Vraag & Antwoord

OS Linux

Mandrake 10.0 image server

Anoniem
None
29 antwoorden
 • > Is deze ook het eenvoudigst?

  Ligt aan je eigen ervaringen…. wellicht is ghost voor jou het makkelijkste…

  Gewoon proberen!
 • De situatie is als volgt:

  Op PC1 is Mandrake 10.0 geinstalleerd. Deze moet gaan dienen als web-, FTP- en image server. De web- en FTP server werkt al. Nu blijft de image server nog over. Op PC2 is Windows 2000 en Mandrake 10.0 geinstalleerd. Hiervan moet een image gemaakt worden en vanaf de server (PC1) teruggezet en/of verspreid kunnen worden naar andere clients.

  Heeft er iemand een duidelijke uitleg en/of stappenplan om dit voor elkaar te krijgen? Ik heb namelijk niet veel met Linux. Het installeren en beetje gebruiken lukt wel maar… :P
 • Volgens mij hangt het er van af welke image software je gebruikt. Als je software gebruikt die windows netwerk shares als bron kan gebruiken, dan moet je een SAMBA share configureren. En er zal vast ook wel image software zijn die gebruik maakt van NFS of FTP…
 • Wat voor software kan ik zoal gebruiken?
 • Even een greep….

  http://www.partimage.org/
  http://rfhs8012.fh-regensburg.de/~feyrer/g4u/

  Maar uiteraard ook ghost (en samba bijvoorbeeld om te sharen)
 • [quote:a381eedf10="MrLeeJohn"]http://rfhs8012.fh-regensburg.de/~feyrer/g4u/[/quote:a381eedf10]Deze lijkt me wel interessant, staat ook aardig beschreven hoe e.e.a. in z'n werk gaat. Is deze ook het eenvoudigst?

  //Edit: ik zie nu dat ik dan ook DHCP moet configureren. :roll:
 • [quote:228b308b49="MrLeeJohn"]Ligt aan je eigen ervaringen…. wellicht is ghost voor jou het makkelijkste…Gewoon proberen![/quote:228b308b49]Als Ghost voor mij het makkelijkst is ga ik dat graag proberen. Al zit ik nog met een aantal vragen. Hoe gaat het maken van de image van de dualboot dan in z'n werk? Kan ik Ghost gewoon onder Windows installeren en van de volledige schijf (dus heel de dualboot) een image maken?

  En wat betreft het verspreiden van de image over het netwerk vanaf de Mandrake server. Hoe gaat dat in z'n werk?

  Sorry voor de velen vragen, maar ik heb echt geen idee hoe het e.e.a. aan te moeten pakken.. :oops:
 • > Hoe gaat het maken van de image van de dualboot dan in z'n werk?

  Je maakt een image van de hele schijf. Let wel op… doe je zoiets met ghost, neem dan in de opties op dat je een systemdisk imaged.

  > Kan ik Ghost gewoon onder Windows installeren

  Nee… je boot met een dos-flop en maakt contact met de win-share op de samba-server. Vervolgens start je ghost… ook van flop.

  > En wat betreft het verspreiden van de image over het netwerk vanaf de Mandrake server. Hoe gaat dat in z'n werk?

  Zelfde… boot van flop en gebruik de share om via ghost de image-file terug te lezen.

  > Sorry voor de velen vragen, maar ik heb echt geen idee hoe het e.e.a. aan te moeten pakken

  Maakt niet uit…. ik adviseer je eerst eens met ghost wat te testen. Bevalt dat…. oke. Zo niet, kijk dan eens naar alternatieven. Bedenk wel dat ghost niet gratis is.

  Kijk ook eens naar dd (van Linux). Misschien is een linux-bootflop icm dd en nfs wel een hele goede optie.
 • Even op 'n rijtje zetten:

  Om de backup van de dualboot te maken heb ik een bootfloppy van ghost nodig. Door van deze floppy te booten kan ik de image maken. Deze kan ik direct wegschrijven naar de mandrake server d.m.v. een samba share.

  Om de backup terug te plaatsen op de client vanaf de mandrake server, moet ik weer booten van de ghost floppy. Vervolgens moet de image van de samba share gehaald worden.

  Klopt dit alles wat ik zeg?
 • [quote:80a79c4841="JBS"]Klopt dit alles wat ik zeg?[/quote:80a79c4841]

  Ja. Je kunt in Ghost aangeven of je een image van een hele schijf of van een (of meerdere) partitie(s) wilt maken. Zo kun je dus bij een multiboot systeem aparte imagefiles maken voor elk OS.

  Mocht ghost te duur zijn, dan kun je overwegen om de SystemRescueCd (http://www.sysresccd.org) te downloaden. Partimage (hierboven al genoemd) is er onderdeel van en hiermee is ook toegang to samba shares mogelijk. Verder zit er een kloon van Partition Magic bij (ook handig als je nieuw systemen opzet) en nog veel meer.

  Succes!
 • [quote:e2e7db53e0="lckarssen"][quote:e2e7db53e0="JBS"]Klopt dit alles wat ik zeg?[/quote:e2e7db53e0]Mocht ghost te duur zijn, dan kun je overwegen om de SystemRescueCd (http://www.sysresccd.org) te downloaden. Partimage (hierboven al genoemd) is er onderdeel van en hiermee is ook toegang to samba shares mogelijk. Verder zit er een kloon van Partition Magic bij (ook handig als je nieuw systemen opzet) en nog veel meer.

  Succes![/quote:e2e7db53e0]Ik heb Ghost al in m'n bezit, dus dat is geen probleem. Ik ga het morgen proberen.

  Ik kom er later op terug.
 • > Klopt dit alles wat ik zeg?

