Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux en Brother MFC-5440CN all-in-one

Anoniem
M.V. Wesstein
14 antwoorden
 • Ik had in cupsd.conf alleen de "Deny, Allow" aangepast (lokaal netwerk toegelaten), nu heb ik ook de broadcast adres gewijzigd. Ik denk dat ik wat vergeten ben: cupsd.conf

  Helaas is de site linuxprinting.org momenteel niet bereikbaar (ik krijg timeouts) Later nog eens proberen :)

  <edit> de lp site doetutweer en ik heb de drivers opnieuw geinstalleerd. de log staat hier </edit>

  Groet, M.V. Wesstein
 • Ik heb uiteindelijk toch nog een Debian Network Howto gevonden.
 • Dank Jolo, maar ik vrees dat het probleem hiermee niet is opgelost. De printer is een 'stand-alone' apparaat met ingebouwde "printerserver". Ik kan dus nergens een CUPS server config-file editten, want er is geen CUPS! Als client op een PC zou het moeten werken, maar ik blijf die vermaledijde "client-error-not-authorized" error krijgen als ik wat wil instellen/wijzigen oid… Er is dus ergens een permissie-fout, maar waar?

  Groet, M.V. Wesstein
 • heb je wel een cups-wachtwoord?
  Die van root kun je aanmaken met het commando [b:6dbd89da60]lppasswd -g sys -a root[/b:6dbd89da60]
 • EUREKA!! :D :D

  Jawel, het werkt! Ik heb eerst het password aangemaakt zoals Max aangaf, vervolgens ingelogd via http://localhost:631 en de eigenschappen v/d printer gewijzigd. Het enige dat er gewijzigd is is van ipp naar ldp protocol. Heren, hartelijk dank :)
 • Een verslag(je) van het installeren van bovengenoemde all-in-one printer/scanner/fax met netwerkfunctionaliteit.

  Specs

  Okay, daar gaatie:

  Na de hardware setup eerst ff snel de Win-drivers voor m'n nog overgebleven Win98SE geinstalleerd. Dat ging erg makkelijk, dankzij een meegeleverde CD.

  Voor Linux is er een melding dat dit apparaat onder CUPS zou werken. Da's mooi, nu nog de zaak installeren. Helaas was CUPS nog niet voorhanden maar na enig zoeken, downloaden en untarren uiteindelijk toch CUPS weten te installeren, waarna de Brother drivers ook vlot op het systeem stonden. Helaas verwacht de driver de printer als een USB apparaat, terwijl ik het via LAN heb aangesloten. Daardoor krijg ik nu de melding: "unable to open USB device "usb:/dev/usb/lp0": no such device"… De file /dev/usb/lp0 bestaat wel, maar heeft geen inhoud en is niet te openen. Ik denk dat ik een symlink moet maken naar een script oid dat een aanroep naar /dev/usb/lp0 doorstuurt naar het IP adres wat op de printer kan worden ingesteld. Helaas staat de router als DHCP server ingesteld wat eea enigzins compliceerd…. Iemand enig idee? Ik heb van script-schrijven (nog) geen kaas gegeten. Of is er een andere manier?
  <later meer>

  Groet, M.V. Wesstein
 • de printer moet via het netwerk worden benaderd?
  Waarom geef je dan een usb-poort op?
  Kun je niet gewoon in cups een netwerkprinter installeren?

  Max
 • [quote:49f788364a="maximilaan"]Kun je niet gewoon in cups een netwerkprinter installeren? [/quote:49f788364a] In Gnome kan er met de grafische utility [code:1:49f788364a] gnome-cups-add [/code:1:49f788364a][Enter] een netwerkprinter worden geselecteerd.
 • Max, dat heb [i:eddc5ad7d9]ik[/i:eddc5ad7d9] niet ingesteld, dat was de default v/h installatiescript. Ik werk nu voor het eerst met CUPS (hiervoor altijd printen via Windows) en zal dus het nodige moeten leren. Jolo gaf me alvast de richting aan (dank!) en dat zal ik straks eens gaan proberen. Dank voor het meedenken zover.

  Groet, M.V. Wesstein
 • Als je via de webinterface de printer installeerd kun je toch precies opgeven waar de printer aan hangt?
  Webconfig: <serverip>:631
  Standaard alleen toegang vanaf localhost dus evt ff de configfile editen.
 • je kunt cups instellen via http://localhost:631
  Verder heb je verschillende grafische frontends, zoals kprinter van kde, gnome print van bijhorende desktop, cupsdconfig van kde (cupsdconfig pakt alle facetten van cups aan) of de tool van distributeur.

  De Nederlandse documentatie van cupsdconfig en kprinter vind je op http://docs.kde.org/development/nl/kdebase/kdeprint/index.html , deze bevat ook nuttige informatie over CUPS voor niet-kde-gebruikers.
 • Heren, wederom hartelijk dank voor het meedenken. Helaas had ik door bezigheden buitenshuis (en het heet: vrouw ;)) geen tijd om meteen te testen. Inmiddels wel wat tijd kunnen vrijmaken, en via http://localhost:631/admin kreeg ik de mogelijkheid eea opnieuw in te stellen. Alles gaat goed, totdat ik na het opgeven v/d drivers voor dit model een error krijg: "client-error-not-authorized" terwijl ik wel degelijk het root pw heb opgegeven!
 • Ik heb meerdere malen geprobeerd de printer te installeren danwel de instellingen te wijzigen op diverse (ook hier aangegeven) manieren, maar telkens krijg ik de al eerder gemelde error. Zelfs het editten van cups.conf met de hand mocht niet baten. Iemand nog ideeën?

  Groet, M.V. Wesstein
 • [quote:c402fd93e5="M.V. Wesstein"]Alles gaat goed, totdat ik na het opgeven v/d drivers voor dit model een error krijg: "client-error-not-authorized" terwijl ik wel degelijk het root pw heb opgegeven! (..) Zelfs het editten van cups.conf met de hand mocht niet baten. [/quote:c402fd93e5] Welke wijzigingen had je dan geprobeerd? Heb je dit als test, ook geprobeerd? Lees ook nog even deze howto. Deze gaat weliswaar over FreeBSD. Maar dat deel over cupsd.conf zou wel bruikbaar lunnen zijn.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.