Vraag & Antwoord

OS Linux

Harde schijf klonen

Anoniem
Jim van Zweeden
9 antwoorden
 • Ik wil mijn harde schijf klonen, maar mounten en dan kopiëren met cp gaat niet zoals ik het wil. Met dd zou het wel moeten werken, maar dat heeft zóveel opties dat ik door de bomen t bos niet meer zie :-? De schijven: hda is 60GB, met 25GB vfat en de rest Linux (incl swap etc) en hdd is 120GB en in principe leeg. (wat er nu staat kan makkelijk weg, resultaten van eerdere kopieeracties :roll: ) Kan dd ook de partitie-indelingen meekopiëren, ik denk nl van niet maar laat me graag verrassen ;)

  Groet, M.V. Wesstein
 • Even los van dd, is DIT misschien een oplossing voor je?

  Gr,
  Jim
 • Dank Jim :D

  Dat is zéker interessant, maar jammer genoeg niet geschikt voor mijn bedoeling. Ik moet nl Windows opnieuw installeren omdat ik perongeluk DirectX 9 heb laten mee-installeren bij installatie van een nieuw spelletje :-? Helaas is dat onomkeerbaar, dus een volledige herinstallatie is noodzakelijk. Aangezien Win98SE de onhebbelijke gewoonte heeft de héle schijf te claimen moet ik dus niet alleen m'n Win-data redden maar ook m'n Debian installatie :o Daarbij, als het fout gaat wil ik wél weer snel online zijn voor support enzo. Dan is klonen de makkelijkste oplossing, hoewel zo'n image toch ook wel z'n voordelen heeft.

  Groet, M.V. Wesstein
 • Directx is wel te verwijderen, zij het niet vanuit windows.

  http://www.dxbuster.de/index_e.html
  http://www.3dcenter.de/downloads/directx-eradicator.php
 • Begrijp het even niet….. :( .

  PartImage maakt een image van je hele schijf en dat doet dd ook (maar ja, die geheimtaal hè) dus….

  Maar je kunt in beide gevallen kiezen of er een image-[u:c1670cdd4d]bestand[/u:c1670cdd4d] wordt gemaakt of dat de hele schijf gewoon naar een andere wordt overgezet, en dat laatste wil jij blijkbaar zodat je later je data kunt redden. Ik zie het probleem eerlijk gezegd niet.

  En verder:[quote:c1670cdd4d]Aangezien Win98SE de onhebbelijke gewoonte heeft de héle schijf te claimen……[/quote:c1670cdd4d]Da's nieuw voor me, je kunt Win98 toch gewoon herinstaleren op dezelfde partitie waar hij nu ook op staat? De andere partities blijven gewoon intact. Het enige is dat W98 de onhebbelijke gewoonte heeft on het MBR te overschrijven en dus je Linux installatie onbereikbaar maakt, als je dat tenminste bedoelt. Maar maak een Linux bootflop en zet na de installatie van W98 een kopie van grub of lilo weer terug naar het MBR en klaar is Wesstein. Toch????

  Gr,
  Jim


 • Jim, ik heb idd niet verder gekeken dan m'n neus lang is :( :oops: Met dank aan Gerben heb ik DirectX9 kunnen verwijderen, dus het klonen is niet langer nodig. Ik had me niet gerealiseerd dat er tooltjes voor dit soort dingetjes zouden zijn :oops: Toch bedankt voor de link, komt vast nog wel eens van pas… Beide hartelijk dank voor de hulp op dit late uur :)

  Groet, M.V. Wesstein
 • Anders heb je altijd nog h2copy
  Kopieert hd sector voor sector
 • [b:ec646a9dc0]M.V. Wesstein schreef:[/b:ec646a9dc0][quote:ec646a9dc0]Beide hartelijk dank voor de hulp op dit late uur[/quote:ec646a9dc0]Dit forum slaapt [b:ec646a9dc0]nooit[/b:ec646a9dc0] !!!! 8)

  Jim
 • [quote:328751f20b="Jim van Zweeden"]
  PartImage maakt een image van je hele schijf en dat doet dd ook (maar ja, die geheimtaal hè) dus….

  Maar je kunt in beide gevallen kiezen of er een image-[u:328751f20b]bestand[/u:328751f20b] wordt gemaakt of dat de hele schijf gewoon naar een andere wordt overgezet, en dat laatste wil jij blijkbaar zodat je later je data kunt redden. [/quote:328751f20b]

  Volgens mij kan partimage alleen naar een image file schrijven, en niet een 1:1 kopie van een partitie maken (tenzij je natuurlijk de imagefile als tussenstap gebruikt).
  Ben zelf juist naar zo'n tool op zoek, zodat ik een partitie op een oude harddisk naar een nieuwe kan klonen.

  Of zou ik via de commandline interface van partimage en een pipe wel een kopie kunnen maken, zonder tussenkomst van een imagefile??

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.