Vraag & Antwoord

OS Linux

[gentoo] 1 pc een laptop en een ~/, kan dat

Anoniem
lckarssen
18 antwoorden
 • Ik heb net een leuke laptop aangeschaft. Ik wil, samen met mijn desktop-pc, z om en om gaan gebruiken voor dezelfde doeleinden. Nu heb ik geen trek in twee ~/ folders met bijna dezelfde inhoud. En ik wi als ik op mijn laptop een mailtje typ/lees. niet op mijn dekstop hetzelfde mailtje ongeopend aantreffen.

  Dus ik vroeg mij af of je je ~/ op een USB-stick ofoz kan zetten. Dan kan ik die zowel in mijn pc als laptop gebruiken.
 • Je nederlands in je posting is dusdanig beroerd dat ik niet weet of ik het goed snap. Is je nederlands altijd zo slecht?

  Om te beginnen…. ga geen archief op je usb-pen bijhouden. Daar is hij niet voor. Als je niet goed oplet, is deze leeg. Geen goed idee dus. Verder is een netwerk wellicht een optie.

  En dat probleem met je mail…. dat is me dus compleet onduidelijk. Nog een keer graag…. maar dan in gewoon in het nederlands en in volledige zinnen graag.
 • Hmm, ik heb het antwoord al, En bedankt he ;-)
 • Waarom zou je je /home niet op een USB pen zetten ??
  Denk er zelf aan om dat ook mar te gaan doen :D
  altijd je agenda je eigen mail, je eigen KDE, je eigen …. bij je :lol:
  probleem is echter wel dat je eerst moet inloggen, je usb moet "remounten" op /home/$user voordat je daadwerkelijk aan de gang kan :D

  Dan is idd. een netwerk of desnoods een vpn nog het beste.

  Denk er zelf aan om thuis een gebruiker aan te maken met zelfde userid als op de zaak zodat ik via vpn gewoon mijn eigen $HOME kan mounten en gebruiken geen gezeik meer met dubbele mail of erger nog verzonden mail die je dan thuis wel hebt maar op de zaak weer niet enz.
  en ik hoef dan mijn agenda niet middels ftp te laden/opslaan.
 • kan je niets doen met nfs? (network file system)
  het nadeel is natuurlijk dat je dan een server moet laten draaien die voor de bestanden zorgt.
 • > Waarom zou je je /home niet op een USB pen zetten ??

  Een keer je usb-pen op het verkeerde moment uit je pc trekken en leeg istie.

  Een usb-pen os alleen voor vluchtige data!
 • [quote:4718945093="MrLeeJohn"]> Waarom zou je je /home niet op een USB pen zetten ??

  Een keer je usb-pen op het verkeerde moment uit je pc trekken en leeg istie.

  Een usb-pen os alleen voor vluchtige data![/quote:4718945093]
  Hmm, is dat zo. Als je een usb-pen er zomaar uit haalt, is dan de data weg. Zijn er wel andere removable en writeable media die dit wel kunnen? De data moet natuurlijk niet zomaar verdwijnen.
 • een externe harde schijf gebruiken? en die dan in je /etc/fstab zetten als /home dan moet je wel altijd je schijf aan je PC hangen voor je die opstart
  (idem voor een usb-stick als je die in je /etc/fstab zet om automatisch te mounten als /home)
 • [quote:f1469303d4="dJeedJee"]Hmm, is dat zo. Als je een usb-pen er zomaar uit haalt, is dan de data weg. Zijn er wel andere removable en writeable media die dit wel kunnen? De data moet natuurlijk niet zomaar verdwijnen.[/quote:f1469303d4]

  De meeste van die USB sticks en andere removeable media is beschreven met het FAT filesystem, en kan dus erg slecht tegen verwijderen tijdens lees/schrijfacties. Heb alleen al het afgelopen weekeind in (ben met wat vrienden weggeweest) tot twee maal toe een geheugenkaart vol digitale fotoos uit een Canon (FAT filesystem) corrupt zien raken in een cardreader op een XP laptop (nog steeds vreemd, misschien was de virusscanner ermee bezig?). We hebben de kaarten en moeten herformatteren.
  Een journalling filesystem als EXT3 of NTFS op je USBpen zou moeten helpen (maar dan kan een fototoestel er niets meer mee).
 • Ik was toch wel nieuwsgierig hoe en of het allemaal zou werken. Dus, zo eigenwijs als ik ben, heb ik een SD-disk gekocht voor in de hp-drive. Hierop het ik de ~/ van een testgebruiker gezet. Daarna ben ik wat gaan spelen en heb gewacht totdat de accu van mijn laptop leeg ging.

