Vraag & Antwoord

OS Linux

Suse 10.0 installeren via internet loopt vast

Anoniem
Luuk.de.Ruiter
16 antwoorden
 • Ik ben aan het proberen om Suse 10.0 te installeren via het internet, leek me wel een charmante oplossing. Ik heb een Boot.ISO CD gebrand en daar start ik mee op. Ik kom in een keurig rood scherm terecht waarin ik moet aangeven wat ik allemaal wil doen en dat gaat goed totdat ik de server moet aangeven waarvandaan ik de installatie wil verrichten. Er wordt gevraagd om het IP adres van de FTPserver (ftp.opensuse.org, via nslookup in windows uitgevonden dat het IPadres 195.135.221.134 is), en als ik dat heb ikgetypt geeft het programma dat het probeert kontakt te maken met de server. Vervolgens loop de computer vast, of in ieder geval duurt het zo lang dat ik denk dat hij vastgelopen is. Overigens doet hij precies hetzelfde als ik gewoon ftp.opensuse.org als IPadres intyp, dat verbaasde me eigenlijk. Maar goed, zo krijg ik Suse 10.0 dus niet geinstalleerd. Weet iemand wat ik fout doe?
 • Ik ken de SuSE installatie niet, maar misschien moet je ftp://ipadres tikken?
 • Hallo Marcel,

  Die installatieprocedure van openSuSE heb ik al wel 100x gezien. De oplossing is even simpel als verrassend: je moet het http protocol gebruiken ipv ftp. Voor mij werkte dat bij gwdg.de (een opensuse mirror). Ik kan je het gebruik van een mirror overigens van harte aanbevelen, want via de officiele opensuse site is de installatie niet vooruit te branden (afgeknepen connectie).

  Succes,

  Philip
 • volgens:
  http://www.linux4you.be/tutorials.php?id=13

  kom ik uit op:
  ftp://ftp.nl.uu.net/pub/linux/suse/i386

  alwaar V10 staat

  Evert
 • Volgens mij kun je versie 10.0 niet meer via internet installeren Je kunt alleen wel de iso's downloaden.
 • [quote:2cee6a01ee="Berend-kb"]Volgens mij kun je versie 10.0 niet meer via internet installeren Je kunt alleen wel de iso's downloaden.[/quote:2cee6a01ee]

  Klopt dat je alleen iso's kunt downloaden, alleen de versie waar de TS het over heeft bestaat maar uit 1 cd waarbij de rest van de installatie via het internet gebeurd. Scheelt dus een aantal iso's met downloaden.
 • Is voor een hedendaagse pc i686 i.p.v. i386 niet gebruikelijk? Of werkt dat alleen bij Debian zo?

  Gr,
  Jim
 • [quote:dd71a1a4cf="Jim van Zweeden"]Is voor een hedendaagse pc i686 i.p.v. i386 niet gebruikelijk?[/quote:dd71a1a4cf]
  Yep, alhoewel de meeste pakketten voor i586 zijn gecompileerd.

  Meeste distro's gebruiken de term 'i386' echter nog wel gewoon bij het onderscheid tussen de verschillende platformen.
 • [quote:805acdfeb3="giardiniere"][quote:805acdfeb3="Berend-kb"]Volgens mij kun je versie 10.0 niet meer via internet installeren Je kunt alleen wel de iso's downloaden.[/quote:805acdfeb3]

  Klopt dat je alleen iso's kunt downloaden, alleen de versie waar de TS het over heeft bestaat maar uit 1 cd waarbij de rest van de installatie via het internet gebeurd. Scheelt dus een aantal iso's met downloaden.[/quote:805acdfeb3]
  Aan het begin bij elke installatie kun je het installatiemedium veranderen.

  Het is wel zoeken naar de goede bronnen, ftp.tudelft.nl is een zeer goede mirror. Jammer dat deze slag wat moeilijker is gemaakt door SUSE.
 • [quote:c6d1c4dab7="philipg"]Die installatieprocedure van openSuSE heb ik al wel 100x gezien. De oplossing is even simpel als verrassend: je moet het http protocol gebruiken ipv ftp. Voor mij werkte dat bij gwdg.de (een opensuse mirror). Ik kan je het gebruik van een mirror overigens van harte aanbevelen, want via de officiele opensuse site is de installatie niet vooruit te branden (afgeknepen connectie).[/quote:c6d1c4dab7]
  Je had gelijk Philip, het is inderdaad zo simpel. Wel had ik helaas toch voor ftp.opensuse.org gekozen, zodat mijn computer inderdaad van 20.00 tot 03.00 uur bezig is geweest met installeren. Ik kreeg overigens de keuze tussen KDE en Gnome, en aangezien ik nog niet met Gnome had gewerkt heb ik daar maar voor gekozen. Inderdaad lekker strak, maar duidelijk minder funcionaliteit dan KDE. Nu wil ik du eigenlijk terug naar KDE en ik had gedacht dat slim via YaST te doen: gewoon Gnome de-installeren en KDE installeren. Maar dan moet ik zo ongelooflijk veel conflictresoluties (of resolutieconflicten) oplossen, dat de moed mij enigszins in de schoenen zinkt. Is er wellicht nog een andere manier om te switchen van Gnome naar KDE?
 • Ik weet niet of het helpt, maar je kan KDE én Gnome op je bak hebben staan.
  Dus niet Gnome de-installeren, maar gewoon KDE ernaast.
  Misschien dat je dan minder conflicten hebt.
 • Hallo Luuk,

