Vraag & Antwoord

OS Linux

Slackware current

Anoniem
Pinky & The Brain
35 antwoorden
  • [quote:356fac16a9="Pinky & The Brain"] De eerste keer dat ik geinstalleerd heb is mij nooit een fout / error bericht opgevallen, maar nu is het elke poging raak en meestal zijn het belangrijke packages zoals glibc of de gcc compiler die 'beschadigd' zijn. De iso.images zijn goed, want die heb ik met md5 gecontroleerd. De cd's zullen wel beschadigd zijn ? (in enkele dagen tijd ?[/quote:356fac16a9] Dat is niet erg waarschijnlijk. Tenzij de cd's fysiek zijn beschadigd. Had je bij het branden van de cd's wel gebruik gemaakt van de optie: Verify? En weet je zeker dat er niet iets mis is met je dvd-speler. Heb je het installeren van Slackware-current ook al geprobeerd via je dvd-brander?
  • [quote:f67a090d9d="lckarssen"]Waarom brand je de ISOs niet nog een keer? Of alleen CD1, KDE kun je altijd later toevoegen, en als je Gnome gebruikt kun je beter Dropline Gnome gebruiken.

    Is de machine verder wel stabiel? Kan het niet zo zijn dat het geheugen brak is en dat er dus tijdens het uitpakken iets misgaat?
    Je hebt het over een lokale NTFS partitie, dus ik neem aan dat windows wel fatsoenlijk werkt (dan is de hardware OK, lijkt me)?

    Slackware over NFS installeren is mogelijk (kun je gewoon tijdens setup kiezen), dat heb ik regelmatig gedaan. Of de NF4 NIC ondersteund wordt weet ik eigenlijk niet. Maar dan nog heb je een bootfloppy of een bootable CD nodig en op die andere PC moeten dan toch de slackware packages staan. Dus kun je net zo goed de ISO nog eens branden zoals ik al zei. Of mis ik iets?

    Als je van elk pakket de signature moet gaan controleren ben je ook wel even bezig. Dus weer die nieuw gebrande ISO?! :P


    Succes![/quote:f67a090d9d]
    Ik weet niet of de machine stabiel is, aangezien ik deze nog niet heb kunnen testen.
    Dat is ook mijn voornaamste drijfveer om z.s.m. linux in te regelen :wink:
    Als het zo makkelijk zou zijn om gewoon de iso opnieuw te branden had ik het wel gedaan.
    Mijn oude computer is echter uitgerust met een bejaarde brander welke nogal versleten is en eigelijk niet meer betrouwbare cd's kan branden.
    Daarom twijfel ik ook aan de kwaliteit van de geproduceerde cd's.
    Een floppy drive zit niet in mijn nieuwe systeem.
    Als er een simpelere methode was geweest had ik die al lang aangegrepen.
    Nu lijkt mij de veiligste mannier om vanaf de HD te installeren.
    Het is echter nog een hel gedoe om een fat32 partitie te maken om daar tijdelijk de mirror op te zetten.
    Cfdisk levert blijkbaar fat32 partities op welke door windows niet kunnen worden geformateerd en fdisk of xfdisk werken niet meer.

    Als dit verhaal straks achter de rug is ga ik denk maar een servertje inrichten welke mijn eigen mirror'tje bijhoudt.
    Dan kan ik daar eens mee experimenteren en wellicht in de toekomst veel makkelijker migreren.
    [quote:f67a090d9d="jolo"]
    Dat is niet erg waarschijnlijk. Tenzij de cd's fysiek zijn beschadigd. Had je bij het branden van de cd's wel gebruik gemaakt van de optie: Verify? En weet je zeker dat er niet iets mis is met je dvd-speler. Heb je het installeren van Slackware-current ook al geprobeerd via je dvd-brander?
    [/quote:f67a090d9d]
    Ja, ik vind het ook vreemd, want het lijkt zich niet steeds op de zelfde punten voor te doen.
    Dan zou je toch denken dat er een ander probleem speelt.
    De optie verify zegt me zo niets, maar het is een hele oude brander welke geen burn-proof funcites aan boord heeft o.i.d..
    Ik weet niet zeker of de dvd-speler of dvd-brander goed zijn aangezien het een nieuw systeem is welke ik nog steeds niet heb kunnen testen, maar de problemen doen zich in zowel dvd-speler als dvd-brander voor.

