Vraag & Antwoord

OS Linux

Verdwenen vrije ruimte

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Op mijn Clark Connect Home Edition 2.0 (RedHat) ben ik bijna één GB aan vrije ruimte kwijt. Ik heb geen flauw idee hoe, want ik gebruik in principe alleen maar de HTTP map die ik over Samba geshared heb, zodat ik vanaf mijn Windows Workstations makkelijk bestanden kan toevoegen of verwijderen. Er konden twee CD's op, nu krijg ik na een paar honderd MB al de foutmeldiding dat er geen ruimte meer is.

  Heeft iemand een idee wat het probleem kan zijn, zijn er misschien log files of zo die eindeloos groeien?
 • find / -size +20000k

  Daarmee krijg je een lijst met alle bestanden op het systeem, die 20Mb of groter zijn, kijk eens of er iets tussen zit dat je aandacht trekt. (logfiles inderdaad bijvoorbeeld.)
 • Eigenlijk niets bijzonders aangetroffen. Wel wat overbodige gebruikers gewist, vond nog wat bestanden in de \home 's. Kon nu zo'n 800MB kwijt. Ben er dus nog niet helemaal. Misschien dat ik eens met een schone lei begin en upgrade naar ClarkConnect Home 3.2
 • Ik weet niet hoe de vergelijkbare functie bij Red Hat heet maar als je in bijvoorbeeld Debian niet expliciet aangeeft dat de bij een dist -upgrade opgehaalde bestanden na verwerking weer gewist moeten worden dan blijft alles wat binnengeslurpt wordt voor eeuwig op schijf staan en dat loopt na een poosje ook aardig op.

  Misschien dat ook "effe checke" dus.

  Gr,
  Jim
 • Hoe zou je dat dan stop kunnen zetten?(in Debian) Ik zie dat het mij ook harder dan gewenst gaat met de ruimte…
 • Nou ben ik geen "commandoregeltijger" dus hoe je dat instelt rechtstreeks in apt dat weet ik niet. Maar ik gebruik Synaptic en daar vindt je het onder "Instellingen/Preferences(Voorkeuren)". Dan bij de tab "Bestanden" kiezen voor "Opgehaalde pakketten verwijderen na installatie".

  Of dan alles wat tot nu toe al op de schijf terechtgekomen is ook verwijderd wordt weet ik niet. Denk het niet eigenlijk, maar kijk even in /var/cache/apt/archives, daar kan alles weg behalve de subdir "partial" en het bestand "lock".

  Gr,
  Jim
 • apt-get clean
  apt-get autoclean
  man apt-get

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.