Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Linux

[Suse 9.2] alweer soundprobs...

Tekkie
12 antwoorden
  • Hallo,

    na diverse problemen met m'n geluidskaart (ook onder windows) heb ik maar een nwe geluidskaart gekocht; een soundblaster live 24 bits - de meest standaard soundcard die er is..?

    maar helaas; ook met deze heb ik problemen.
    Na inprikken wordt ie netjes herkend, wordt gevraagd of ik m wl configureren. ja dat wil ik, maar Yast zegt dan dat
    [code:1:033faa04f1]
    "the kernel module snd-audigyls for sound support could no be loaded. This can be caused by incorrect module parameters, including invalid IO or IRQ parameters.
    [/code:1:033faa04f1]
    Ik heb de kaart al eens in een ander slot geprikt, zonder verbetering.
    /var/log/warn zegt:
    [code:1:033faa04f1]
    Apr 18 22:35:15 SusePC kernel: ALSA sound/pci/ac97/ac97_codec.c:1964: AC'97 0 does not respond - RESET
    Apr 18 22:35:15 SusePC kernel: ALSA sound/pci/ac97/ac97_codec.c:1972: AC'97 0 access is not valid [0x0], removing mixer.
    Apr 18 22:35:15 SusePC kernel: AudigyLS: probe of 0000:00:0b.0 failed with error -5
    [/code:1:033faa04f1]
    Ook rcalsasound stop en dito start doet niets…
    wat kan ik nog proberen..?
  • extra info:
    [code:1:cae41abdd0]
    rolf@SusePC:~> lsmod
    Module Size Used by
    snd_pcm_oss 57896 0
    snd_mixer_oss 19200 1 snd_pcm_oss
    snd_cmipci 29860 0
    snd_pcm 96776 2 snd_pcm_oss,snd_cmipci
    snd_page_alloc 10248 1 snd_pcm
    snd_opl3_lib 10624 1 snd_cmipci
    snd_timer 24708 2 snd_pcm,snd_opl3_lib
    snd_hwdep 9220 1 snd_opl3_lib
    gameport 4608 1 snd_cmipci
    snd_mpu401_uart 7552 1 snd_cmipci
    snd_rawmidi 24356 1 snd_mpu401_uart
    snd_seq_device 8716 2 snd_opl3_lib,snd_rawmidi
    snd 60164 10 snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_cmipci,snd_pcm,snd_opl3_lib,snd_timer,snd_hwdep,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device
    soundcore 9056 1 snd
    nvram 8328 0
    nvidia 4815052 12
    usbserial 26856 0
    parport_pc 37824 1
    lp 10536 0
    parport 37960 2 parport_pc,lp
    speedstep_lib 4228 0
    freq_table 4356 0
    <<KNIP wat spul dat vast niet relevant is>>
    usbhid 40132 0
    evdev 8960 0
    joydev 9664 0
    sg 35872 0
    st 37404 0
    sr_mod 16292 0
    ide_cd 38176 0
    cdrom 36508 2 sr_mod,ide_cd
    ehci_hcd 29188 0
    uhci_hcd 29712 0
    via_rhine 19972 0
    via_agp 8960 1
    agpgart 32168 2 via_agp
    subfs 7552 3
    dm_mod 54524 0
    usbcore 106724 6 usbserial,usbhid,ehci_hcd,uhci_hcd
    8139too 24064 0
    mii 4992 2 via_rhine,8139too
    reiserfs 242000 2
    sata_via 7428 0
    libata 41860 1 sata_via
    sd_mod 16912 0
    scsi_mod 111052 5 sg,st,sr_mod,libata,sd_mod
    rolf@SusePC:~>
    [/code:1:cae41abdd0]
    ik zie vanalles van .oss staan (ik gebruik liever alsa, dus dat lijkt me niet juist?) en vanalles van cmipci, wat denk ik wijst naar de chipset van de vorige soundcard.
    Hoe kan ik alles op soundgebied wegdoen (alle oude restjes), zorgen dat het niet meer geladen wordt om vervolgens de juiste modules te gaan laden..?
  • [quote:febf5b8448="rolfb"]nwe geluidskaart gekocht; een soundblaster live 24 bits[/quote:febf5b8448] Bedoel je die Audigy LS (SB0310)? Die heb ik ook nog niet aan de praat kunnen krijgen in zowel SuSE Linux 9.2 en 9.3.

    [quote:febf5b8448="rolfb"]wat kan ik nog proberen..?[/quote:febf5b8448] Je zou het kunnen proberen met de drivers van Open Sound System.