    [size=9:f67a090d9d]
    <edit>
    Inmiddels lijk ik een functionerende fat32 partitie te hebben, dus a.u.b. geen commentaar, het is al beschamend genoeg dat ik er zo veel moeite voor heb moeten doen, maar dat krijg je als je niet meer met windows werkt.
    </edit>
    [/size:f67a090d9d]

    <edit>
    Zo, ben weer bezig met het installeren van linux, maar nu vanaf een andere partitie en zo te zien loopt het als een trein !
    Hopelijk is het proces bijna klaar, dan ga ik eerst meer eens wat rust nemen en ga ik morgen … * ahum *… over enkele uurtjes verder.
    </edit>
  • Oké …. ik ben de installatiepoging gister gestaakt, omdat er zich ook met het installeren vanaf de fat32 partitie installatiefouten voordeden.

    "There was a fatal error attempting to instal "/package-dir/packagenaam. The package may be corrupt, the installation media may be bad, or something else has caused the package to be unable to be read. You may hit enter to continue if you wish, but if this is an important required package then your installation may not work as-is."

    Dit kreeg ik gisteravond dus 2 keer en toen heb ik besloten om maar even te rusten,
    Nu probeer ik het echter opnieuw en loop ik weer tegen dergelijke fouten aan.
    Het vreemde is dat het nu weer andere packages zijn waarmee de fouten optreden en dus niet elke keer de zelfde packages.

    Wat zou hier aan de hand kunnen zijn ?
    Zowel de gebrande iso's als de installatie vanaf harddisk (gemirrord vanaf andere server dan waar de iso's vandaan kwamen).
    Je zou denken dat hier een ander probleem speelt. aangezien ik het vanaf diverse media deze iproblemen krijg op verschillende maar momenten in steeds andere packages.
    Zou het door de nieuwe hardware (niet ondersteund) kunnen komen of is er hier iets kapot ?
  • Tsjonge, het zit niet echt mee, zeg!

    Heb je nog ergens een linux LiveCD liggen (of bij de buren ofzo) om te checken of de hardware OK is? Bij bijvoorbeeld knoppix en Gentoo is er standaard de mogelijkheid om bij het booeten memtest86 op te starten, daarmee kun je je geheugen op fouten controleren.
    Dat spoort echter niet alle problemen op. Ik had vorige week nog een oude PIII die ik tot leven wilde wekken. Install van XP ging goed, maar na nog wat andere software hing 'ie. Nogmaals vers geinstalleerd en toen hing 'ie veel sneller. Toen slackware, knoppig, damn small linux en god weet wat geprobeerd en steeds ergens blijven hangen… Memtest gaf geen fouten…. Ik vermoed dat het misging zodra een bepaalde component op het mobo werd aangesproken (USB?) en dat daar gewoon ergens een barstje in de print zat ofzo… Heb het mobo maar weggegooid na een week tevergeefs prutsen.

    Kun je niet de harddisk van een oude PC (waar dan al slackware opstaat) in je nieuwe PC monteren? Als 'ie dan ook af en toe hangt, dan is het toch echt een hardware probleem, denk ik.
  • Ach man, ik erger me dood … dat dit me zoveel problemen zou opleveren had ik niet verwacht.
    Mijn oude computer is traag en half versleten, maar binnen een dag heb ik daar een linux distro met eigen gebakken kernel op staan.
    Dat ik nu zoveel problemen tegenkom vind ik nogal verontrustend, misschien is er iets kapot of heb ik verkeerde keuzes gemaakt qua hardware ?
    Bewust heb ik voor kwaliteits en daardoor (dure) onderdelen gekozen welke positief werden beoordeeld i.c.m. linux en dan heb je alsnog dit.

    Momenteel draait memtest86 dus ik ben benieuwd wat daar uit komt.