  Ik kan me voorstellen dat je het zonde vindt om zowel Gnome als KDE te installeren. Tja: veel pakketten zijn afhankelijk van Gnome, dus als je Gnome eraf gooit krijg je opeens een hele berg foutmeldingen mbt unresolved dependencies.

  De makkelijkste manier om ervanaf te komen lijkt mij om opensuse opnieuw te installeren en dan voor KDE te kiezen. Ik weet niet of je opensuse op een schone partitie hebt geinstalleerd? Zo ja, dan kan je gewoon een nieuwe installatie doen. Zo nee, dan wordt het een update installatie. De installatie procedure gooit dan alle pakketten weg die je niet meer nodig hebt (dus ook de pakketten die al die conflicten geven).

  Merk overigens op dat je onder KDE ook Gnome programma's kunt draaien (mits je Gnome hebt geinstalleerd). Beide GUIs naast elkaar installeren is dus helemaal niet zo'n slecht idee: je kan van beiden het beste gebruiken…

  Succes,

  Philip
 • Daarnaast: 'gnome deïnstalleren'

  Gnome is uiteraard geen softwarepakket, maar een verzamelnaam voor een hele berg pakketten.

  En dan is de vraag: "Welke pakketten moet ik verwijderen om Gnome te verwijderen?"

  En dat is een hele puzzel om dat uit te zoeken ;)
 • [quote:edc2a74705="maximilaan"]Daarnaast: 'gnome deïnstalleren' Gnome is uiteraard geen softwarepakket, maar een verzamelnaam voor een hele berg pakketten. En dan is de vraag: "Welke pakketten moet ik verwijderen om Gnome te verwijderen?" [/quote:edc2a74705] Is dat in SuSE niet zo iets als YaST2 > Software installeren en verwijderen. Bij Filter kies Selecties. Dan rechter muis klik op Gnome-systeem en Verwijderen. Accepteren, om vervolgens voor alle pakketten waarvoor YaST waarschuwt te klikken op niet verwijderen. Dan OK probeer het opnieuw. Totdat alle waarschuwingen zijn verdwenen. Als Yast dan klaar is met , deïnstalleren zou Gnome toch grotendeels moeten zijn verwijderd.
 • [quote:f1b349f2b9="jolo"]Is dat in SuSE niet zo iets als YaST2 > Software installeren en verwijderen. Bij Filter kies Selecties. Dan rechter muis klik op Gnome-systeem en Verwijderen. Accepteren, om vervolgens voor alle pakketten waarvoor YaST waarschuwt te klikken op niet verwijderen. Dan OK probeer het opnieuw. Totdat alle waarschuwingen zijn verdwenen. Als Yast dan klaar is met , deïnstalleren zou Gnome toch grotendeels moeten zijn verwijderd.[/quote:f1b349f2b9]
  Klopt, maar dan is KDE ook weg ;)
  Kijk maar eens goed bij de selecties, daar staan niet alleen gnome-pakketten tussen.
 • [quote:7eb0eb5b11="maximilaan"]Klopt, maar dan is KDE ook weg. Kijk maar eens goed bij de selecties, daar staan niet alleen gnome-pakketten tussen.[/quote:7eb0eb5b11] Het was me uiteraard al opgevallen dat bij selectie Gnome-systeem ook andere pakketten staan dan Gnome. Het verwijderen met de rechter muis knop op Gnome-systeem verwijderd niet alle pakketten. Het KDE pakket kdebase3-SuSE die daar staat, blijft gewoon geïnstalleerd. De meeste pakketten blijven gewoon geïnstalleerd staan. Van KDE wordt niets verwijderd.

  Ik had dit gisteren voordat ik dat bericht postte voor alle zekerheid getest. Wel bleken in die SuSE 10 installatie waarvan ik Gnome had verwijderd 19 Gnome pakketten staan. Terwijl op een andere pc (een trage Pentium II 300Mhz) SuSE 10 op staat met alleen Grafisch basis systeem en KDE Desktop Environment, heeft slechts 13 Gnome pakketten. Op de pc met de verwijderde Gnome blijven bijvoorbeeld Nautilus en Nautilus-cd-burner gewoon staan.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.