Vraag & Antwoord

OS Linux

/etc/fstab verpest

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Ik heb een regel toegevoegd aan /etc/fstab om een userquota in te stellen. Dit is echter mislukt, ik denk dat ik iets fout gedaan heb. ik moest hiervoor naar runlevel 1 dmv "init 1". Alleen nu boot mijn systeem niet meer. Ik ging namelijk rebooten in init 5, en toen stond hij na een stilje stil. Dus ik zet de pc uit en weer aan.

  Nu krijg ik een paar regels text over dat mijn systeem niet goed is afgesloten. Hij zegt: bestandssystemen aan het controleren /boot: clean, 32/26104 files, 12247/104388 blocks
  fsck.ext3: Unable to resolve 'LABEL=/home' (dit heb ik dus toegevoegd).

  **Er was een fout tijdens de schijfcontrole.
  ** U komt terecht in een shell, het systeem wordt herstart wanneer u de shell verlaat.

  GIve root password for maintenance (or type Ctrl-D to continue). Control D resulteert in nog meer fouten + reboot, en verder weet ik het ook niet wat ik voor maintenance moet doen.

  Ik heb dit topic gelezen:http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=138389, maar ik kom er niet uit. ik heb al een tomsrtbt maar hoe benader ik de fysieke schijf, en niet de ramdisk ?

  Kan iemand mij helpen? Alvast dank!

  Grt,
  Lennard
 • er gebeurt dus helemaal NIIETS tijdens opstarten

  Als X niet opstart kan je (in de text omgeving) inloggen als root en je (evetuele backup) van fstab terugzetten

  Anders kan je met vim meen ik, als root, fstab bewerken.

  evert
 • Maak altijd een copy van een belangrijk systeembestand voordat het gaat bewerken dat scheelt je een hoop ellende.
 • je kunt met knoppix booten, mount dan de partitie van fedora als lezen/schrijven (via rechter muisknop op mountpictogram op knoppix-desktop) en ga naar het bestand fstab op die fedorapartitie.
  Herstel je fouten en sla het bestand op

  let op, je moet dus het fstab-bestand van fedora herstellen, niet /etc/fstab (die is van knoppix ;) )

  Max
 • Goeie tip Max. Was er zo snel nog niet opgekomen…
 • [quote:f6239a6c7d="windowsXP-PRO"]er gebeurt dus helemaal NIIETS tijdens opstarten

  Als X niet opstart kan je (in de text omgeving) inloggen als root en je (evetuele backup) van fstab terugzetten

  Anders kan je met vim meen ik, als root, fstab bewerken.

  evert[/quote:f6239a6c7d]

  Ik kan dus wel als root inloggen, maar als ik vi /etc/fstab doe, kom ik wel in vi terecht en kan ik het nodige veranderen, maar hij kan het niet opslaan omdat het filesystem nog niet gemount is.

  [quote:f6239a6c7d="m3ssi4h"]Maak altijd een copy van een belangrijk systeembestand voordat het gaat bewerken dat scheelt je een hoop ellende.[/quote:f6239a6c7d]

  Daar ben ik nu ook achter, maar dat lost het probleem nog niet op.

  [quote:f6239a6c7d="maximilaan"]je kunt met knoppix booten, mount dan de partitie van fedora als lezen/schrijven (via rechter muisknop op mountpictogram op knoppix-desktop) en ga naar het bestand fstab op die fedorapartitie.
  Herstel je fouten en sla het bestand op

  let op, je moet dus het fstab-bestand van fedora herstellen, niet /etc/fstab (die is van knoppix ;) )

  Max[/quote:f6239a6c7d]

  Ehmm… knoppix werkt niet op deze machine ?? :S Als ik de knoppix 3.3, 3.4 of 3.6 cd er in doe krijg ik bij allemaal dit:
  knoppix gaat booten, er verschijnt "Knoppix start op" o.i.d. dan wordt het scherm zwart en kan ik nix meer doen. Als ik op power off knop druk flits heel ff de opgestarte knoppix voorbij waarna het systeem uitgaat  Ik wil dus graag weten hoe ik dit met toms rootboot floppy kan fixen (filesystem mounten, fstab aanpassen naar de oude situatie, en dat opslaan)

  Grt,
  Lennard
 • [quote:4620ee95aa="SAPPhIRE"]**Er was een fout tijdens de schijfcontrole. ** U komt terecht in een shell, het systeem wordt herstart wanneer u de shell verlaat. GIve root password for maintenance (or type Ctrl-D to continue). [/quote:4620ee95aa] Heb je ook nadat je ingelogd had met je root wachtwoord, het volgende commando gegeven
  [code:1:4620ee95aa] fsck /dev/hdXX [/code:1:4620ee95aa][Enter] in plaats van /dev/hdXX typ je de Fedora root partitie.

