Vraag & Antwoord

OS Linux

Windows kan niet meer geinstallerd worden.

Anoniem
None
5 antwoorden
 • Ik heb al meerdere malen met het probleem geworsteld maar er nog geen oplossing voor gevonden. Als ik op een nieuwe harde schijf Linux installeer en besluit daarna op die schijf toch weer Windows te installeren (om de machine dual-boot te maken), start windows niet op na installatie. Ik heb nu ook geexpirimenteer met DOS maar ook dat helpt niet. DOS is wel geinstalleerd maar start niet op. Wel worden de eesrte meldingen van de bootloader "grub" zichtbaar plus een foutmelding. Daarna stopt de machine met opstarten. Blijkbaar is er iets aan de hand met de bootloader.
 • Beste volgorde is altijd eerst windows te installeren, dan pas linux.
  Linux is zo slim om te snappen dat je dual boot wil maken, en laat de windows install ongemoeid.
  Andersom niet…
 • Het probleem is een beetje eigenaardig: als je Windows installeert ná linux, dan overschrijft de Windows-installatie de bootloader van Linux in de mbr.

  Kortgezegd, nadat windows is geinstalleerd lijkt het alsof de pc alleen maar met Windows is voorzien.

  Jij schetst echter een beeld dat er een beschadigde grub achter is gebleven?

  Wie Windows na linux installeert moet altijd de bootloader van Linux weer in ere herstellen.
  Dat doe je met een opstartschijf van Linux. Start daarmee Linux op, configureer de bootloader (grub) zodat die ook windows herkent en laat de bootloader opnieuw in de mbr zetten.

  Meer informatie over grub vind je in onze faq.

  Max
 • Als je grub/lilo/andere multiboot software geheel wilt verwijderen, en de windows bootsector terug wilt hebben : FDISK /MBR van een DOS/95/98 floppy of FIXBOOT <driveletter> vanaf de 2000/XP recovery console (booten vanaf installatie cd).
 • Dat was het ei van columbus, fdisk/mbr. En dan te bedenken dat ik dat commando eigenlijk zelf nog kende uit de DOS tijd…
  Heel erg bedankt Tekkie.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.