  /dev/had1 dus (en die moet actief zijn, maar dat is ie geloof ik automatisch bij install.)
 • Correct. Nou ja, op dat "/dev/had1" foutje na dan (moet natuurlijk /dev/hda1 zijn) ;) Alle versies van het MS-OS willen het énige OS op de PC zijn. Alleen met de komst van XP begreep MS dat door de voortdurende problemen bij die versie mensen wss hun 'oude' MS-OS versie wilden behouden en bouwde men een beperkte bootmanager in. Beperkt, omdat het alléén MS-OS varianten herkent (wil herkennen :P). Een Linux bootmanager was vanaf de eerste regel code al bedoeld om náást een ander OS te draaien, vandaar dat bv GRUB en LILO een aanwezige DOS, FAT, VFAT en/of NTFS partitie gewoon weergeven. Het zit er overigens niet in dat MS z'n software aanpast om z'n OS op een andere dan de primaire partitie v/d eerste schijf te kunnen zetten, want dat betekent het loslaten van de 'legacy-compatability' wat weer te maken heeft met de oertijd van 'hardcoded' DOS enzo. Volledig O.T. in dit forum :P

  De oplossing voor de TS: herschik de partities zó dat de VFAT partitie door Suse als hda1 wordt gezien. Suse zelf kun je makkelijk kwijt op /dev/hda2 of /dev/hda5 ofzo.

  Groet, M.V. Wesstein
 • Goed maar de hda1 moet op de win95 fatpartitie komen te staan?

  Kan dat dan gewoon? en moet ik dan die boot partitie met de grubmanager behouden?

  Kan ik dit alles doen via de YaST partitie partitioningprogram?

  Ik ga in iedergeval zo even prutsen
 • Het is te lang geleden dat ik met Yast heb gespeeld, maar vlgs mij zou het moeten kunnen. Wat je moet doen is de hele schijf leeg maken, muv de win95 partitie, dan die partitie verschuiven naar het begin v/d schijf en vervolgens opnieuw Suse installeren. Je kunt dit wss het makkelijkst doen met een Knoppix CD. Daarmee kan je grafisch zien wat je doet: http://www.knoppix.org/ en dan ff zoeken naar de dowload pagina's voor een Live-CD. Nog makkelijker wordt het als je de data van die win95 partitie op een andere schijf zet (kan zetten) en de hele schijf vrij kan indelen en partitioneren. In een later stadium zet je de win95 data terug naar de daarvoor bestemde partitie. Begrijp ik goed dat die win95 partitie alleen data bevat en geen OS? In dat geval zou het geen r*k mogen uitmaken waar die partitie staat en heb je wss vergeten de bootloader in het MBR te plaatsen.

  Groet, M.V. Wesstein

  [edit: Knoppix downloaden: http://www.knopper.net/knoppix-mirrors/ Lees ook de FAQ's etc.)
 • [quote:a6466d5d05="PAPILLION"]Sindskort ben ik van windows naar Suse Linux overgestapt(even proberen). (…) Tot zover de schijfindeling. Ik heb dus alleen Linux draaien de laatste partitie is een uitwisselpartitie met windows. (..) Hij boot dus niet de 1e fase. De 2e wel. [/quote:a6466d5d05] Zou je eerst kunnen vermelden hoe de SuSE installatie verlopen is? Had je tijdens het installeren de Yast installatie instellingen gecontroleerd, en aangepast? Na de bevestiging worden de SuSE pakketten naar de Linux partities gekopieerd. Dan volgt een automatische reboot. Dan zou je pc in SuSE Linux moeten opstarten waarna er hardware kan worden geconfigureerd. Uiteindelijk wordt je gevraagd een root password en een user password op te geven. Of was je nog niet zover gekomen? Wat bedoel je met Hij boot dus niet de 1e fase. De 2e wel? Krijg je de SuSE boot menu wel te zien? Als je geen Windows (meer) hebt op /dev/hda1 waarom heb je dan een logische win95 partitie? Dat heeft toch alleen zin als op die Packard Bell pc behalve SuSE Linux ook nog Windows is geïnstalleerd.
  [quote:a6466d5d05="M.V. Wesstein"]Begrijp ik goed dat die win95 partitie alleen data bevat en geen OS? In dat geval zou het geen r*k mogen uitmaken waar die partitie staat en heb je wss vergeten de bootloader in het MBR te plaatsen. [/quote:a6466d5d05] SuSE Linux zet die bootloader per default in het MBR, tenzij het door de topic starter in Yast installatie instellingen is gewijzigd.
 • De win 95partite bevat geen os noch data.
  Op de pc draaid alleen suse linux (hiervan heb ik de orginele cd's en dvd's).

  Ik heb een image van win xp pro gemaakt en deze op een externe schijf gezet.
  Vervolgens heb ik alle partities (c:windows d: programmas e:data) weggegooid. Ik heb nu een kleine 60 GB ongepartitioneerde ruimte.