  De latop sprong, natuurlikm in een keer uit. Hup, stekker erin en gaan met die banaan. Het mounten van de SD-drive duurde wel even. De journal ed. werden gechecked. Maar daarna stondn alle gegevens er nog op. Ik heb hem wel geformateerd en er reiserfs op gezet.

  Ik neem aan dat ik dat niet te vaak moet doen, want anders is het het tarten van het lot he. Maar ik denk dat het wel veilig genoeg is. Verder back-up ik wekelijks alles, dus ben niet echt veel kwijt..
 • het is natuurlijk altijd mogelijk heh… maar ik zou het niet doen.
 • Je kunt je pen hier prima voor gebruiken zolang je maar in je achterhoofd houdt dat er altijd data verloren kan gaan (zoals als eerder door Mr.LeeJohn werd aangegeven).
  Ik ben (onder W98SE) ook al eens het een en ander kwijt geraakt door op het verkeerde moment de pen eruit te trekken.

  Voor een externe HD geldt hetzelfde. Als je die een keer laat stuiteren loop je ook het risico dat je alles kwijt bent.

  Dus iedere dag even de inhoud kopieren naar je HD als backup.
 • > Ik ben (onder W98SE) ook al eens het een en ander kwijt geraakt door op het verkeerde moment de pen eruit te trekken.

  Een usb-pen is alleen een transport-medium. Het kan zelfs gebeuren dat je pen volledig onbruikbaar wordt na verkeerd gebruik.

  > Voor een externe HD geldt hetzelfde. Als je die een keer laat stuiteren loop je ook het risico dat je alles kwijt bent.


  Ja, hallo… als ik mijn pc een schop geef is de hd daarvan ook leeg. Een externe hd blijft wel een hd voor duurzamere opslag.

  > Dus iedere dag even de inhoud kopieren naar je HD als backup.

  Geen backup hebben is nooit een excuus bij het verliezen van belangrijke data.
 • Waarom gebruik je drsync (http://hacks.dlux.hu/drsync/) niet, in combiantie met de USB stick.
  Telkens als je 'm in de PC of laptop klikt even drsync draaien en de harddisks wordt dan up to date gebracht met de data op de usb pen en omgekeerd.
 • [quote:390fa573c0="lckarssen"]Waarom gebruik je drsync (http://hacks.dlux.hu/drsync/) niet, in combiantie met de USB stick.
  Telkens als je 'm in de PC of laptop klikt even drsync draaien en de harddisks wordt dan up to date gebracht met de data op de usb pen en omgekeerd.[/quote:390fa573c0]

  Hmm dat is inderdaad interessant. Ik heb ook gemeerkt dat als je van een usb-disc draait, je toch enige vertraging hebt. Als ik heb uitgeprobeerd zal ik hier wel de bevindingen plaatsen.
 • Ik ben benieuwd naar je bevindingen. Ik wil het scriptje gaan gebruiken in een soortgelijke situatie (/home op laptop syncen met NFS share op servertje als 'ie in het thuisnetwerk hangt), ik ben er alleen nog niet aan toe gekomen.
 • O even een update. Ik heb nu op mijn desktop en laptop de ~/ van de usb-drive naar de HD verplaatst en je merkt het snelheidsverschil. Alles gaat ver op de oude (snellere) snelheid. Ik hou nu alles synchroon d.m.v. rsync. Helaas is die niet actief in de zin van, continu synchroon houden. Maar daar was het progje drsync voor he ;-) . Die staat op de lijst om te proberen.

  Even speculatief. Wat zou er gebeuren als ik rsync in mijn opstart en afsluit-procedure plaats? Wordt, met name bij het afsluiten, dan gewacht totdat de drive ge-update is of gaat de afsluitprocedure gewoon door en mis ik dan data?
 • [quote:ed6222bbab="dJeedJee"]O even een update. Ik heb nu op mijn desktop en laptop de ~/ van de usb-drive naar de HD verplaatst en je merkt het snelheidsverschil. Alles gaat ver op de oude (snellere) snelheid. Ik hou nu alles synchroon d.m.v. rsync. Helaas is die niet actief in de zin van, continu synchroon houden. Maar daar was het progje drsync voor he ;-) . Die staat op de lijst om te proberen.

  Even speculatief. Wat zou er gebeuren als ik rsync in mijn opstart en afsluit-procedure plaats? Wordt, met name bij het afsluiten, dan gewacht totdat de drive ge-update is of gaat de afsluitprocedure gewoon door en mis ik dan data?[/quote:ed6222bbab]

  volgens mij moet dit lukken!
  net voor dat je /home unmount ff sync-en… (ik weet niet juist wat dit programma is maar het lijkt me logisch dat er gewacht wordt tot het vorige commando is uitgevoerd.)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.