Vraag & Antwoord

OS Linux

gedeelde mappen onder Linux suse 9.3

Anoniem
maximilaan
8 antwoorden
 • Hallo, ik ben al aardig bekend met linux en heb sinds kort suse 9.3. Het is een geweldige distro :). Alles werkt bij mij op mijn Acer Laptop. Ik heb 2 vragen. 1: is het mogelijk om, zoals bij windoos je een gedeelde map kan aanmaken binnen je netwerkje, dit ook met suse 9.3 voor elkaar te krijgen. Ik heb geen idee hoe ik dit, als het al mogelijk is, te realiseren. 2: is het mogelijk om een printer te delen die via usb op mijn pc is aangesloten. Ik heb nu nog op mijn pc windoos xp draaien. Wellicht heeft iemand een idee, graag hoor ik van jullie. Alvast bedankt :wink:.
 • Welkom in de mooie wereld die Open Source heet :D Het antwoord op al je vragen: Samba. Installeer Samba via Yast van de installatie CD. Je zult daarna nog wel het nodige moeten instellen, maar dat kan redelijk eenvoudig via "swat" (ook installeren via Yast) wat een configuratietooltje is voor Samba.

  Groet, M.V. Wesstein
 • Je hebt inderdaad Samba nodig, de samba-server en -client kun je in YaSt instellen.

  Voor het printen kun je ook kiezen voor IPP, zowel Windows XP als Cups (printersubsysteem voor linux) ondersteunen dit.

  Rinse
 • Ik heb het helaas niet voor elkaar gekregen :cry: Heb nu ook maar besloten om windoos van mijn desktop eraf te knallen en suse 9.3 erop te zetten. Neemt niet weg dat ik voor hetzelfde probleem sta. Wat moet ik doen om de desktop en de laptop met elkaar te laten communiceren. Wie kan mij een simpele uitleg geven?
 • Jammer… Probeer voor onderlinge uitwisseling in een Linux-puur netwerk (dus zonder Win-machines) eens NFS. Zou al aanwezig moeten zijn, zoek er eens naar in Yast. (NFS: Network File System, systeem om remote filesystems lokaal te mounten :)) Waarschuwing: ik heb Samba wel, maar NFS (nog) niet aan de praat gekregen! ;) Maar dat kan aan mij liggen :lol:

  Groet, M.V. Wesstein
 • printen is nu eenvoudiger te regelen, typ op de pc waar de printer aanhangt het internetadres http://localhost:631 en blader naar de printer.
  Kopieer dan het nieuwe internetadres in de adresbalk van de browser, vervang 'localhost' door het ip-adres van de linuxbak en plak die informatie in de printerconfiguratie op de andere Linux-pc.
  Verder luistert YaSt als het goed is naar CUPS-servers die diensten aanbieden, dus die zou tijdens het installeren de netwerkprinter moeten zien.
  Kijk wel uit voor de firewall, poort 631 moet open staan (check dit door op de ander pc http://ip.van.andere.pc:631 in te typen.
  Krijg je CUPS in je browser te zien, dan heb je verbinding..

  Voor het delen van bestanden heb je idd NFS nodig.
  Andere mogelijkheid is bestanden delen over SSH of, als bestanden delen sporadisch gebeurd, met de applet 'publiek toegankelijke webserver' van je paneel.

  Rinse
 • [quote:120b60cdf0="maximilaan"]of, als bestanden delen sporadisch gebeurd, met de applet 'publiek toegankelijke webserver' van je paneel.

  Rinse[/quote:120b60cdf0]

  Wat is dat Rinse :-?
 • Ik heb via deze link: http://itsyourpc.org/SuSE_Contest/SMB/SMB.html toch de verbinding met mijn Windoos pc voor elkaar gekregen :P , uiteraard nadat ik windoos er maar weer had opgezet. Nu moet ik nog even zien hoe ik vanuit windoos ook in mijn linux-laptop kan komen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.