Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Linux

parallel apparaat (/dev/lp?) niet gevonden

Anoniem
None
28 antwoorden
  • hallo,
    ik heb suse 9.3 geinstalleerd, helemaal nieuw.
    alles ok, alleen…
    Het installeren van de printer gaat niet goed ( epson stylus colot 1520), die toch ondee 9.2 gewoon werd herkend.

    De printer wordt niet gederecteerd
    als ik dat manuaal probeer te doen zegt suus:
    " geen parallel apparaat (/dev/lp?) gevonden.
    Parallele poort onjuist geconfigureerd"

    Ik heb dual boot, dus ff gekeken onder windows xp – print normaal, dus aan de draadjes kan het niet liggen.

    Ik heb de installatie (mieuw, met formatteren) 3 maal opnieuw gedaan, maar het bleef bij deze situatie.

    Hoe los ik dit op ? hoe moet ik een parallelle poort configureren (liefst met Yast)

    Of kan er een konflikt met mijn kaarten bestaan ?


    Tyan dual processor motherboard
    2 x amd 2400 / 1056 memory
    Ati videokaart
    Cmedia geluidskaart
    hauppauge wintv radio-tvkaart
  • Start een console en typ:

    [code:1:fa3dc62880]
    ls /dev | grep lp
    [/code:1:fa3dc62880]

    en
    [code:1:fa3dc62880]
    lsmod | grep lp
    [/code:1:fa3dc62880]

    en post de output daarvan.
  • irlpt0
    irlpt1
    irlpt2
    irlpt3
    lp0
    lp1
    lp2
    usblp0
    usblp1
    usblp2
    usblp3
  • lsmod | grep lp geeft geen antwoord
  • Moet lsmod | grep parport zijn ;)
  • ai, voortaan toch maar even checken :)
  • parport_pc 44356 0
    parport 40392 1 parport_pc
  • [quote:8f0a11f548="willem43"]lsmod | grep lp geeft geen antwoord[/quote:8f0a11f548]
    [quote:8f0a11f548="m3ssi4h"]Moet lsmod | grep parport zijn[/quote:8f0a11f548] Eigenlijk zou commando lsmod | grep lp ook output moeten geven in SuSE Linux 9.3
    [code:1:8f0a11f548]
    lsmod | grep lp
    usblp 16640 0
    usbcore 121688 6 usbserial,usblp,ehci_hcd,ohci_hcd,uhci_hcd
    lp 15396 0
    parport 40392 2 parport_pc,lp
    jolo@linux:~>
    [/code:1:8f0a11f548] en ook dmesg | grep lp
    [code:1:8f0a11f548]

    dmesg | grep lp
    On node 0 totalpages: 131068
    Calibrating delay loop… 1990.65 BogoMIPS (lpj=995328)
    Calibrating delay loop… 2007.04 BogoMIPS (lpj=1003520)
    PCI: If a device doesn't work, try "pci=routeirq". If it helps, post a report
    Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 7.00alpha2
    lp0: using parport0 (interrupt-driven).
    drivers/usb/class/usblp.c: usblp0: USB Bidirectional printer dev 2 if 0 alt 1 proto 2 vid 0x03F0 pid 0x1511
    usbcore: registered new driver usblp
    drivers/usb/class/usblp.c: v0.13: USB Printer Device Class driver[/code:1:8f0a11f548] en /sbin/lsmod | grep parport
    [code:1:8f0a11f548]
    /sbin/lsmod | grep parport
    parport_pc 44356 1
    parport 40392 2 parport_pc,lp
    jolo@linux:~>
    [/code:1:8f0a11f548] en dmesg | grep parport
    [code:1:8f0a11f548]
    dmesg | grep parport
    parport_pc: VIA 686A/8231 detected
    parport_pc: probing current configuration
    parport_pc: Current parallel port base: 0x378
    parport0: PC-style at 0x378 (0x778), irq 7, using FIFO [PCSPP,TRISTATE,COMPAT,ECP]
    parport_pc: VIA parallel port: io=0x378, irq=7
    lp0: using parport0 (interrupt-driven).[/code:1:8f0a11f548]

    [quote:8f0a11f548="willem43"]De printer wordt niet gederecteerd als ik dat manuaal probeer te doen zegt suus:
    " geen parallel apparaat (/dev/lp?) gevonden. Parallele poort onjuist geconfigureerd" Hoe los ik dit op ? hoe moet ik een parallelle poort configureren (liefst met Yast) [/quote:8f0a11f548] Ik heb de Parallelle poort niet hoeven te configureren in Yast om bovenstaande outputs te kunnen krijgen.