    Live cd's heb ik genoeg … bijna elke knoppix versie vanaf 3.0 heb ik ooit welleens (voor iemand) gebrand, dus dat was een mazzeltje.
  • Kapotte hardware kan een keer gebeuren. Mijn huidige PC bleek na het in elkaar zetten ook niet OK te zijn. Tijdens het installeren waren er steeds harddiskproblemen. Dan begin je al wat te zweten, want ja, je hebt alle onderdelen los gekocht en zelf in elkaar gezet, dus wie weet wat je nu weer fout hebt gedaan…
    Dus harddisk retour want het checkprogramma van Maxtor gaf fouten, netjes een nieuwe gekregen. Maar ja, die gaf natuurlijk ook errors, dus toen maar de hele PC naar de leverancier (mobo en harddisk kwamen wel bij dezelfde winkel vandaan), en gevraagd of ze er naar konden kijken. Bleek dus de SATA controller op het mobo te zijn. Netjes nieuw mobo gehad en klaar. Maar goed, je bent toch weer een tijd verder en hebt niet het plezier dat je anders gehad zou hebben.

    Hopelijk geeft memtest een fout, dan is het het snelste opgelost.
  • Kijk eens aan, terwijl ik typ heb je al geantwoord :-).

    Ja, dat zal het dan wel zijn. Ik heb ooit geprobeerd Gentoo te compileren op een PC met brak geheugen en daar kom je snel achter dan…. Om de zoveel tijd crasht je compiler….

    Dus bij het uitpakken van de .tgz-jes van slack kan het ook misgaan.

    Als je meerdere geheugenmodules hebt moet je ze eens onafhankelijk van elkaar memtesten om te zien of je misschien nog met eentje door kunt werken.
  • Ha ha, kijk aan … :lol:

    Tja …. ik heb een amd64 met 2 dualchanel geheugenmodules van 512mb dus in totaal 1024mb geheugen.
    De fouten doen zich niet steeds op exacht de zelfde locatie voor, maar wel rond bepaalde adressen.
    Per run zit er 1 fout in de 1ste module (0 tot 512mb) en ca 4 fouten in de 2e module (512 - 1024mb).

    Dan denk ik dat hier idd het probleem zit.
    Ongelooflijk, altijd maar ergeren aan goedkoop en instabiel geheugen en dan koop je zelf een nieuw systeem en krijg je er zelf ook mee te maken :oops:

    Wat zou ik nu het beste kunnen doen ?
    Geheugen omruilen of nog enkele tests uitvoeren ?
    Stel je voor dat er iets anders aan mankeert … ik ga liever niet terug met het gehele systeem eigelijk, want dan mag er wel een trolley mee zo zwaar is dat ding :lol:.
  • Weet je zeker in welke module het zit? Ik kan me voorstellen dat hij bij dual channelgebruik steeds om en om een reepje adresseert. Dan is het dus niet zo dat de eerste 512BM op de eerste reep liggen.

    Probeer het eens met maar een reepje.

    Als je met het geheugen teruggaat kun je ook vragen of zij het even voor je kunnen testen om het uit te sluiten (of ze zijn gemakzuchtig en geven je meteen nieuwe reepjes mee).
  • [quote:08a7b0c3bf="lckarssen"]Weet je zeker in welke module het zit? Ik kan me voorstellen dat hij bij dual channelgebruik steeds om en om een reepje adresseert. Dan is het dus niet zo dat de eerste 512BM op de eerste reep liggen.

    Probeer het eens met maar een reepje.

    Als je met het geheugen teruggaat kun je ook vragen of zij het even voor je kunnen testen om het uit te sluiten (of ze zijn gemakzuchtig en geven je meteen nieuwe reepjes mee).[/quote:08a7b0c3bf]
    Hmmm, daar zeg je wat … dat ga ik meteen proberen … hopelijk dat het nog lukt beide modules zelf te testen voordat de winkel sluit :roll:

    Bedankt voor de tip !
  • Oké, inmiddels heb ik 2 andere geheugen modules geinstalleerd en tot nu toe heb ik geen errors kunnen constateren.
    Zometeen ga ik dan ook proberen om weer van voor af aan alles te installeren.
    Ben benieuwd of het nu allemaal weer goed zal gaan :)
  • Veel succes! Ben benieuwd of je weekend toch nog goed zal beginnen :D .
  • [quote:294302ec5d="lckarssen"]Veel succes! Ben benieuwd of je weekend toch nog goed zal beginnen :D .[/quote:294302ec5d]
    Thnx ! :)