    [quote:febf5b8448="rolfb"][code:1:febf5b8448]snd_cmipci 29860 0 [/code:1:febf5b8448] ik zie vanalles van .oss staan (ik gebruik liever alsa, dus dat lijkt me niet juist?) en vanalles van cmipci, wat denk ik wijst naar de chipset van de vorige soundcard. [/quote:febf5b8448] Het zijn wel Alsa drivers. SuSE Linux 9.2 gebruikt deze per default. Zou het kunnen dat je onboard geluidskaart in de BIOS op Enable staat?
  • Het is een soundblaster Live! 24bits (24 euro ook ;-), volgens mij dus anders dan jouw kaart.
    Ik heb inderdaad een onboard soundcard, maar disabled in het bios.
    Ik ga alle cmipci drivers eens blacklisten, kijken of dat wat oplevert…
  • snd_cmipci geblacklist,
    yast sound .oss gerund, nu geeft lsmod|grep snd:
    [code:1:63ccc43d77]
    root@SusePC:/var/log> $ lsmod |grep snd
    snd_pcm_oss 57896 0
    snd_mixer_oss 19200 1 snd_pcm_oss
    snd_audigyls 23464 0
    snd_ac97_codec 69728 1 snd_audigyls
    snd_pcm 96776 3 snd_pcm_oss,snd_audigyls,snd_ac97_codec
    snd_timer 24708 1 snd_pcm
    snd 60164 6 snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_audigyls,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
    snd_page_alloc 10248 2 snd_audigyls,snd_pcm
    soundcore 9056 1 snd
    [/code:1:63ccc43d77]
    maar helaas nog steeds geen geluid…
    de juiste module lijkt toch geladen (snd_audigyls)
  • [quote:f2df49e3b0="rolfb"] Het is een soundblaster Live! 24bits (..) volgens mij dus anders dan jouw kaart. [/quote:f2df49e3b0] Kun je dan op de geluidskaart het SB nummer controleren en posten. Daar zou je de output van je [code:1:f2df49e3b0] /sbin/lspci -tv [/code:1:f2df49e3b0] aan tor kunnen voegen.

    [quote:f2df49e3b0="rolfb"] [code:1:f2df49e3b0] snd_audigyls 23464 0 [/code:1:f2df49e3b0] [/quote:f2df49e3b0]Omdat die drivers bij mij ook geladen werden met die Audigy LS (SB0310) in deze topic, dacht ik dat je ook zo een geluidskaart hebt.
  • er zit een sticker op met (oa) "Model number: SB0410" ; dat vind ik ook terug bij deze kaart op de creative site: http://us.creative.com/products/product.asp?category=1&subcategory=206&product=10315

    [code:1:71b5090bcf]
    rolf@SusePC:/usr/share/sounds> /sbin/lspci -tv
    -[00]-+-00.0 VIA Technologies, Inc. VT8377 [KT400/KT600 AGP] Host Bridge
    +-01.0-[01]—-00.0 nVidia Corporation NV11 [GeForce2 MX/MX 400]
    +-0b.0 Creative Labs SB Audigy LS
    +-0d.0 Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+
    +-0f.0 VIA Technologies, Inc. VIA VT6420 SATA RAID Controller
    +-0f.1 VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE
    +-10.0 VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller
    +-10.1 VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller
    +-10.2 VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller
    +-10.3 VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller
    +-10.4 VIA Technologies, Inc. USB 2.0
    +-11.0 VIA Technologies, Inc. VT8237 ISA bridge [K8T800 South]
    \-12.0 VIA Technologies, Inc. VT6102 [Rhine-II]
    rolf@SusePC:/usr/share/sounds>
    [/code:1:71b5090bcf]
  • zou het zin hebben de installatie cd erin te doen en een update van de installatie te doen?
    Of worden daarmee oude configfiles niet vervangen?
    (een heel nieuwe install gaat me (nu nog) te ver…
  • Helaas, zelfs na een verse installatie (schaam om windows-oplossing) blijft het probleem.Wel helderder geworden:
    - de kaart wordt verkeerd herkend (als SB audigy LS ip SB live 24 bits)
    - bij modproben van de module volgt een error over IO/IRQ probs (dacht dat we die na het ISA tijdperk nooit meer zouden zien…)

    Ik geef het op…
  • Kijk hier eens;

    http://www.alsa-project.org/alsa-doc/doc-php/template.php?company=Creative+Labs&card=Sound+Blaster+Live+24bit.&chip=SB0410%2C+P17&module=ca0106

    Ik denk wel dat je even een nieuwere ALSA versie moet ophalen dan die SuSE levert.
  • [quote:d364d6c48d="rolfb"]
    - bij modproben van de module volgt een error over IO/IRQ probs (dacht dat we die na het ISA tijdperk nooit meer zouden zien…)
    [/quote:d364d6c48d]
    aangezien je ook problemen onder Windows hebt, kun je in het bios dit irq-conflict niet oplossen?

    Max
  • de problemen onder windows waren met een vorige geluidskaart;
    deze doet het prima onder windows.
    In BIOS al zoveel mogelijk uitgeschakeld (paralelle en seriele poort) om IRQ's en IObereiken vrij te houden, maar zonder resultaat.

    Maar effe hardop denkend; het feit dat ik onder windows geen probs heb, sluit toch eigenlijk IRQ en IO conflicten uit?
    Toch is de melding:
    [code:1:55f3c131be]
    the kernel module snd-audigyls for sound support could no be loaded. This can be caused by incorrect module parameters, including invalid IO or IRQ parameters.
    [/code:1:55f3c131be]
    (en voor snd-audigyls kan je willekeurige andere modulenamen invullen…).
    Ga thuis eerst de link naar de ALSA-site een bestuderen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.