Vraag & Antwoord

OS Linux

samba users synchroniseren met linux

Anoniem
None
5 antwoorden
 • Op mijn vorige servertje met Clarkconnect werden de gebruikers gebruikers tussen het systeem en samba automatisch gesynchroniseerd.
  Ik wil datzelfde nu op mijn huidige debianserver. Op zich is dat niet direct een probleem, want via webmin kun je dat zo aanklikken.
  Maar ik wil ook graag weten wat er dan precies gedaan wordt door webmin om dat voor elkaar te krijgen. Op google kon ik nergens iets vinden daarover. Iemand die me dat kan vertellen?
 • Interessante vraag. Zou ik ook wel een antwoord op willen weten. Ik vermoed een rsync funtie oid….
 • Wat bedoel je precies met "gebrikers synchroniseren"? Bedoel je dat de wijzigingen in wachtwoorden heen en terug worden gesynchroniseerd? Of dat als je een unix gebruiker aanmaakt die ook meteen in Samba werkt?

  Is WinBind (zie bijvoorbeeld http://info.ccone.at/INFO/Samba/winbind.html) wat je bedoelt?
 • - Wanneer er een linuxgebruiker aangemaakt wordt dan ook meteen bij samba met hetzelfde password.
  - Linuxpass wijzigen? Dan ook bij samba.

  Ik heb intussen ook ergens gelezen dat het vanuit Windows mogelijk moet zijn om je sambapassword te veranderen, maar daar heb ik verder nog niet naar gekeken. Als dat idd kan wil ik ook graag dat het Linuxpass van de gebruiker mee veranderd.

  Voor de duidelijkheid van mijn server + werking:
  Alle windows pc's draaien XP. Als die de linuxserver benaderen wil ik graag dat ze met de username + pass van XP herkent worden op de linuxbak en via samba in hun homedir kunnen (dat werkt al). Aangezien er meer diensten voor de gebruikers draaien wil ik dus graag dat ik niet op X plaatsen een wachtwoord moet wijzigen als de gebruiker zijn/haar wachtwoord veranderd.

  Die link van Winbind ziet er interessant uit. Zal het zsm eens lezen.
 • [quote:faa3da1050="Sjoerd Boerhout"]- Wanneer er een linuxgebruiker aangemaakt wordt dan ook meteen bij samba met hetzelfde password.
  - Linuxpass wijzigen? Dan ook bij samba.

  Ik heb intussen ook ergens gelezen dat het vanuit Windows mogelijk moet zijn om je sambapassword te veranderen, maar daar heb ik verder nog niet naar gekeken. Als dat idd kan wil ik ook graag dat het Linuxpass van de gebruiker mee veranderd.[/quote:faa3da1050]
  De eerste stap (in windows wijzigen, linux volgt) is vrij simpel. In je smb.conf zet je het volgende:
  [code:1:faa3da1050]
  # If a user changes his/her smbpasswd, the unix password is also changed
  unix password sync = yes
  passwd chat debug = yes
  passwd program = /usr/bin/passwd %u
  passwd chat = *New*password* %n\n *new*password* %n\n *changed*
  [/code:1:faa3da1050]
  De chat geeft aan wat jouw /usr/bin/passwd vraagt, zodat samba weet wat hij wanneer moet antwoorden.

  Ik vond een artikeltje in linux magazien dat deze methode beschrijft. Hier wordt ook een methode beschreven om het samba wachtwoord te wijzigen als het unix wachtwoord gewijzigd is. Die methode heeft wel PAM nodig (en dat wordt niet door elke distro ondersteund).

  Succes.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.