Vraag & Antwoord

OS Linux

grub en xp toevoegen

Anoniem
jolo
4 antwoorden
 • Hallo,
  Ik heb naast suse winxp op een extra schijf geinstalleerd (ATA). Linux staat op een SATA disk. De sata disk met linux is boot schijf (/dev/sda). Ik wil echter in het opstart menu (grub) windows xp toevoegen op de /dev/hda schijf.
  Hoe doe ik dat? Ik heb het via Yast geprobeerd, maar dan start windows niet. Nu heb ik het volgende in menu.list staan:

  ###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
  title SUSE LINUX 10.0
  root (hd0,0)
  kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda1 vga=0x31a selinux=0 resume=/dev/sda6 splash=silent showopts
  initrd /boot/initrd

  title Windows XP NL
  root (hd0,0)
  chainloader +1
  makeactive

  Maar dit laatste deel werkt dus niet. Kan iemand mij een oplossing geven?
  Bart
 • [quote:754c07ddda="ahbart"]Ik heb naast suse winxp op een extra schijf geinstalleerd (ATA). Linux staat op een SATA disk. De sata disk met linux is boot schijf (/dev/sda). Ik wil echter in het opstart menu (grub) windows xp toevoegen op de /dev/hda schijf. [/quote:754c07ddda] Je had eerst SuSE geinstalleerd op een SATA disk. En dat werkt dus. Dus in de BIOS van je moederbord staat de SATA disk als opstart schijf. Maar hoe heb je dan Windows XP geinstalleerd? Of had je daarvoor in de BIOS de ATA disk geselecteerd als opstart schijf? Om daarna weer de SATA schijf te selecteren als opstart schijf. Zodat SuSE het opstarten van XP moet regelen.

  Ik weet niet of dit mogelijk is. Maar je zou hetvolgende kunnen proberen. Start SuSE op in grafische mode. Start YaST > Bootloader configuratie. Klik op Overige > Nieuwe configuratie voorstellen. Zodra dat configuratie voorstel er is, klik je op Voltooien. Dan kun je testen of het werkt.
  [quote:754c07ddda="ahbart"] Ik heb het via Yast geprobeerd, maar dan start windows niet.[/quote:754c07ddda] Als je dit bovenstaande al geprobeerd had, dan is dit wellicht niet mogelijk dit te relelen via GRUB. En zal je het opstarten van Windows XP via de boot volgorde van de BIOS moeten regelen. Daar zal ongetwijfeld wel een toest voor zijn, om te kunnen selecteren tussen opstarten via SATA en ATA.
 • [quote:1bfe5e434c="jolo"] Je had eerst SuSE geinstalleerd op een SATA disk. En dat werkt dus. Dus in de BIOS van je moederbord staat de SATA disk als opstart schijf. Maar hoe heb je dan Windows XP geinstalleerd? Of had je daarvoor in de BIOS de ATA disk geselecteerd als opstart schijf? Om daarna weer de SATA schijf te selecteren als opstart schijf. Zodat SuSE het opstarten van XP moet regelen.[/quote:1bfe5e434c]

  Klopt. Zo heb ik dat gedaan.

  [quote:1bfe5e434c="jolo"]Ik weet niet of dit mogelijk is. Maar je zou hetvolgende kunnen proberen. Start SuSE op in grafische mode. Start YaST > Bootloader configuratie. Klik op Overige > Nieuwe configuratie voorstellen. Zodra dat configuratie voorstel er is, klik je op Voltooien. Dan kun je testen of het werkt.
  [quote:1bfe5e434c="ahbart"] Ik heb het via Yast geprobeerd, maar dan start windows niet.[/quote:1bfe5e434c] Als je dit bovenstaande al geprobeerd had, dan is dit wellicht niet mogelijk dit te relelen via GRUB. En zal je het opstarten van Windows XP via de boot volgorde van de BIOS moeten regelen. Daar zal ongetwijfeld wel een toest voor zijn, om te kunnen selecteren tussen opstarten via SATA en ATA.[/quote:1bfe5e434c]

  Je eerste optie via Yast werkt neit. Yast komt met de bestaande instellingen. Er zal toch wel een andere mogelijkheid zijn?
  Bart
 • Ik denk dat door dat omwisselen in het BIOS voor en na installatie van WinXP, die schijf waar WinXP op staat niet hd0,0 is. Niet meer in ieder geval. In grub menu.lst staat datzelfde namelijk ook bij de SuSE-entry lees ik.

  En dat kan nooit kloppen, SuSE en WinXP op dezelfde schijf/partitie. Dus zal de WinXP schijf wel hd1,0 moeten zijn of zo.

  Of ben ik heel dom en krijg ik hier spijt van :( .

  Gr,
  Jim

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.