Vraag & Antwoord

OS Linux

Advies gevraagd: upgrade of nieuwe pc voor Suse 9.2?

Anoniem
jeroengi
8 antwoorden
 • Ik draai sinds enige tijd Suse 9.2, en ben hier zeer tevreden over. Enige nadeel is dat ik de snelheid net iets te laag vind. Mijn systeem is een PIII 700 MHz, 256 MB Ram, 80 GB +20 GB HD, DVD brander en met een (voor mij) prima videokaart en geluidskaart. Een browser starten gaat snel genoeg, maar als je OpenOffice start moet je wel even wachten.

  Ik wil graag bij deze distro blijven en om de snelheid op te voeren overweeg ik het geheugen uit te breiden naar 512 MB (of meer). Kan iemand mij vertellen of dit een significante snelheidverbetering zal opleveren, of kan ik beter eens naar een nieuw systeem gaan uitkijken.

  Alvast bedankt,
  Jeroen Gielen
 • Meer geheugen zal niet helpen. Dat OpenOffice traag start komt doordat het allemaal (een hele zwik; het is een gigant ja) geladen moet worden van harddisk. Zet OpenOffice (of de partitie die erbij hoort) op de snelste disk. Dat kan helpen. Je systeem goed tunen (services, hdparm) kan helpen. En ik geloof dat er ook een Oo-pre-starter of zoiets is… die alvast het eea van OpenOffice bij het booten start.

  Een supersnelle harddisk (hoeft echt niet perse SAT te zijn hoor) is denk ik de beste aankoop, als je niet gelijk een nieuwe pc wilt.

  Maar is OpenOffice het enige probleem? Heb je wel OpenOffice2 (beta) trouwens…. is een flinjk stuk sneller.
 • [quote:900dd60de1="MrLeeJohn"]Meer geheugen zal niet helpen. Dat OpenOffice traag start komt doordat het allemaal (een hele zwik; het is een gigant ja) geladen moet worden van harddisk. Zet OpenOffice (of de partitie die erbij hoort) op de snelste disk. Dat kan helpen. Je systeem goed tunen (services, hdparm) kan helpen. En ik geloof dat er ook een Oo-pre-starter of zoiets is… die alvast het eea van OpenOffice bij het booten start.

  Een supersnelle harddisk (hoeft echt niet perse SAT te zijn hoor) is denk ik de beste aankoop, als je niet gelijk een nieuwe pc wilt.

  Maar is OpenOffice het enige probleem? Heb je wel OpenOffice2 (beta) trouwens…. is een flinjk stuk sneller.[/quote:900dd60de1]

  Bedankt. Ik heb nog geen OpenOffice2, maar ik zal Openoffice eens updaten. Eigenlijk starten veel programma's traag, maar het duurt vaak ook lang als ik van programma wissel terwijl ik veel programmaś heb draaien. Naar de services had ik al eens gekeken, maar naar hdparm nog niet.
  Zowel Suse als OO staat op een disk die ik ooit als backup had bijgekocht. Het is wel de snelste disk, maar het is niet de disk waar mijn computer van opstart. Misschien moet ik deze discs dan maar verwisselen, Windows staat op die andere disk maar dat gebruik ik toch nooit meer. (Kan dat zonder dat ik meteen Suse opnieuw moet installeren?)
 • OO is langzaam op alle systemen, daarvoor hoef je dus niets aan je systeem te veranderen. OO2 is officieel nog niet uit trouwens, maar bij SuSE 9.3 zit wel standaard de beta-versie ervan.

  Het omwisselen van de harddisks zal voor de snelheid niets uitmaken. Het kan overigens wel al zal je tegen wat complicaties oplopen, omdat de harddisk dan een andere naam krijgt (je moet dan met de hand wat configfiles aanpassen, tenzij SuSE's systeem herstel het automatisch kan).

  Ik zou je systeem gewoon zo laten, het zou snel genoeg moeten zijn. SuSE installeert en start standaard nogal een hoop zooi die je wellicht niet nodig hebt, dus probeer daar wat in te snijden. Verder kun je idd de OO Quick Starter installeren.

  [edit]
  Als er geld is voor een nieuwe PC en je wilt gewoon dat alles echt gewoon _snel_ draait kan dat natuurlijk nooit kwaad. Zeker als je niet het nieuwste van het nieuwste koopt (wat ook vanuit het oogpunt van Linux's hardware ondersteuning niet onverstandig is) kun je tegenwoordig voor relatief weinig geld een goede PC kopen.
  [/edit]
 • OpenOffice2 is echt wel sneller. Maar als je het met meer programma's hebt…. en er veel tegelijk draait… ja, dan kan het opgelost zijn met meer geheugen. Maar ja… dat zou ik ter plekke moeten zien.

  Ik zou eerst OpenOffice2 eens proberen. Niet te veel progs tegelijk draaien (of je moet daar extra geheugen voor willen kopen). Lukt het toch allemaal niet, dan een nieuwe pc, als dat een optie is voor je.
 • openoffice tuning!
  http://www.linuxjournal.com/article/8308
  http://www.linuxjournal.com/article/8317

  :D
  Cheers!
  Persoonlijk zal ik er 256MB bijprikken, en veel kost geheugen tegenwoordig niet meer.
 • Kijk anders eens met 'top' (moet je in een konsole intikken), hoeveel van je computers geheugen in gebruik is als je veel programma's open hebt.

  /MrLeeJohn
  De beta die bij SuSE 9.3 zit vond ik nu niet bepaald sneller opstarten, vergeleken met OO1.1.4 onder Slack
 • Mijn ervaring is dat openoffice 2 bij suse 9.3 een slak is, in het opstarten en in het openen van menu's e.d.
  Mogelijk komt dat door de overhead die kde/gnome integratie met zich meebrengt.
  Maar die is gelukkig te verwijderen.

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.