Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux in Zakelijke omgevingen

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Sluit me aan bij Tekkie. Ook van belang: het gaat om een commerciële onderneming en die wil graag zekerheid van professionele ondersteuning. In dat geval zijn Suse en Red Hat de beste opties, hoewel "community-distro's" soms een betere performance hebben op bv veiligheid (Debian, Slackware) Overigens is het verschil niet vreselijk groot hoor, Suse en Red Hat timmeren hun enterprise versies ook behoorlijk dicht. Iets om ook bij stil te staan: de life-cycle van commerciële distro's is meestal langer dan van community-distro's, waardoor de eerstgenoemde langer ondersteund worden. Beheer en onderhouds tools zijn van iets minder belang, zowel Synaptic (apt) als Yast (rpm) werken goed, hoewel apt mijn persoonlijke voorkeur heeft: het regelt dependencies zelfstandig, bij rpm ging dat stukken minder makkelijk (laaste rpm ervaring: Suse 8.2, mss is dat nu beter geregeld)

  Groet, M.V. Wesstein
 • Hallo,

  Ik moet nu een fileserver voor een bedrijf gaan neerzetten. Ik twijfel echter welke distributie ik hiervoor ga gebruiken. Vaak zie je dat Firewall distributies etc. gebaseerd zijn op oudere linuxversies (bv. Redhat 7.x)

  Als ik het goed begrijp is Linux in principe de kernel? Een Producent bouwt het verder op. (Suse, RedHat)

  Mijn keuze zou ik dan eerder baseren op:
  - Mogelijkheden beheer
  - Manier van updaten (apt / yum / etc)
  - Beschikbaarheid updates

  Zou ik bijvoorbeeld Redhat 8.0* (heel extreem voorbeeld misschien) kunnen gebruiken? Of is het beter om altijd het nieuwste van het nieuwste neer te zetten? Wat is jullie mening hierover?

  * Het gaat hier niet om de discussie "Waarom deze distro en waarom niet".

  Alvast bedankt!

  - Barus
 • Het is beter om te beginnen met een nieuwe versie van een distributie; fouten/bugs in voorgaande versies zijn daarin al opgelost (en ongetwijfeld vervangen met nieuwe, zoals met elk OS ;-) ) - en je distributie is niet al hopeloos verouderd voordat je hem uitrolt (probeer nu nog maar eens recente updates te vinden voor een Redhat 5.2 versie uit 1999 bijvoorbeeld). Unstable/beta versies is daarentegen weer geen goed idee.
  Ook worden er geregeld nieuwe functionaliteiten toegevoegd, zeker als je hem wilt gaan inzetten als Samba fileserver, zou ik je niet een te oude versie aanraden ivm CIFS compatibiliteit met Windows2003 servers e.d.
  Het spreekwoord "if it aint broken dont fix it" werkwijze van sommigen is in veel gevallen volkomen onterecht, en een duidelijk "broken" voor hedendaagse standaarden 2.2 kernel of windows 98 is onverstandig te gebruiken.
  Vraag is ook, van welke fabrikant is de server die je wilt gaan gebruiken, en heeft die fabrikant ondersteuning voor een bepaalde versie; met proliants bijvoorbeeld heb je niet bar veel keuze qua distributies.
 • Ik adviseer je Suse Linux Enterprise Server of RedHat Enterprise Linux. Wil je niks betalen, dan is CentOS (of WhiteBox of een andere rhel-kloon) een goede optie. Bekijk die eens! Zie ook http://forum.nedlinux.nl/viewtopic.php?t=19621
 • Bedankt voor jullie antwoorden!
  Ik zat zelf ook al in de richting van CentOS etc te denken :D

  Misschien nog meer mensen met advies?
 • Wat vind je van Xandros Business 3.0 A. Een op Debian gebaseerde distributie. Check deze review.
 • Stel je zelf eens de volgende vragen:

  Heb je support van de leverancier nodig? zo ja dan vallen er veel distrobouwers meteen af.

  Zo nee.. dan moet je ook veel bug fixes zelf gaan doen.
  En als je zelf die server neer prent komt er ook vast een tijd dat jij daar niet meer mee gaat werken en dat iemand anders het moet gaan beheren.

  tip: Zet dan geen hobby distributie erop, vanwege het feit dat de meeste professionals getrained zijn op SysV/FHS compliant distributies.
  Kijk dan indd eens naar SuSE, Red Hat, CentOS, Debian of Mandriva.

  Al deze hierboven genoemde distributies hebben een prima package management.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.