  Nu heb ik een schone instalatie uitgevoerd de sugestie die linux voorstelde die werkte niet. Ik heb toen zelf de indeling gemaakt die hierboven in mijn 1e mail beschreven staat.

  de win95 partitie kan ik later mouthen en is alleen bedoeld voor dataoverdracht tussen windows en linux omdat ik alleen maar op fat kan schrijven met linux en niet op ntfs.

  Ik heb nu net een auto repair vanaf de cd laten draaien( Yast repair) helaas bied dit geen uitkomst.

  Ik waardeer wel dat je zo met me meedenkt ik heb niet zoveel verstand van linux dis me eerste ervaring ermee vindt het wel mooi allemaal grafisch gezien dan.
 • [quote:bc9c8f3d61="PAPILLION"]Nu heb ik een schone instalatie uitgevoerd de sugestie die linux voorstelde die werkte niet. Ik heb toen zelf de indeling gemaakt die hierboven in mijn 1e mail beschreven staat.
  [/quote:bc9c8f3d61] Vind ik niet zo een logische indeling. Waarom gebruik je zoveel Primaire partities? En waarom een root partitie van 22 GB en een /usr partitie van eveneens 22 GB? Het beste kun je zoals al is voorgesteld Windows te installeren op een Primaire partitie /dev/hda1. Pas als Windows geïnstalleerd is, installeer je SuSE Linux. Het meest voor de hand liggend is dat je voor SuSE Linux alleen een root- en swap partitie maak. Eventueel ook nog een /home partitie.

  Helaas kan ik met de info die je tot nu toe gepost hebt, niet beoordelen wat er nu precies mis gegaan is. Dus nogmaals kun gedetailleerder beschrijven hoe de SuSE Linux installatie verlopen is?
  [quote:bc9c8f3d61="PAPILLION"]Op de pc draaid alleen suse linux (hiervan heb ik de orginele cd's en dvd's). [/quote:bc9c8f3d61] Als je de originele cd's en dvd's hebt. dan heb je dus ook die twee bijbehorende boeken. In de Administration Guide staat ook nog het een en ander beschreven over de SuSE Linux installatie procedure. Lees die nog even door.
 • Die partietie van windows is omdat linux ntfs wel lezen kan maar niet bewerken een fat indeling wel, ik kan dus van een ntfs scijf naar fat schrijven en zo windows gerelateerde bestanden wel bewerken.

  De instalatie is volgens het boekje gegaan in eerste instantie autoinstal maar bij partie stond een fout in het rood daarom heb ik zelf een indeling gemaakt.
 • ik heb een rootpaswoord, ik draai al voledig onder linux ik haal me mail binne en kan op het interne windows netwerk alles werk.
  Alleen als ik de pc uit doe en aan dan boot ie de eerste fase niet.
  Ik doe dan de cd erin en die brengt me nar een menu daar kies ik suse linux starten en dan start ie suse op vanaf de 2e boot fase van de bootloader.
  Maar zonder cd doet ie het niet, ik wil wel zonder cd kunnen starten.
 • In het controlcenter zou je een optie moeten vinden waarmee je de bootmanager opnieuw installeert. Ik verdenk nl nog steeds een onvindbare bootmanager. Door op te starten v/d CD gebruik je de bootmanager die op de CD staat. Log in als root en zoek eens grondig naar deze optie (wss in Systeem oid) Heb je de door Jolo aangegeven boeken al bestudeerd?

  Groet, M.V. Wesstein
 • Ik heb uiteraard uitgebreid in de handleiding gezocht daar staat wel in welke (lilo of grub) bootmanger je wil instaleren of configureren.
  Ik heb de iinstalatie op drie manieren uitgevoerd uiteraard met de standaard zoals linux het voorsteld en op het laatst met niets begonnen en zelf een indeling gemaakt.

  Idd denk ik ook dat mijn pc de bootmanger niet ziet dat wil ik nu dus wel even nagaan.

  Ik heb wel een tussenoplossing maar daar ben ik niet blij mee ik heb windows98 geinstaleerd en daarna (opnieuw) suse.

  Bij het opstarten van de pc kom ik in de bootmager van windows en die kan dan suse opstarten.
  Ik wil echter zonder wndows werken op deze pc en alleen linux draaien.

  De eerder voorgestelde indeling om niet met een/usr maar een/home directory te werken en een root te maken heb ik wel opgevolgd.

  Alvast weer bedankt ik kan weer even verder prutsen.
 • volgens mij kom je in de bootloader van linux
  W98 kent helemaal volgens mij geen bootloader
  Je kunt deze aanpassen naar eigen behoefte
 • [quote:9e4376f280="Berend-kb"]volgens mij kom je in de bootloader van linux
  W98 kent helemaal volgens mij geen bootloader
  [/quote:9e4376f280]
  oh, jawel, anders startte w98 niet op :)
  druk op f7, en win98 laat zijn bootmenu zien ;)

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.