Vraag & Antwoord

OS Linux

Harddisk en floppy disk niet te benaderen in linux suse 9.3

Anoniem
jolo
12 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb het weekend linux suse 9.3 geinstalleerd. Ik heb dit op een 2de HD gedaan. en de installatie geheel aan linux overgelaten. Op de 1ste HD staat windows.
  Wanneer in nu met Konqueror de disken bekijk zie ik dat de disk 1 met windows als aangekoppeld disk staat vermeld. Ik kan hier dus ook alle bestanden op zien.
  De 2de disk waar linux op staat en de floppy disk staan als niet aangekoppeld vermeld.
  Ik kan deze dus ook niet inzien. Ik krijg de melding:
  kon het bestandsysteem niet aankoppelen
  foutmelding: mount: kan /dev/hdg6 niet vinden in etc/fstab of /etc/mtab

  wanneer ik hem wil aankoppelen krijg ik dezelfde melding met vervolgens: controleer of schijf correct is ingelegd.

  wanneer de floppy wil aankoppelen krijg ik de melding : het proces voor protocol media stopte onverwachts.

  Ik kan dus niets opslaan, lezen ed op de harddisk en niet op de floppy disk.

  Wie weet hier een oplossing voor. Moet ik nog iets installeren. Of moet ik linux maar vergeten……?

  Groetjes,
  Frans
 • [quote:3725235a71="f.ramaekers"]Ik heb het weekend linux suse 9.3 geinstalleerd. (..) Foutmelding: mount: kan /dev/hdg6 niet vinden in etc/fstab of /etc/mtab (..) Ik kan dus niets opslaan, lezen ed op de harddisk en niet op de floppy disk. [/quote:3725235a71] Je zou om te beginnen je /etc/fstab hier kunnen posten. Doe daarbij ook de outputs van [code:1:3725235a71] df -h [/code:1:3725235a71] en je output als superuser van [code:1:3725235a71] /sbin/fdisk -l [/code:1:3725235a71]
 • Hallo,
  Hierbij de bestandjes.
  fdisk-1 en df-h kan ik niet vinden wel fdisk en df. Ik krijg alleen deze codes niet zichtbaar meegestuurt. Kun je even zeggen hoe ik dit moet doen. Ik kan geen editor vinden om de code te tonen. Akvast bedankt.

  fstab.

  /dev/hdg8 / reiserfs acl,user_xattr 1 1
  /dev/hde1 /windows/C vfat users,gid=users,umask=0002,utf8=true 0 0
  /dev/hde5 /windows/D vfat users,gid=users,umask=0002,utf8=true 0 0
  /dev/hde6 /windows/E vfat users,gid=users,umask=0002,utf8=true 0 0
  /dev/hdg7 swap swap pri=42 0 0
  devpts /dev/pts devpts mode=0620,gid=5 0 0
  proc /proc proc defaults 0 0
  usbfs /proc/bus/usb usbfs noauto 0 0
  sysfs /sys sysfs noauto 0 0
  /dev/cdrecorder /media/cdrecorder subfs noauto,fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0
  /dev/dvd /media/dvd subfs noauto,fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0
  /dev/fd0 /media/floppy subfs noauto,fs=floppyfss,procuid,nodev,nosuid,sync 0 0
  [b:6edde4b341][/b:6edde4b341]
 • [quote:29ac0554f3]fdisk-1 en df-h kan ik niet vinden wel fdisk en df[/quote:29ac0554f3]

  Klopt, het is fdisk[spatie]-1 en df[spatie]-h

  Kopieren en plakken vanuit een console doe je door de tekst met de linker muisknop te selecteren en daarna met de middelste muisknop te plakken in je browser.

  Max
 • [quote:f795442483]De 2de disk waar linux op staat en de floppy disk staan als niet aangekoppeld vermeld.
  Ik kan deze dus ook niet inzien. Ik krijg de melding:
  kon het bestandsysteem niet aankoppelen
  foutmelding: mount: kan /dev/hdg6 niet vinden in etc/fstab of /etc/mtab [/quote:f795442483]

  Welke 2e disk bedoel je eigenlijk?
  Hoeveel schijven heb je voor linux geformatteerd?
  Volgens jouw fstab bestaat /dev/hdg6 niet, en staat linux
  op /dev/hdg8
 • Hallo,

  Hoe knippen en plakken werk weet ik wel. :lol:
  Alleen de code waarom gevraagd werd kan ik in geen enkel programma te voorschijn toveren. Ik neem niet aan dat een pagina vol kruisjes met ergens de tekst SUSE voor iemand wat kan betekenen. De bestandjes die ik kan vinden zijn nl toepassingen en geen platte tekst.

