Vraag & Antwoord

OS Linux

ntfs partitie aanmaken met knoppix?

Anoniem
None
13 antwoorden
 • ik heb een probleem met de installatie van windows xp (upgrade).
  (lieve moderator, alsjeblieft niet verplaatsen; dit gaat echt over linux. uiteindelijk. :D )

  de xp-installatie herkent namelijk mijn hardeschijf niet goed. namelijk maar 131gb van de 200 van mijn WD2000JB. als ik eerst met mijn oude win98se cd een partitie aanmaak en formatteer dan kan ik wel de volledige cappaciteit van de schijf gebruiken. xp wil die partitie dan omzetten naar ntfs, wat ik uiteindelijk ook wil. maar dat lukt dus weer niet.. :evil:

  ik heb ook al een diagnostisch programma bij WD gedownload maar die vind bij een uitgebreide zoekopdracht geen fouten.. :-?

  nou heb ik bedacht dat ik de computer natuurlijk ook op kan starten met knoppix! (en ik hoop daar dus mee de hdd te kunnen partitioneren) mijn linux ervaring is echter 0! ik kan het natuurlijk zelf uit gaan zoeken maar een oppervlakkige zoektocht heeft me nog niets opgeleverd. misschien is er iemand die hier al ervaring mee heeft en me een duwtje in de goede richting kan geven? :P
 • Heb je de suggesties in het volgende artikel al geprobeerd? http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=138967
 • had ik nog niet gelezen maar laat mij met hetzelfde probleem zitten. namelijk dat ik dan eerst zelf die ntfs partitie moet zien te maken.. :(

  [quote:0db3a9e6b3]Van scratch beginnen. Je moet op de een of andere manier ten minste een partitie aanmaken waar je systeem op komt[/quote:0db3a9e6b3]
 • Overal wordt aangeraden om de ntfs-partities door windows zelf aan te laten maken. Het beschrijven van de partities kan (nog steeds met enig risico) vanuit Linux.

  Maar als je Linux alleen daarvoor wilt gebruiken, zou ik eerder kiezen voor Partition-Magic.
 • windows wil alleen zelf de partities niet aanmaken..
  en ik heb geen partition magic of iets dergelijks en geen diskettestation meer in mijn nieuwe pc; leek mij overbodig.. :-?

  vandaar dat ik aan knoppix dacht.
 • Het lijkt me toch het beste om het probleem dat Windows XP de schijf niet goed herkent op te lossen.

  Welke versie van XP gebruik je? En welk service pack heb je geinstalleerd? Als je geen SP hebt geinstalleerd, heb je dan de EnableLBATool al gebruikt?
  Wat gaat er precies fout als je met Windows XP een NTFS partitie aan wil maken? Krijg je een foutmelding en zo ja, wat is deze melding?
 • ik probeer dus een lege hdd te formateren tijdens het installatie proces van winXP (upgrade), geen service packs dus.

  hij gaat braaf voor mij partities aanmaken ook al herkend hij de schijf niet volledig. aan het eind van het formateren (grootte partitie maakt niet uit) zegt de installatie dan dat het formatteren niet kan worden voltooid en dat de installatie wordt afgebroken.

  maar ik denk dat ik nu eerst maar ga proberen om de computer op te starten met mijn win98se-cd en dan de dos utility van wd vanaf cd ga draaien.

  hoort het topic hier uiteindelijk toch niet thuis.. :-?
 • Heb je al eens gekeken naar de ultimate boot cd? Daar staan diverse partition tools op. Waaronder bijvoorbeeld ranish partition manager.

  http://www.ultimatebootcd.com/
 • een te klein herkende schijf wil nog wel eens aan een verouderd BIOS liggen.
  Check eens op de site van je BIOS-vendor of er een upgrade beschikbaar is.
 • UltimateBootCD ziet er goed uit, tnx.
  enne, ik heb de laatste bios versie erop gezet en het bios geeft de hdd goed weer dus ik ga er vanuit dat dat het probleem niet is..

  anyway, ik heb weer even genoeg inspiratie! :wink:
 • [quote:69f19057d7="ieder1"]nou heb ik bedacht dat ik de computer natuurlijk ook op kan starten met knoppix! (en ik hoop daar dus mee de hdd te kunnen partitioneren) [/quote:69f19057d7] Je zou inderdaad met behulp van een Knoppix cd een NTFS partitie kunnen aanmaken en formatteren. Daarvoor heeft Knoppix een programma die lijkt op Partition Magic. Namelijk QTParted. Gebruik bij voorkeur een recente Knoppix cd. Bijvoorbeeld versie 4.02. Nadat je pc hebt opgestart met de Knoppix cd, dan ga je naar KDE menu > System > QTParted. Dan maak je eerst met Create de NTFS patitie. Zodra dat is voltooid, kan QTParted deze formatteren.


  Overigens raad ik af om deze 200 GB harde schijf in te delen in slechts 1 partitie. Het lijkt me beter de Windows XP partitie niet groter te maken dan 20 GB. Dan maak je met QTParted eerst een Primairy partitie van 20 GB. Dan een Extended partitie van de rest van de schijf. En daarin maak je dan 1 of meerdere Logische partities. Vergeet niet na het voltooien van de Windows XP installatie Service Pack 1 of 2 te installeren.
 • ik heb inderdaad de laatste versie van knoppix gedownload (minimaal 4.0)

  ik was ook niet van plan om maar één partitie aan te maken. 10gig lijkt mij wel groot genoeg voor winXP dan kun je hem tenminste ook nog een beetje fatsoenlijk defragmenteren..

  ik heb ook een cd liggen met sp2. maar die kan ik natuurlijk pas installeren als de installatie is afgerond.

  tnx.
 • [quote:7606b1dcd3="ieder1"]ik was ook niet van plan om maar één partitie aan te maken. 10gig lijkt mij wel groot genoeg voor winXP
  tnx.[/quote:7606b1dcd3]
  10 gig is misschien weer wat weinig, vergeet niet dat er vaak heel wat op het bureaublad geparkeerd wordt.
  Een mogelijke oplossing voor je probleem.
  Start de installatie van xp, maak je werk partitie en laat de rest ongemoeid, dat komt later.
  Na de installatie SP2 installeren.
  Als Windows geïnstalleerd is klik je met rechts op deze computer, kies beheren en kies dan schijfbeheer.
  Daar koppel je eventueel het restant aan de eerder gemaakte partitie of je kiest ervoor om het overgebleven
  deel te formateren zodat je er een schijfstation bij krijgt.
  Succes.
  Jack Marotick

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.