Vraag & Antwoord

OS Linux

[SuSe 9.3] dvd/cd-station niet herkend?

Anoniem
maximilaan
10 antwoorden
 • Ik heb vanmorgen SuSe 9.3 op mijn pc geinstalleerd. Ik blijf echter met een groot probleem zitten, de dvd-spelers worden niet herkend door linux (tenminste dat zou je denken). Normaal gesproken kun je onder windows gewoon de inhoud van een cd/dvd bekijken onder My Computer, dat zou onder linux ook zo moeten zijn. Ik kwam er echter tot mijn schrik achter dat geen van beide spelers aanwezig zijn in het scherm. Ik kan op geen enkele manier bij de inhoud van mijn dvd-speler en dvd-brander komen (die normaal staan op /media/dvd en /media/cdrom.
  Echter het vreemde is wel dat als ik mijn SuSe 9.3 in mijn speler stop en er wat van probeer te installeren, blijkt dat dit zonder problemen gaat en dat er in My Computer wel degelijk een pictogram aanwezig is. Echter deze krijgt de naam /media/Suse 9.3. Maar geen enkele andere dvd/cd wordt herkend :(

  Zijn er mensen met tips voor dit naar mijn mening merkwaardige probleem?

  /etc/fstab geeft:
  [quote:2fdb91fb84]
  /dev/sda4 / reiserfs acl,user_xattr 1 1
  /dev/sda1 /windows/C ntfs ro,users,gid=users,umask=0002,nls=utf8 0 0
  /dev/sda5 /windows/D ntfs ro,users,gid=users,umask=0002,nls=utf8 0 0
  /dev/sda6 /windows/E ntfs ro,users,gid=users,umask=0002,nls=utf8 0 0
  /dev/sda3 swap swap pri=42 0 0
  devpts /dev/pts devpts mode=0620,gid=5 0 0
  proc /proc proc defaults 0 0
  usbfs /proc/bus/usb usbfs noauto 0 0
  sysfs /sys sysfs noauto 0 0
  /dev/cdrom /media/cdrom subfs noauto,fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0
  /dev/dvd /media/dvd subfs noauto,fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0
  /dev/cdrecorder /media/cdrom subfs noauto,fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0[/quote:2fdb91fb84]
 • Linux is inzoverre anders dan Windows dat je een filesystem op een cdrom of DVD moet mounten. en moet unmounten als je er een ander schijfje in wil doen.
  tik in een console eens:
  $ mount
  (niet de $ uiteraard, dat is de prompt).
  Je ziet dan welke filesystems op welk device (hard-disk, flop, cdrom, dvd) gemount zijn.
  Lees anders je basis-cursus Linux nog eens na.
  Dit was mijn idee toen ik jouw vraag zag, maar wellicht ben je geen linux-beginner em is er toch wat anders aan de hand. Vraag gerust verder als je er niet uit komt.
 • Sja, hier komt het verschil Linux<->WinMS boven drijven. MS laat een CD/DVD automatisch aan- en afkoppelen aan het bestandssysteem, Linux doet dat standaard niet uit zichzelf. Typ in een console[code:1:930d243a47]mount /dev/cdrom /media/cdrom[/code:1:930d243a47]nadat je root bent geworden. Nu kun je een CD bekijken met je bestandsbeheertooltje. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de DVD speler.
 • :(
  ik heb dat dus niet gedaan, toen ik mijn suse-cd heb verwijderd, is dat een probleem?

  en oja, ik ben zeker eenbeginner :P
  maar ik wil het graag leren, want ik begin me langzaam te irriteren aan windows :)
 • ok dan, na wat geklooi heb ik het nu weer werkend. Echt een beginnersvraag door iemand die te lang met windows heeft gewerkt :)
  is het niet mogelijk dat het automatisch wordt gemount? want ik weet zeker dat ik dit wel eens ga vergeten :P
 • Het is niet erg dat je vergeet de boel te mounten want dan gebeurd er niks, vergeten te unmounten kan een hoop problemen geven: het kan je hele systeem in de war schoppen. Het is te automatiseren, maar ik doe het zelf eigenlijk altijd met de hand. In een console kun je de geschiedenis doorbladeren met de pijltjestoetsen. Heb je een al eerder ingetikt commando gevonden volstaat de Enter toets om het nogmaals uit te voeren.
 • Als het goed is word het cd-laatje (bij default) geblokkeerd als de schijf gemount is, dus zul je een cdrom of dvd niet kunnen verwijderen zonder unmounten.
 • [quote:a255fe2476="Erikve"]Echter het vreemde is wel dat als ik mijn SuSe 9.3 in mijn speler stop en er wat van probeer te installeren, blijkt dat dit zonder problemen gaat en dat er in My Computer wel degelijk een pictogram aanwezig is. Echter deze krijgt de naam /media/Suse 9.3. Maar geen enkele andere dvd/cd wordt herkend [/quote:a255fe2476] Het klopt inderdaad als je de SuSE 9.3 dvd in je dvd-speler plaats, de dvd icoon in My Compter verschijnt als /media/SU930.001. Die SU930.001 is tenslotte de volumenaam van de SuSE 9.3 dvd. SuSE 9.3 werkt met subfs. Het mounten en unmounten van verwisselbare media zou dan automatisch moeten gaan. Een andere cd/dvd dan de SuSE 9.3 dvd zou dus ook in My Computer behoren te verschijnen.

  Om wat voor een dvd-speler gaat het eigenlijk? Aan je /etc/fstab te beoordelen heb je SuSE 9.3 geïnstalleerd op een SCSI harde schijf. Dus is die dvd-speler wellicht ook een SCSI dvd-speler?
 • MOD, deze mag weg.
 • [quote:cf2891c074="Tekkie"]Als het goed is word het cd-laatje (bij default) geblokkeerd als de schijf gemount is, dus zul je een cdrom of dvd niet kunnen verwijderen zonder unmounten.[/quote:cf2891c074]
  Zo werkt het bij subfs niet, je kunt gewoon de cd aanspreken en verwijderen zonder dat je die handmatig moet mounten/unmounten.
  De dvd wordt gemount zodra hij erin wordt gelegd, en ge-unmount op het moment dat je op de knop van de dvd-lade klikt.
  Soms laat SuSE de dvd niet los, het commando 'eject' achter de prompt wil dan helpen ([i:cf2891c074]eject /media/dvd[/i:cf2891c074])

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.