  Ik heb vandaag een nieuwe installatie uitgevoerd.
  De eerste keer , na de totale installatie , krijg ik een scherm met de tekst 'welkom bij linux' voor gebruikersnaam en wachtwoord in. Terwijl nergens de gelegenheid heb gehad dit ergens vast te leggen.
  Toen maar weer de zaak geformateerd, de tweede disk dus. Die ik geheel voor linux gereserveerd heb. Weer linux opnieuw geinstaleerd en dit geheel aan linux zelf overgelaten, gelijk aan de 2 voorgaande installaties. Na de eerste opstart zie ik nu wel dat de disk 1 met partitie C, D, E, met windows ook aangekoppeld is en ook de DVD speler, alleen de floppy niet. Ik dacht nou dat komt wel, weet vast iemand een oplossing voor.

  Na een herstart blijft linux nu ergens hangen en kom ik geen …verder.
  Ook kon ik de GRUB niet meer verwijderen. Is uiteindelijk wel weer gelukt om de MBR terug te krijgen.

  Ik ga dat hele linux eraf halen en houdt me voorlopig wel bij windows, helaas.
  Ik houdt het er maar op dat de dvd die ik heb gekregen bij het tijdschrift C'T. niet 100% is. Of toch mijn ondeskundigheid in deze, kan ook zijn. Laat ik het op het laatste houden.

  Bedankt voor jullie reactie.

  Frans
 • [quote:00c9bd20da="f.ramaekers"] Alleen de code waarom gevraagd werd kan ik in geen enkel programma te voorschijn toveren. [/quote:00c9bd20da] Hoezo code? Je hoefde toch alleen te typen in een Konsole
  [code:1:00c9bd20da] df -h [/code:1:00c9bd20da][Enter] en typen als superuser [code:1:00c9bd20da] /sbin/fdisk -l [/code:1:00c9bd20da][Enter] Uit die beide outputs komen alleen maar platte tekst.
  [quote:00c9bd20da="f.ramaekers"]
  Ik ga dat hele linux eraf halen en houdt me voorlopig wel bij windows, helaas.
  Ik houdt het er maar op dat de dvd die ik heb gekregen bij het tijdschrift C'T. niet 100% is[/quote:00c9bd20da] Over het algemeen zijn de bijgeleverde cd/dvd's wel van goede kwaliteit. Zo niet, dan kun je altijd nog kontakt daarover opnemen bij de redactie van dat blad. Had je die artikelen over SuSE 9.3 in dat blad al gelezen? Belangrijk is ook voor het verkennen van een nieuw OS zoals GNU/Linux, de tijd er voor te nemen. En het dus niet te snel opgeven. Wellicht zou je boeken over GNU/Linux lezen, zodat je ook wat meer over de achtergrond weet. Bijvoorbeeld Linux in 10 minuten. of deze Debian GNU/Linux 3.1 Bible.
 • Hallo,

  Ik heb toch nog maar eens een herinstallatie uitgevoerd.
  Kan het niet uitstaan, dat het niet lukt. :evil:
  Het systeem loopt nu wel door met opstarten.

  Ik zie alle harddisks en kan deze ook benaderen.
  alleen de floppy staat als niet aangekoppeld. Op moment dat ik in 'mijn computer' de floppy aanklik krijg ik weer de melding :het proces voor protocol media stopte onverwachts.
  Als ik in de map media kijk staat de floppy erbij. Als ik een floppy in de drive stop kan ik de data lezen. Ik kan niets opslaan. komt weer dezelfde melding.
  Ik kan ook geen floppy formateren met KFLOPPY. Terwijl volgens de beschrijving de drive dan moet afgekoppeld zijn. Als ik in KDISKFREE kijk staat de floppy er ook bij. Klik ik met de rechter muisknop en dan floppy aankoppelen, dan krijg ik de melding dat de mout failed, mount according to mtab /dev/fd0 is already mounted on media/floppy. Terwijl toch bij mijn computer staat dat hij is afgekoppeld.

