Vraag & Antwoord

OS Linux

Voip en Linux

Anoniem
m3ssi4h
8 antwoorden
 • Ik heb een tijd geleden besloten Skype te gebruiken, meer als tijdelijk lapmiddel om te zien hoe Unix VOIP clients en VOIP diensten (die ook telefoneren naar het vaste net ondersteunen) uitkristaliseren. Uiteindelijk ga ik liever voor een open standaard.

  Skype maakt geen gebruik van een open protocol als SIP, maar een eigen gesloten protocol. OpenWengo is wellicht interessant, omdat ze gebruik maken van SIP, waardoor je in principe elke SIP client kunt gebruiken:

  http://www.openwengo.com/

  De laatste keer dat ik hun client heb bekeken was ik echter niet echt onder de indruk van de veiligheid van de client.
 • Hallo,

  De laatste tijd vragen mensen me regelmatig om eens te telefoneren via de computer.
  Het gaat dan dus om een voip iets en de meeste van deze mensen blijken een programma te gebruiken genaamd "Ventrilo".
  Daar is echter geen linux client voor beschikbaar dus heb ik eens gezocht naar de mogelijkheden van voip in linux.
  Nu wist ik wel het e.e.a. over voip, maar ik had het zelf nog nooit geprobeerd.
  Na het lezen van enkele howtos en wikies kom ik tot de conclusie dat er nog al wat standaarden zijn en dat voip ook al veel langer bestaat dan wat de hype van de afgelopen jaren doet vermoeden.

  Nu mijn eigelijke vraag …
  Zijn er hier mensen met voip ervaring onder linux ?
  Wat is een goede standaard om te proberen ?

  Nu na het e.e.a. te hebben gelezen ben ik namelijk wel nieuwschierig geworden en zou ik wel eens het e.e.a. willen proberen.
 • Tot nu toe de beste oplossing voor linux is skype, hoewel closed source.
  Gaim-vv staat momenteel in de ijskast. Het is wachten op het samenvoegen met gaim, zodat voip ook met gaim mogelijk zal zijn.
 • [quote:a838008687="7_feet_up"]Tot nu toe de beste oplossing voor linux is skype, hoewel closed source.
  Gaim-vv staat momenteel in de ijskast. Het is wachten op het samenvoegen met gaim, zodat voip ook met gaim mogelijk zal zijn.[/quote:a838008687]
  Hoewel skype misschien erg populair is probeer ik dergelijke systemen liever te vermijden.
  Liever een meer open p2p initiatief of i.i.g. een systeem waar je een eigen server kunt draaien i.p.v. afhankelijk te zijn van een thirdpary server.
  Het blijkt dus nog behoorlijk lastig te zijn …
  Toch wel gek, want veel van de voip server software draait juist wel weer exclusief op linux / bsd, Asterisk bijvoorbeeld.
 • [quote:8a9997538e="Pinky & The Brain"][quote:8a9997538e="7_feet_up"]Tot nu toe de beste oplossing voor linux is skype, hoewel closed source.
  Gaim-vv staat momenteel in de ijskast. Het is wachten op het samenvoegen met gaim, zodat voip ook met gaim mogelijk zal zijn.[/quote:8a9997538e]
  Hoewel skype misschien erg populair is probeer ik dergelijke systemen liever te vermijden.
  Liever een meer open p2p initiatief of i.i.g. een systeem waar je een eigen server kunt draaien i.p.v. afhankelijk te zijn van een thirdpary server.
  Het blijkt dus nog behoorlijk lastig te zijn …
  Toch wel gek, want veel van de voip server software draait juist wel weer exclusief op linux / bsd, Asterisk bijvoorbeeld.[/quote:8a9997538e]

  Embrace & extend. :wink: neem een open protocol en maak er een gesloten netwerk mee. :roll:
  Ik ben inderdaad bang dat Skype de enige die ook daardwerkelijk multiplatform is.
 • [quote:ad7888b0ee="Tekkie"]Embrace & extend. :wink: neem een open protocol en maak er een gesloten netwerk mee.[/quote:ad7888b0ee]Maar gezien het open protocol kun je met eveneens open software tóch deelnemen ;) (in theorie dan, ik mag aannemen dat Skype z'n netwerk toch wel beveiligd heeft :roll: )

  Groet, M.V. Wesstein (interessante techniek dat VoIP, ik bel alleen zo weinig ;))
 • Ik heb weinig ervaring met VOIP, maar termen die ik altijd langs zie komen bij dergelijke vragen zijn Linphone en GNOME meeting. Van GNOME meeting weet ik dat het audio gedeelte met Netmeeting kan communiceren.
  Asterisk is afaik telefoonserver (VOIP server met frutseltjes erom heen) software en geen VOIP client. Je kunt prima een Asterisk server draaien met allemaal fysieke netwerk telefoons zonder dat iemand door heeft dat ze mbv VOIP bellen.
 • Ja, zoals ik al dacht blijken de mogelijkheden beperkt …

  Op zich is het niet de bedoeling om voip als telefoon te gaan inzetten, maar meer met het oog op communicatie tussen twee computers.
  Het hoeft dus niet alle mogelijkheden te hebben zoals ondersteuning voor netwerktelefoons en bijbehoorende interfacekaartjes en koppelingen met het vaste net.
  Gnome meeting was ik ook tegengekomen, maar daar heb ik geen ervaring mee … en dan zou de (windows) tegenpartij netmeeting moeten gebruiken geloof ik.
  Al met al is het toch wel frapant dat er geen goede tussenvorm bestaat tussen instant messengers en complete voip paketten.
  Het is ook wel lastig i.v.m latency etc. en er komt best nog wat bij kijken om een derglijk programma te maken.

  We zoeken gewoon nog even verder en misschien moeten we gewoon de ontwikkelingen nog iets afwachten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.