Vraag & Antwoord

OS Linux

root toegang via vnc

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Ik heb een oude PIII draaien onder Suse 10.0. De hd die hierin zit wordt gedeeld via het lan zodat alle pc's binnen het lan standaard een netwerkschijf hebben. Aangezien op deze pc geen beeldscherm, toetsenbord etc. aangesloten is benader ik deze pc via vnc wat op zich prima werkt. Standaard logt de linux machine in onder <gebruiker> en zolang ik iets moet uitvoeren als root gebruik ik hiervoor YAST. Nu wil ik m.b.v. vsftpd deze pc ook via ftp toegankelijk maken voor enkele vrienden. Hiervoor moet ik een aantal bestanden kunnen editten/kopieren etc., wat als <gebruiker> niet mogelijk is (eigenaar is root). Ik kan hiervoor steeds beeldscherm etc aansluiten en als root inloggen, maar ik hoop dat ik voor dit soort zaken ook tijdelijk als root (vergelijkbaar met YAST) kan inloggen. Op deze wijze kan ik gewoon via vnc blijven werken.

  Buiten het inrichten houd ik me (nog) minimaal bezig met linux, dus houdt het aub simpel voor deze newbie . . . .
 • Ik gebruik voor bijna alles telnet voor dit soort dingen. Bijna alle servers hebben standaard een telnet server geinstalleerd.

  Je kan dan als gebruiker inloggen en vervolgens met het commando su root gebruiker worden. Is dat niets?? Of lukt het alleen maar met een grafische schil ofzo?
 • En waar geen telnet is is wel ssh geinstalleerd, hetgeen toch aan te raden is omdat telnet een verouderd en onveilig plaintext protocol is…
  Het is aan te raden direct goede gewoontes aan te leren, zoals het gebruik van ssh tov telnet.
 • Als het even kan dan liefst via een grafische schil; mogelijk dat ik in de toekomst (lees: meer tijd) me wel dieper in linux ga verdiepen. Ik kan me echter voorstellen dat ik via een shell een login voor de root geef en inn dezelfde shell bestanden kan kopiëren, editten (o.a. vsftpd.conf) e.d. Hoe gaat dit in z'n werk????
 • [quote:7befc5c809="newbie003"]Als het even kan dan liefst via een grafische schil; mogelijk dat ik in de toekomst (lees: meer tijd) me wel dieper in linux ga verdiepen. Ik kan me echter voorstellen dat ik via een shell een login voor de root geef en inn dezelfde shell bestanden kan kopiëren, editten (o.a. vsftpd.conf) e.d. Hoe gaat dit in z'n werk????[/quote:7befc5c809]

  Je kan met een telnet of ssh client op een andere computer op de linux promt komen op die server. Een aardige gratis client is Putty : http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html

  Je maakt dan verbinding met je server en ziet dan de prompt op de server. Via een teksteditor welke op je server staat kan dat het bestand editen. Bijvoorbeeld met vi. (iets van vi /etc/vsftpd.conf)
  Hoe vi werkt lees je hier http://www.cs.fsu.edu/general/vimanual.html
 • In principe kan ik toch gewoon met tightvnc contact maken (werkt prima); verder kan ik tijdelijk even inloggen als root via een shell. Wat ik graag wil weten is of en hoe ik vanuit deze shell een configuratiebestand kan editten en hoe ik evt. een bestand vanaf deze plek (als root dus) kan kopiëren.
 • kopieeren dmv cp <van> <naar>
  editted dmv vi <bestand>
  Druk op de "i" toets om in de edit mode van vi te komen.
  Sluit via weer af dmv <escape>:wq om het bestand weg te schijven.

  Je kunt ook Midnight Commander installeren. Je krijgt dan een gebruikelijke (norton-/windows-/total-)commander interface in de shell. Het commando om Midnight Commander in de shell te starten na installatie is "mc".

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.