  Ik kan ook niets in C'T vinden hierover.
  Waar kan dit aan liggen?

  groeten,
  Frans
 • [quote:752961cbcf="f.ramaekers"] Ik zie alle harddisks en kan deze ook benaderen. Alleen de floppy staat als niet aangekoppeld. Op moment dat ik in 'mijn computer' de floppy aanklik krijg ik weer de melding :het proces voor protocol media stopte onverwachts. Als ik in de map media kijk staat de floppy erbij. Als ik een floppy in de drive stop kan ik de data lezen. Ik kan niets opslaan. komt weer dezelfde melding. [/quote:752961cbcf] Dan werkt het belangrijkste dus al. Maar wat de floppy betreft. Ik heb hier ook de beschikking over SuSE Linux 9.3. En merkte op dat ik hier dezelfde foutmelding heb. Het lijkt erop dat de rechten voor de floppy niet juist staan.

  Start SuSe Linux in KDE. Open een Konsole, en typ
  [code:1:752961cbcf] kdesu konqueror media:/ [/code:1:752961cbcf][Enter] Konqueror wordt dan gestart als superuser. Ik zie hier dat het inlezen van een floppy dan wel werkt. Het is dan wel mogelijk via een klik met de rechter muisknop op Diskette station > Eigenschappen. Klik op tabblad Toegangsrechten en Geavanceerde Toegangsrechten, deze te wijzigen. De foutmelding bij het klikken op de floppy als gewone user is dan verdwenen, en lijkt ook een floppy in te lezen. Maar verwissel je de floppies, dan blijft deze de vorige floppy inhoud tonen.

  Het inlezen van de nieuwe floppy in media, lukt alleen als superuser. Dit is waarschijnlijk een bug. Ik heb hier dan ook geen oplossing voor. (Ook het installeren via You van de beveiligings update en andere updates, waaronder 1 voor Auto mounting of removable media, loste dit probleem niet op. Het formatteren werkte bij mij nog wel. Maar na het uitvoeren van het bovenstaande niet meer.) Behalve dan (voorlopig) het formatteren van een floppy en het inlezen ervan te doen in een Konsole.
 • Zelfde verschijnsel hier, is blijkbaar inderdaad een bug.

  Mijn workaround:

  Koppeling aangemaakt op de Desktop (Nieuw aanmaken/Koppeling naar apparaat/Diskettestation).
  In tab "Toegangsrechten/Geavanceerde toegangsrechten" alle 9 vinkjes gezet
  In tab "Station" ingevuld :/dev/fd0
  Aankoppelpunt wordt dan /media/floppy

  Eén klik op de aangemaakte link en ik ben binnen.

  Gr,
  Jim


  P.S. en Off Topic:

  Er staat inmiddels een als kritiek aangeduide patch klaar bij SUSE, nieuwe kernel, dik 24 MB. Waar is de tijd gebleven dat een linux kernel op een floppy paste!! :wink:

  J.
 • Hallo,

  Ik heb jullie raad opgevolgd. Maar helaas zonder succes. Het inloggen met KDSU etc gaat prima. Ik kan dan ook een floppy formateren. Als ik een nieuw medium wil aanmaken krijg ik de melding " kon niet schrijven naar media:/diskettestation.
  Ik heb ook gezien dat mijn cdrom plots in de lijst verdwenen is. Als ik deze opnieuw wil aanmaken krijg de zelfde melding als bij het diskette station.
  Ik laat Linux nu maar even voor wat het is. Dit gaat me teveel tijd kosten.
  Bedankt voor jullie meedenken.

  vr.gr
  Frans
 • [quote:478e9b96d3]Er staat inmiddels een als kritiek aangeduide patch klaar bij SUSE, nieuwe kernel, dik 24 MB. Waar is de tijd gebleven dat een linux kernel op een floppy paste!![/quote:478e9b96d3]
  Waarschijnlijk is het ook de kernel source die gepatched moet worden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.