    Ik neem aan dat je in Yast klikte op Printer > Configuur. En bij Selecteer uw printer type: Parallelle printer > Veder. Dan staat er in die venster waarschijnlijk Selecteer het apparaat: Eerste parallelle poort (/dev/lp0). Om vervolgens te klikken op Test printer verbinding.
    [quote:8f0a11f548="willem43"] Of kan er een konflikt met mijn kaarten bestaan ? [/quote:8f0a11f548] Controleer de output van: cat /proc/interrupts

    Heb je de instellingen over je parallelle poort al gecontroleerd in de BIOS? Check ook nog even deze info http://support.novell.com/cgi-bin/search/searchtid.cgi?/en/2000/08/jsmeix_print-einrichten.html Ceck ook deze The Printing HOWTO.
  • dmesg | grep lp

    On node 0 totalpages: 262016
    Calibrating delay loop… 3948.54 BogoMIPS (lpj=1974272)
    Calibrating delay loop… 3997.69 BogoMIPS (lpj=1998848)
    PCI: If a device doesn't work, try "pci=routeirq". If it helps, post a report
    Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 7.00alpha2
    lp0: using parport0 (interrupt-driven).
    lp: driver loaded but no devices found
  • /sbin/lsmod | grep parport

    parport_pc 44356 0
    parport 40392 1 parport_pc
  • dmesg | grep parport

    parport: PnPBIOS parport detected.
    parport0: PC-style at 0x378 (0x778), irq 7, dma 3 [PCSPP,TRISTATE,COMPAT,EPP,ECP,DMA]
    parport0: Printer, EPSON Stylus COLOR 1520
    lp0: using parport0 (interrupt-driven).
    parport: PnPBIOS parport detected.
    parport: PnPBIOS parport detected.
  • bash: cat/proc/interrupts: Onbekend bestand of map
  • [quote:1305b79075="willem43"]
    parport0: Printer, EPSON Stylus COLOR 1520
    lp0: using parport0 (interrupt-driven).
    .[/quote:1305b79075]
    je zou de printer dus moeten kunnen configureren op lp0 in YaST.

    Max
  • in yast:

    na " verder" komt de mededeling:
    Geen parallel apparaat (/dev/lp?) gevonden. Parallelle poort onjuist geconfigureerd."
    als ik dan ok klik, komt inderdaad de mededeling
    eerste parallelle poort /dev/lp0

    test printerverbinding
    sluit uw printer aan etc (is natuurlijk het geval)
    de boodschap hallo wereld, etc…

    en dan: er is een probleem opgetreden tijdens het printen.
  • BIOS:

    Parallel port enabled
    mode ECP
    Base i/o adress 378
    DMA channel DMA 3
  • nax:

    ja dat zou ik ook denken.
    Maar in de yast-schermen noemt hij de printer ook niet; en bij het testen van de verbinding met de printer lukt dast niet.

    Let wel: onder suse 9.2 deed hij het wel, en onder windows doet hij 't nog, dus er is niets mis met draden of stekkertjes
  • De parallelle poort instellingen in jouw BIOS komen overeen met de mijne.

    [quote:206b44efc4="willem43"] bash: cat/proc/interrupts: Onbekend bestand of map[/quote:206b44efc4] Vergeet niet de spatie tussen cat en /proc/interrupts. En controleer ook nog de output van
    [code:1:206b44efc4] cat /etc/modprobe.conf | grep parport [/code:1:206b44efc4]
    Dit is de mijne
    [code:1:206b44efc4] cat /etc/modprobe.conf | grep parport
    # Load lp after parport
    install parport /sbin/modprobe -i parport && /sbin/modprobe lp
    alias parport_lowlevel parport_pc
    # options parport_pc io=0x378 irq=none,none
    # options parport_pc io=0x378,0x278 irq=none,none [/code:1:206b44efc4]
  • # Load lp after parport
    install parport /sbin/modprobe -i parport && /sbin/modprobe lp
    alias parport_lowlevel parport_pc
    # options parport_pc io=0x378 irq=none,none
    # options parport_pc io=0x378,0x278 irq=none,none
    options parport_pc io=lp0
  • misschien is er iets mis met Yast ?
  • linux-dubbel:/home/willem # cat /proc/interrupts
    CPU0 CPU1
    0: 1031536 423 IO-APIC-edge timer
    1: 419 2 IO-APIC-edge i8042
    8: 1 1 IO-APIC-edge rtc
    9: 1 0 IO-APIC-level acpi
    12: 61754 2 IO-APIC-edge i8042
    14: 97 1 IO-APIC-edge ide0
    15: 32444 1 IO-APIC-edge ide1
    169: 11148 1 IO-APIC-level ohci_hcd, eth0
    177: 1338 0 IO-APIC-level CMI8738-MC6
    185: 10 1 IO-APIC-level bttv0
    NMI: 0 0
    LOC: 1031757 1031753
    ERR: 0
    MIS: 0

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.