Vraag & Antwoord

OS Linux

suse 9.3 pro

Anoniem
None
15 antwoorden
 • Hey mensen,

  Ik wil suse 9.3 pro installeren, maar hij is niet bootable. Hoe kan ik er toch voor zorgen dat ik deze kan installeren??

  mzzl roel
 • de pc is niet bootable bedoel je?
  Je kunt proberen de pc te booten vanaf cd1 en cd2.
  Werkt dat niet, dan moet je even een bootdiskette aanmaken.
  Lees de aanwijzingen hierover op de Novell-site, of in de map DOSUTILS op de installatieschijven van SUSE.

  Rinse
 • Als je de originele SuSE 9.3 CD's of DVD's hebt, dan zijn ze wel degelijk bootable, want ik heb zelf ook de 9.3 CD's en DVD's.
 • de boot volgorde in de bios wel goed staan?
 • ja die staat op cd en daarna op harde schijf. Ik heb het geprobeerd via de opstartdiskette, maar nog steeds geen resultaat
 • is de cd wel goed gebrand?
 • En voldoet de pc wel aan de minimale systeem vereisten van SuSE 9.3?
 • [quote:5970bf426c="jolo"]En voldoet de pc wel aan de minimale systeem vereisten van SuSE 9.3?[/quote:5970bf426c]
  Goeie vraag, maar het systeem boot niet eens van CD, dus ik denk dat de CD niet bootable is of dat de PC bootable CD's niet ondersteund.
 • dat is mogelijk.
  kun je overigens zien tijdens het opstarten, de bios moet dan op een gegeven moment zeggen dat hij vanaf cd boot, gevolgd door een failure.
  Komt die melding niet, dan is de pc niet ingesteld om vanaf cd te booten.
  Komt die melding wel, dan kun je cd2 proberen, en anders een bootfloppy.

  Bij opstarten van bootfloppy geldt hetzelfde, je krijgt een melding dat er vanaf flop gestart wordt ,en de flop wordt hoorbaar ingelezen.
  Is de flop ongeschikt, dan krijg je een 'disk error or no system disk'
  Krijg je geen melding, en start de pc vrolijk vanaf harde schijf, dan is de bios niet ingesteld om vanaf flop op te starten.

  Max
 • Zelf heb ik vroerger ook een installatie opstart probleem gehad. Maar dan met een SuSE dvd. Deze SuSE dvd wilde niet booten. Het probleem wat ik toen had werd beschreven in de SuSE Support Database http://portal.suse.com/sdb/en/2002/04/wessels_pioneerdvd.html Ik had toen de Pioneer DVD-ROM ATAPIModel DVD-106S 012, ATAPI CD/DVD-ROM. De daar geboden oplossing, een firmware update bleek inderdaad te werken.
 • hij geeft inderdaad als ik hem opstart boot from cd: failure. Ik kan normaal wel booten van cd of dvd want ik heb dat met windows xp, WK2000 linux 9.1 home ook gedaan. Dus daar zou het niet aan mogen liggen. Aan de cd kan het ook niet liggen want die is niet gebrand, maar origineel. en me pc heeft ook de juiste systeemeisen
 • [quote:2f5ff51929="handbalroels"]hij geeft inderdaad als ik hem opstart boot from cd: failure. (..) Aan de cd kan het ook niet liggen want die is niet gebrand, maar origineel.[/quote:2f5ff51929] Heb je dit probleem dan zowel met cd1, cd2 en de dvd? Kun je de SuSE cd's en dvd wel gewoon lezen in Windows en Linux? Welk merk en type dvd-speler heb je? En heb je ook booten van de SuSE cd/dvd geprobeerd in je dvd-brander?
 • ik heb een NEC-3500A als dvd brander en een toshiba dvd-rom speler, op allebei zit de allernieuwste firmware dus dat kan het niet zijn. Bij het opstarten van de cd of dvd kan ik hem wel in windows zien, in linux weet ik het niet want die staat er nog niet op. Het vreemde is alleen dat als ik hem in windows opstart dat ik geen setup kan vinden. Doet XP dit automatisch wegdrukken? ook heb ik in de dvd-brander geprobeerd te booten maar het mag niet helpen :cry:
 • [quote:63c458f13d="handbalroels"]Het vreemde is alleen dat als ik hem in windows opstart dat ik geen setup kan vinden. Doet XP dit automatisch wegdrukken?[/quote:63c458f13d] Een SuSE cd/dvd heeft geen setup.exe. Het is geen Windows. Echter in de map dosutilts > rawwritewin staat Windows programa rawwritewin.exe. Daarmee zou je in Windows XP installatie diskette(s) mee kunnen maken. In Windows 95, 98 & ME is echter [b:63c458f13d] diskio.dll [/b:63c458f13d] nodig in de map van rawwritewin.exe.

  Ook zou je kunnen proberen de SuSE cd/dvd te booten via Smart Boot Manager. http://linux.simple.be/tools/sbm

  Of probeer een SuSE ftp installatie.

  Ik weet niet direct waarom bij jouw het booten vanaf SuSE cd/dvd en diskette faalt. Booten deze wel in een andere pc? Wellicht zou je ook nog verdere specificaties van je (merk) pc kunnen posten.
 • mijn pc heeft 512 mb geheugen een amd 1333 (océd naar 1600mhz) 2 x 30GB HD geforce mx440, floppydrive, USR 54 mbits draadloze netwerkkaart, soundblaster live 5.1

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.