Vraag & Antwoord

OS Linux

HP Ipaq PDA synchroniseren met Linux

Anoniem
None
12 antwoorden
 • Dat ga ik eens proberen en je hebt gelijk, van dat klooien leer je wel heel veel.
  Ik heb het intussen voor elkaar dat mijn HP Ipaq PDA mijn Linux-computer ziet en zelfs kontakt maakt, dankzij de fantastische SynCE-Linux USB HOWTO. Maar ik weet alleen nog niet wat ik kan synchroniseren. Ik krijg wel een leuk klein schermpje onder in beeld met de naam van de PDA en een balkje met 100% erin, maar als ik de cursor erover heen beweeg, verandert die in een lopend klokje, dus daar is ook nog iets niet goed. Ik heb al in Konqueror het commando " Rapip:/Luuk/" geprobeerd, maar dan krijg ik de melding:
  [i:d728eb2ccc]"Er deed zich een fout voor tijdens het laden van rapip://luuk/:
  Kon het volgende proces niet starten: Niet in staat io-slave aan te maken.
  KLauncher antwoordde: Fout bij laden van 'kio_rapip'.
  [/i:d728eb2ccc]
  Ik zit me af te vragen of Linux al mijn Outlookgegevens kan lezen, voor mijn muziekbestanden en zo plug ik gewoon mijn SDcard in de computer, dus daar hoef ik niet zo moeilijk voor te doen.
 • Ik heb dit bericht even uit deze thread getrokken.

  Heb je al gekeken op http://synce.sourceforge.net/synce/?

  Ben zelf niet zo bekend met pda's, maar het lijkt erop dat je je outlookgegevens kunt synchroniseren met KDE's Kontact (outlook-achtig programma, opgebouwd uit kmail, kaddressbook, korganiser en nog een tiental losse programma's) via kitchensync.

  Verder heb je ook multisync (gaat kitchensync in kde vervangen) waarmee je kunt synchroniseren.

  multisync staat ook beschreven op bovenstaande pagina, evenals kde-integratie.

  Verder is het evt aan te raden om suse 9.2 te vervangen door suse10. ontwikkelingen in linuxland volgen elkaar snel op, en je hebt kans dat synchroniseren onder 9.2 lastig is, terwijl het onder suse10 gewoon werkt ;)

  Max
 • Die website had ik al gevonden en daar heb ik ook het meeste van mijn informatie vandaan gehaald. Ik heb ook een heel rijtje geinige sync-mogelijkheden in mijn programma's staan, maar daarvan is me niet duidelijk wat die precies doen, en als ik er op klik, doen ze in ieder geval niets zinnings (tenminsten, dat denk ik dan). Ik heb al zitten overwegen om suse 10.0 te downloaden, dus misschien moet ik dat gewoon maar doen.
 • Probeer het eens met Knoppix, da's meestal een goeie benchmark om (de mate van) integratie te bepalen.
 • Synchronisatie met iPAQ's en smartphones werkt nog zeker niet voor 100% - ikzelf ben er ook mee bezig geweest een paar weken terug.
  Eerst met KDE geprobeerd, dmv kichensync / raki / rapi / etc. - daarmee was het resultaat dat vrijwel niets te syncen is met de KDE applicaties, alleen "placeholder" plugins die ooit nog ontwikkeld moeten gaan worden. vervolgens met Gnome/Evolution/MultiSync; daarmee was het synchonisatie resultaat wat beter; agenda en email is te synchroniseren, alleen de herhalende afspraken worden niet gesynchroniseerd.
  Hierover heb ik contact gehad met de synce devs op Sourceforge - die hadden mij aangeraden de versie in CVS te proberen, wat hetzelfde resultaat gaf. Dus kan nog steeds niet mijn afspraken goed synchroniseren met Linux - waardoor het hele gebeuren nu dus vrij zinloos is geworden voor mij, en ik er nog steeds een Windows computer moet naast houden voor synchronisatie.
  Dus ja, het kan, en er zijn mooie traybar plugins voor enzo, en nee, het werkt zeker niet feilloos.
 • Dit laatste bericht dwingt tot nadenken. Moet ik dan maar gewoon met Suse 9.2 blijven werken, dat werkt vlekkeloos namelijk.
  Ik ben me al aan het voorbereiden op het installeren van Suse 10.0 en heb de Boot ISO CD gedownload en gebrand, maar bij het opnieuw opstarten boot de computer niet vanaf deze CD. Ik heb hem als Niet-multisessie CD gebrand in K3B, had ik dit wellicht anders moeten doen?
 • je had hem als iso-bestand moeten branden, niet als data-cd
 • Je kunt ook een Windows XP installatie doen in VMWare en daarin je PDA synchroniseren. Al is dat niet de meest efficiente en elegante oplossing.
 • Ik werk met W2K. Voorlopig ga ik voor de optie SUse 10.0 installeren via internet. Het is me gelukt om de ISO te branden, dus het booten gaat nu goed. Het volgende probleem wordt gevormd door het feit dat ik bij het invullen van de ftp-server een IPadres moet invullen (zo staat het overigens ook in de handleiding: "Make a record of the [b:d7a7ea0c3c]IP address and directory path[/b:d7a7ea0c3c] of the mirror's installation repository"), maar ik kan daar alleen het volledige directory path vinden en geen IP adres. Is daar soms een trucje voor?
 • nslookup naam.van.de.server