  [quote:4620ee95aa="SAPPhIRE"]Ehmm… knoppix werkt niet op deze machine ?? :S Als ik de knoppix 3.3, 3.4 of 3.6 cd er in doe krijg ik bij allemaal dit: knoppix gaat booten, er verschijnt "Knoppix start op" o.i.d. dan wordt het scherm zwart en kan ik nix meer doen. [/quote:4620ee95aa] Dit probleem met Knoppix heb ik zelf ook gehad. Bij mij was dat in combinatie met een ATI radeon 9000 videokaart. Ik moest toen bij de boot: het volgende commando geven [code:1:4620ee95aa] xmodule=fbdev [/code:1:4620ee95aa][Enter] Inmiddels heb ik dit probleem opgelost, en hoef dat commando niet meer in te typen. Ik kan me alleen niet herinneren hoe ik dat heb opgelost. Ik heb de laatste tijd wel wat veranderd in de hardware. PCI en ISA kaarten. Geheugen uitgebreid van 128 MB naar 384 MB.

  Om knoppix te kunnen opstarten bij hardware problemen, kun je 1 van de cheatcodes typen bij de boot: Deze staan op de Knoppix site http://www.knoppix.net/wiki/Cheat_Codes
 • [quote:b971fa4b11="jolo"][quote:b971fa4b11="SAPPhIRE"]**Er was een fout tijdens de schijfcontrole. ** U komt terecht in een shell, het systeem wordt herstart wanneer u de shell verlaat. GIve root password for maintenance (or type Ctrl-D to continue). [/quote:b971fa4b11] Heb je ook nadat je ingelogd had met je root wachtwoord, het volgende commando gegeven
  [code:1:b971fa4b11] fsck /dev/hdXX [/code:1:b971fa4b11][Enter] in plaats van /dev/hdXX typ je de Fedora root partitie.

  Ja had ik gedaan. Alleen toen kreeg ik een melding "This can adversely affect your filesystem" dus toen maar niet gedaan.

  [quote:b971fa4b11="SAPPhIRE"]Ehmm… knoppix werkt niet op deze machine ?? :S Als ik de knoppix 3.3, 3.4 of 3.6 cd er in doe krijg ik bij allemaal dit: knoppix gaat booten, er verschijnt "Knoppix start op" o.i.d. dan wordt het scherm zwart en kan ik nix meer doen. [/quote:b971fa4b11] Dit probleem met Knoppix heb ik zelf ook gehad. Bij mij was dat in combinatie met een ATI radeon 9000 videokaart. Ik moest toen bij de boot: het volgende commando geven [code:1:b971fa4b11] xmodule=fbdev [/code:1:b971fa4b11][Enter] Inmiddels heb ik dit probleem opgelost, en hoef dat commando niet meer in te typen. Ik kan me alleen niet herinneren hoe ik dat heb opgelost. Ik heb de laatste tijd wel wat veranderd in de hardware. PCI en ISA kaarten. Geheugen uitgebreid van 128 MB naar 384 MB.

  Nja ik probeer het dan volgende keer met dat zinnetje.

  Om knoppix te kunnen opstarten bij hardware problemen, kun je 1 van de cheatcodes typen bij de boot: Deze staan op de Knoppix site http://www.knoppix.net/wiki/Cheat_Codes[/quote:b971fa4b11]

  Ok thnx, handig.


  Verder, ik heb het probleem al opgelost. Ik had als root ingelogd. Alleen toen kon ik nog niet schrijven, zelfs niet met :w!

  Nu heb ik het nog een keer geprobeerd, door eerst te doen: mount -t ext3 /dev/hda5 en toen ging het gewoon goed. Nu heb ik dat regeltje verwijderd uit fstab dat ik had toegevoegd en nu is het systeem weer als vanouds!

  Bedankt voor jullie nuttige bijdragen !! :D

  Grt,
  Lennard
 • De gewoonlijke procedure is root wachtwoord invoeren en een "mount -o remount,rw /" doen. Daarna kun je erop los tinkeren.
 • Thnx, iig runt hij weer als een zonnetje. Ik begin linux steeds leuker te vinden :D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.