Vraag & Antwoord

OS Linux

samba in netwerk

Anoniem
None
11 antwoorden
 • Ik heb een netwerk van 3 machines; 2x WindowsXP en 1x Suse 9.2. Ik heb in de linuxbak een extra hd geplaatst om backups van de systeenpartities van de xp machines te maken. De extra hd is geformat als FAT 32 en via samba zichtbaar op de xp machines als /windows/C. Via webmin heb ik de share /windows/C vrijgemaakt voor iedere gebruiker. Op de linux kan ik naar de disk schijven maar vanaf de xp machines krijg ik steeds 'toegang geweigerd'. Ik weet dat het te maken heeft met aanmelding en permissies maar wat ik ook probeer, ik krijg het niet voor elkaar.
  Heeft iemand een idee?
 • Heb je een firewall geinstalleerd op windows XP? Het kan zijn dat deze de toegang weigert.
 • Ik kan wel van linx naar xp schrijven en ook van een xp machine naar de test share die ik in de /tmp dir heb aangemaakt maar niet naar de /windows/c dir op de nieuwe hd
 • Sorry, vraag niet goed gelezen
 • Kijk eens naar de rechten van de map waarin je probeert te schrijven op de linuxbak.
 • Daar zit het probleem denk ik. De twee fat partities dateren nog uit de tijd dat de machine windows draaide.
  Bij toegangsrechten staat bij 'Eigendom' gebruiker/groep niets ingevuld. De eigenaarkan bij toegangsrechten alleen openen en lezen, alle anderen niets.
  Als ik probeer om als root de rechten te veranderen krijg ik:
  Veranderen van bestandsattributen wordt neit ondersteund door protocol drives.
 • sorry, mijn antwoord was nog niet compleet.
  Als ik op map-niveau op de /windows/c of windows/d kijk, kan eigenaar inhoud bekijken en wijzigen; groep en anderen alleen maar bekijken.
  Het lukt me niet om de toegangsrechten, ook als root niet, te veranderen
 • FAT kent geen toegangsrechten, dus kun je ze ook niet veranderen, je moet de mount parameters wijzigen in de fstab. Iemand anders hier kan wel zeggen hoe precies, het is alweer even geleden dat ik een FAT filesystem gezien heb.
 • Dit begint wat warrig te worden, willen we nu via samba een windows-share benaderen, of mbv /etc/fstab een lokale fat-schijf mounten?

  Max
 • Om een gebruiker schrijfrechten te geven op een samba schijf, moet de user waarnaar die samba user gemapt word ook lokaal schijfrechten hebben op de geexporteerde directory. Dus de schijf op de server mounten met toegangsrechten voor de users/groepen die de schijf gaan gebruiken, en die vervolgens exporteren voor die users bedoel ik. Vervolgens kun je met je samba-user op de FAT schijven op de Linux server schrijven
 • Om eerlijk te zijn werd het mij ook te onduidelijk. Ik heb de knoop doorgehakt en de gegevevens op de fat-drive in de linux machine zolang ergens anders geparkeerd en de drive daarna naar linux omgezet, gemoent onder /tmp en alles teruggeschreven.
  Nu kan ik van Linux naar windowsxp machine en vv zonder problemen.
  In elk geval dnak voor alle reacties

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.