    Hoewel ik morgen moet werken zal dat vast wel gaan lukken.
    Zojuist slackware vanaf die 2 cd's geinstalleerd zonder een enkele error :D.
    Nu eerst even een hapje eten en dan ga ik het e.e.a. configureer / compile werk proberen.
    Ik ben dus ook ontzettend benieuwd hoe mijn humeur zondag zal zijn :wink:.
  • Alles werkte als een trein en ik had bijna alles al naar wens geconfigureerd voor zo ver ik kan overzien.
    Het geheugen probleem was verantwoordelijk voor een hoop problemen blijkt en ik ben daarom dan ook erg blij voor jullie hulp, want zelf was ik er niet zo snel achter gekomen.

    Toch heb ik nog steeds problemen met de 2.6 kernel :roll:.
    Booten met de 2.4 kernel ging goed, maar toen ik weer een poging starte om een 2.6 kernel te maken keerden de problemen terug.

    Ik heb de kernel, kernelmodules en packages etc. uit slackware/testing van cd gehaald.
    Ik heb volgens de instructie een ramdisk gemaakt met "mkinitrd -c -k 2.6.12.3 -m reiserfs".
    Tot slot heb mijn lilo.conf weer aangepast en geactualiseerd met "lilo".
    Na een reboot kies ik voor de 2.6.12.3 kernel, maar dan krijg ik wederom de kernel panic.
    Dus dacht ik, laat ik voor de zekerheid maar de sata en reiser support in de kernel plaatsen i.p.v. als lkm (dan zou de intrd ook overbodig zijn ?)
    Toen ik na een reset echter probeerde te booten in de standaard 2.4 kernel kreeg ik ook een kernel panic :evil:.
    Het enigste wat er veranderd is is dus die initrd … zou ik die dan terug moeten zetten naar de 2.4 kernel ?
    Maar goed, ik moest dus noodgedwongen booten met de slackware-disc1 en de boot optie : "sata.i /dev/sda3 noinitrd ro".
    Vervoglens heb ik dus de 2.6.12.3 kernel gehercompileerd met ondersteuning voor scsi (vanwege sata) en reiserFS allebij rechtstreeks in de kernel.
    Ook heb ik toen i.p.v. i486 voor Athlon64 gekozen.
    Na reboot krijg ik nog steeds een kernel panic, zowel bij de 2.4 als de 2.6 kernel.
    De 2.6 kernel geeft deze errror :

    "reiserfs: version magic '2.6.12.3 486 gcc-3.3' should be '2.6.12.3 K8 gcc-3.3'
    insmod: cannot insert '/lib/modules/2.6.12.3/reiserfs.ko : Invalid module format (-1): Exec format error
    VFS: Canot open root device "803" or unknown-block(8,3)
    Please append a correct "root=" boot option
    Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(8,3)

    Helemaal gek word ik er van :(.
    Los van de reiserfs melding welke ik vreemd vind, maar nu eerst ga herstellen door weer terug naar i486 te gaan, begrijp ik helemaal niks van dit probleem.
    Alle benodigde support is aanwezig en toch niet kunnen booten.
  • Dit is werkelijk niet te geloven, volgens mij wordt ik gek :-?.

    Nadat ik de kernel wederom recompiled heb met de zelfde opties en niks heb veranderd (!).
    Nu boot hij wel ?!
    Ik kan met deze 2.6.12.3 kernel booten en alles lijkt tee werken al is deze kernel nog niet getuned en erg log met overbodige troep.
    Het is me een groot raadsel waarom deze problemen spelen (speelden).
    Nu kan ik dus wel in de 2.6.12.3 kernel komen, maar de standaard 2.4 kernel veroorzaakt nog steeds een panic.

    Vreemd allemaal …. ook de ReiserFS error blijft in staan :
    "reiserfs: version magic '2.6.12.3 486 gcc-3.3' should be '2.6.12.3 K8 gcc-3.3'

    Zal binnenkort dmesg wel eens posten … maar volgens mij heb ik te maken met niet 100% ondersteuning van de chipset o.i.d. ?
    Anders kan ik dit niet verklaren …

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.