  in de W2K "DOS box".
 • Het probleem zit hem dus niet zozeer in het syncen, dat kan prima met synce, maar blijkbaar kunnen de meeste GNU/Linux applicaties niet of slecht met de gebruikte bestandsformaten overweg. Behalve wachten tot er aan die zijde wat verbeterd, zie ik de volgende alternatieven:
  - Microsoft Outlook installeren via wine. Of je dan direct vanuit Outlook kunt syncen vraag ik me af (het is het proberen waard) en anders kun je met een scriptje de bestanden van de pda naar de juiste mappen op je hdd kopiëren.
  - GNU/Linux installeren op je PDA. Zie http://opie.handhelds.org/cgi-bin/moin.cgi/
  - Toch zelf Evolution proberen. Ik lees via google ook veel geluiden van mensen die met multisync/synce en Evolution heel tevreden zijn, waarschijnlijk spelen zaken als de versie van Windows op de PDA en de versie van de office tools een rol bij het wel of niet slagen.

  Overigens was je zelf natuurlijk gewoon al lekker bezig, misschien krijg je met wat gepiel het spul toch gewoon aan de praat. Misschien kun je proberen te achterhalen wat die 'fout' precies is door konqueror in een konsole op te starten.
 • Naast Outlook zou je dan ook nog MS ActiveSync moeten kunnen draaien in Wine. Volgens http://appdb.winehq.org/appview.php?appId=622 zou het moeten werken, als je apparaat geen USB, maar serieel aangesloten word (leuk bij muziek kopieeren ;-) )
  De versie van officetools, agenda en OS kun je niet veranderen in een PDA, het bevind zich allemaal in ROM, je kunt er niet een andere versie van CE op installeren. Nadeel is weer, voor elk type device van elke fabrikant word een nieuwe versie van CE gecompileerd, speciaal voor dat device. Hierdoor zijn sommige devices wat meer "compatible" dan de andere. Zie ook alle problemen met TomTom op diverse PDA fora.
  Ikzelf heb het geprobeerd met een Orange SPV E200 Smartphone en een iPAQ 3970 en kreeg op beiden synchronisatie aan de praat, op de recurring events na. Die krijg je slechts als eenmalige afspraak in Evolution te zien.

  Gewoon plat bestanden uitwisselen is geen probleem. Wel moet je zorgen dat de betreffende usb modules en de "ipaq" kernel module is geladen, de VDCCM daemon gestart is NA het aansluiten van de PDA en NIET onder user root, en je met synce-matchmaker een match tussen het device en de PC heb gemaakt (alleen in het geval van synchroniseren van agenda).

  VDCCM zou gestart moeten worden door raki - kijk met ps of er een VDCCM gestart is na het aansluiten van het device. Ook word door raki "synce-serial-start" uitgevoerd (USB word gebruikt als virtuele compoort) - kijk of je dat commando met de hand kunt uitvoeren. Zo niet, met synce-serial-config de boel configureren (ook voor USB dus).

  Als je dat allemaal goed aan de praat hebt, doe een synce-pstatus in de console en kijk of je de status van je device terug krijgt. Zo niet; rinse&repeat. Uiteindelijk zou met (een beetje) moeten gaan werken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.