  Een ghost bootfloppie bestaat niet. Is eoa dos-bootflop, vaak met een netwerkclient voor waar jij aan wilt connecten. En dan ghost.exe erop, of op een aparte flop.

  Succes…. laat even weten hoe het gaat…. ok?
 • [quote:09bb068ce7="MrLeeJohn"]
  Een ghost bootfloppie bestaat niet. Is eoa dos-bootflop, vaak met een netwerkclient voor waar jij aan wilt connecten. En dan ghost.exe erop, of op een aparte flop.
  [/quote:09bb068ce7]
  Als ik het me goed herinner, kun je, als je Ghost onder windows installeert, vervolgens kiezen om een bootflop met netwerkclient te maken (en evt. de benodigde netwerkkaart-drivers toe te voegen).
  Maar, idd, die floppy is niet meer dan je beschreef.
 • [quote:d924fc4675="lckarssen"][quote:d924fc4675="MrLeeJohn"]
  Een ghost bootfloppie bestaat niet. Is eoa dos-bootflop, vaak met een netwerkclient voor waar jij aan wilt connecten. En dan ghost.exe erop, of op een aparte flop.
  [/quote:d924fc4675]
  Als ik het me goed herinner, kun je, als je Ghost onder windows installeert, vervolgens kiezen om een bootflop met netwerkclient te maken (en evt. de benodigde netwerkkaart-drivers toe te voegen). [/quote:d924fc4675]Ik heb nu Ghost onder windows geinstalleerd maar kan de optie om een bootflop te maken niet vinden. Het gaat om Ghost versie 9.
 • [quote:797ea5eb61="MrLeeJohn"]> Klopt dit alles wat ik zeg?

  Een ghost bootfloppie bestaat niet. Is eoa dos-bootflop, vaak met een netwerkclient voor waar jij aan wilt connecten. En dan ghost.exe erop, of op een aparte flop.

  Succes…. laat even weten hoe het gaat…. ok?[/quote:797ea5eb61]Ik haal dus een bootflop van bootdisk.com en dien daar ghost.exe bij te zetten. Waar moet ik die vandaan toveren? :roll:

  //Edit: En die "netwerkclient voor waar jij aan wilt connecten"?

  //Edit2: Kan ik hiervoor niet de Ghost CD gebruiken? Daarvan kan ik ook booten.
 • Hmm, misschien omdat ik destijds gebruik maakte van de enterprise edition of iets in die geest.

  Ik weet niet of je de Ghost Cd kunt gebruiken. Probeer het eens zou ik zeggen.

  De netwerkclient is nodig om onder DOS toch bij je samba share te komen. Met alleen een bootflop en ghost.exe kun je alleen naar lokale schijven (en waarschijnlijk DVD+/-R en CD-R) schrijven.

  Een bootflop van bootdisk.com lijkt me een goed idee. Zo te zien bied Bart een bootdisk met netwerkclient. Zolang je een redelijk bekende (intel, 3Com) netwerkkaart hebt zal het wel werken, als je iets nieuws hebt, zul je zelf op zoek moeten gaan naar DOS drivers (op de CD/website van de fabrikant). Als het zover komt, zou ik toch eens kijken naar de systemrescuecd die ik hierboven opperde. Onder Linux worden de meeste kaarten netjes herkend, terwijl ik niet verwacht dat er DOS drivers zijn voor de nieuwste netwerkkaarten.

  Succes!
 • //Edit: even deze post wat overzichtelijker gemaakt, in m'n enthousiasme was ie wel heel erg warrig geworden ;)

  Ik heb nu de door jou aangegeven bootdisk van bart gemaakt ( http://www.nu2.nu/download.php?sFile=bfd107.zip ). Met de ondersteuning voor de netwerkkaart komt het wel goed, het gaat om Intel Gigabit LAN onboard. Ik heb de bootdisk hier getest en krijg precies de stappen te zien als te zien op http://www.nu2.nu/bootdisk/network/. Nu is het alleen nog een kwestie van de samba share aanmaken op de mandrake server.

  Wat betreft ghost.exe, die heb ik nog niet kunnen vinden.
 • Mooi dat alles tot zover al loopt :-)
  [quote:a58eb5b912="JBS"]Wat betreft ghost.exe, die heb ik nog niet kunnen vinden.[/quote:a58eb5b912]
  Als je ghost op je harddisk hebt geinstalleerd, dan moet 'ie er toch ook op staan, volgens mij. 't Is al weer een half jaartje of meer geleden dat ik me er mee bezig heb gehouden :-).
 • [quote:48314d453e="lckarssen"]Mooi dat alles tot zover al loopt :-)
  [quote:48314d453e="JBS"]Wat betreft ghost.exe, die heb ik nog niet kunnen vinden.[/quote:48314d453e]
  Als je ghost op je harddisk hebt geinstalleerd, dan moet 'ie er toch ook op staan, volgens mij. 't Is al weer een half jaartje of meer geleden dat ik me er mee bezig heb gehouden :-).[/quote:48314d453e]Dat zou ik ook denken maar niets is minder waar. Het exe bestand waar ghost mee gestart wordt bevindt zich in C:\Program Files\Symantec\Norton Ghost\Console\ en heet V2iConsole_.exe. Echter is ghost.exe onvindbaar…
 • Het starten van de client van de bootdisk is gelukt net als het verbinden met de samba share op de mandrake server. De volgende stap is nu om een ghost image te maken. Morgen heb ik de beschikking over een boot CD met o.a. ghost. Hiermee ga ik aan de slag om een ghost image te maken en hem vervolgens weg te schrijven op de mandrake server.

  Wordt vervolgd…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.