Vraag & Antwoord

OS Linux

Vraag over resolutie instellen.

Anoniem
Marcel de Reus
4 antwoorden
 • [quote:d980145ef6="neuro"]
  Mijn vraag: Waarom is het op 2 plaatsen instelbaar?[/quote:d980145ef6]
  YaSt is voor de systeembeheerder, die bepaalt aldaar wat je met de videokaart kan.
  De pulldown bij 'randapparatuur' is voor de gebruiker, die kan aan de hand van de door de systeembeheerder in yast vastgelegde configuraties kiezen welke hij/zij wil gebruiken.

  Verder komt het vaker voor dat je een bepaalde instelling op verschillende manier kunt wijzigen. Dat komt doordat linux is opgebouwd uit verschillende projecten, en die overlappen elkaar enigszins.
  Zo kun je de printer instellen met yast, met http://localhost:631, en via de printerconfiguratiemodule van kde (en vast ook die van gnome).
 • Ik ben nog niet zo heel lang met linux bezig maar er is weer is iets wat ik niet begrijp :)
  Ik maak gebruik van Linux Suse 9.2 en ik kan op 2 verschillende plaatsen mijn resolutie instellen. Nu werkt alles prima maar als ik onder Sax2 kijk kan ik vinkjes zetten bij verschillende resolutie. Als ik naar randapparatuur ga kan ik de resolutie instellen via een pulldown menu.

  Mijn vraag: Waarom is het op 2 plaatsen instelbaar?
 • Dat ligt aan SuSE. Normaal stel je je resolutie namelijk in in /etc/X11/xorg.conf, dus op een plaats. SuSE maakt echter programma's zoals SaX en YaST waarmee je dergelijke instellingen wat 'makkelijker' kunt maken. Voor dit specifieke doel zijn er dus idd twee programma's. Een geavanceerd programma speciaal voor alle grafische zaken SaX en het algemene configuratieprogramma YaST. Het kan overigens best zo zijn dat YaST intern gewoon ook gebruik maakt van SaX (maar dat weet ik niet, ik vermoed van niet). Waarom hiervoor gekozen is? Ik denk omdat het wel zo makkelijk is om wat algemene snelle instellingen tav de grafische zut in YaST te kunnen doen, terwijl SaX teveel functies heeft om in YaST te implementeren.
 • [quote:894c63bf94="Marcel de Reus"]Dat ligt aan SuSE. Normaal stel je je resolutie namelijk in in /etc/X11/xorg.conf, dus op een plaats. SuSE maakt echter programma's zoals SaX en YaST waarmee je dergelijke instellingen wat 'makkelijker' kunt maken. Voor dit specifieke doel zijn er dus idd twee programma's. Een geavanceerd programma speciaal voor alle grafische zaken SaX en het algemene configuratieprogramma YaST. Het kan overigens best zo zijn dat YaST intern gewoon ook gebruik maakt van SaX (maar dat weet ik niet, ik vermoed van niet). Waarom hiervoor gekozen is? Ik denk omdat het wel zo makkelijk is om wat algemene snelle instellingen tav de grafische zut in YaST te kunnen doen, terwijl SaX teveel functies heeft om in YaST te implementeren.[/quote:894c63bf94]
  Leuk verhaal, maar er klopt geen hout van :)
  yast start gewoon sax op als je de videokaart wilt instellen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.