Vraag & Antwoord

OS Linux

Geluid op mijn nieuwe computer met SUSE 9.3

Anoniem
phpostma
6 antwoorden
 • Met SUSE 9.3 krijg ik op mijn nieuwe computer, Pentium 4, 3 Ghz 5, 512 Mb, 2 x 80 Gb harde schijven en Intel High Definition 8-chanel (7.1) [Intel 82801FBICH6] audio, krijg ik geen geluid, niet als test en niet bij filmpjes of zo. Kan iemand me helpen om dit op gang te krijgen? Moet ik bijvoorbeeld een driver van Intel zien te halen of zo?
  Alvast dank,
  Piet Hein
 • Je geluidschip/kaart wordt ondersteund, zie http://www.alsa-project.org/alsa-doc/index.php?vendor=vendor-Intel#matrix
  om te kijken of het niet gedemt staat moet je on de konsole <alsamixer> inkloppen.

  Het zou ook kunnen dat je geen codecs hebt geinstalleerd,
  om 5.1 geluidssporen af te spelen heb je a52dec nodig.
  om wmv quicktime etc.. af te spelen heb je w32codec-all-***.rpm nodig.
  en libxine1-****.rpm om overige formaten af te spelen.
  en libdvdcss2-****.rpm om dvd's af te spelen
 • Bij mij was het in het calibratiescherm een instelling van ALSA waarbij een venster opende waarin nog een venster zat met allerlei instellingen waaronder volume cd speler. Al die instellingen stonden standaard op 0. Zodra ik die cd volume op 80 % zette galmde het uit de luidsprekers.
  Daarna kon ik dat bewuste venster niet meer terugvinden en ik wist niet meer hoe die instelling heet.
 • Maar de topic-starter had het er over dat zelfs het test geluid niet werkt. Dus ik neem aan: Yast > Hardware > Geluid. Als daar nu de (onboard) geluidskaart wordt getoond. Dan volume. Eventueel Master en PCM luider zetten, en Test.
 • Bedankt taco78. Ik heb je link aangeklikt, maar ik begreep niets van wat daar stond :o .
  Ook Jolo bedankt. Inderdaad kreeg ik fraai de testdeun, toen ik je advies had opgevolgd. Echter als ik Kaffeine open, staat in de werkbalk een streep door de luidspreker. Ik kan het met geen mogelijkheid voor elkaar krijgen, dat het geluid ook in Kaffeine werkt. Kan iemand hiermee helpen? Alvast dank. Piet Hein.
 • [quote:8daed99cf6="phpostma"]Ook Jolo bedankt. Inderdaad kreeg ik fraai de testdeun, toen ik je advies had opgevolgd. Echter als ik Kaffeine open, staat in de werkbalk een streep door de luidspreker. Ik kan het met geen mogelijkheid voor elkaar krijgen, dat het geluid ook in Kaffeine werkt. [/quote:8daed99cf6] Bedoel je met de werkbalk het KDE-paneel? Dus die luidspreker die naast dat klokje staat. Kreeg je overigens toen je Kaffeine voor de eerste keer starrte de installatie-assistent te zien? Als je Kmix opent zijn dan wel de groene ledjes bij Master en PCM aan? Dus

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.