Vraag & Antwoord

OS Linux

Suse i.p.v. Ubuntu

Anoniem
maximilaan
8 antwoorden
 • Ik heb al een tijdje dualboot systeem met winxp pro en ubuntu. Ubuntu gebruik ik nooit en heb ik geinstalleerd om te kijken hoe linux is. En als ik zo kijk wil ik liever suse linux. Ik heb met VmWare player kunnen zien hoe suse eruit ziet. Nu wil ik ubuntu deinstalleren en dan weer suse linux installeren. Ik heb ook nog eens grub waar het os gekozen kan worden. Hoe kan ik ubuntu veilig verwijderen en dan suse linux installeren, zonder dat mijn windows partitie wordt geschaadt?

  setup:

  Intel Centrino M 1,5 Ghz
  768 mb
  3 partities:

  25 GB NTFS(windows partitie)
  6 GB NTFS (backup partitie)
  9 GB EXT3 (ubuntu installatie)
 • [quote:a36c3f5934="samkaya"]Hoe kan ik ubuntu veilig verwijderen en dan suse linux installeren, zonder dat mijn windows partitie wordt geschaadt? [/quote:a36c3f5934] Als je SuSE wilt installeren op de Ubuntu partitie, dan hoef je Ubuntu niet te verwijderen. Nadat je een backup hebt gemaakt van de documenten van je Ubuntu installatie, kun je gewoon SuSE over je Ubuntu partitie heen installeren. Je kiest dan voor een Nieuwe installatie, zodat de SuSE root partitie opnieuw wordt geformatteerd. Zodra de SuSE installatie bij Installatie instellingen is, controleer je vanzelfsprekend bij Partitionering wat SuSE voorstelt. Zie deze afbeelding. Let daarbij vooral extra op de tekst, die in
 • Ik heb ook een swap partitie van 500 mb
 • Je moet even opletten dat suse de 9 gb-partitie voor de root-partitie gebruikt, en niet een stuk van de NTFS-partitie van Windows wil afsnoepen.

  Idem voor de swappartitie.

  Max
 • [quote:0dc366b352="samkaya"]Ik heb ook een swap partitie van 500 mb[/quote:0dc366b352]


  het meest adviseerbare voor een swat partitie is dat deze het dubbelle van je huidige geheugen groot is.
 • [quote:505744667e="Joshie!"]
  het meest adviseerbare voor een swat partitie is dat deze het dubbelle van je huidige geheugen groot is.[/quote:505744667e]
  Dat advies stamt uit de tijd van DOS, toen RAM-geheugen nogal duur was en je dus op swap was aangewezen om een beetje de pc te kunnen gebruiken.
  Tegenwoordig geldt die regel niet meer.

  Het is bijv. belachelijk als je een swap van 2 gig aanmaakt omdat je 1 gig RAM hebt (bij 1 gig ram gebruikt linux je swap niet, aan die 1 gig ram heeft het vaak al teveel…)

  Max
 • [quote:8e578b64da="maximilaan"][quote:8e578b64da="Joshie!"]
  het meest adviseerbare voor een swat partitie is dat deze het dubbelle van je huidige geheugen groot is.[/quote:8e578b64da]
  Dat advies stamt uit de tijd van DOS, toen RAM-geheugen nogal duur was en je dus op swap was aangewezen om een beetje de pc te kunnen gebruiken.
  Tegenwoordig geldt die regel niet meer.

  Het is bijv. belachelijk als je een swap van 2 gig aanmaakt omdat je 1 gig RAM hebt (bij 1 gig ram gebruikt linux je swap niet, aan die 1 gig ram heeft het vaak al teveel…)

  Max[/quote:8e578b64da]

  gebruik zelf eigenlijk nog 1 GB swap, schijnt het beste te werken… Je kunt trouwens de Swap partitie na de installatie gewoon verwijderen.

  Tja, ik zit zelf ook nog een beetje in het dos tijdperk (ik ben 12)
 • [quote:8fff94fd99="maximilaan"]Het is bijv. belachelijk als je een swap van 2 gig aanmaakt omdat je 1 gig RAM hebt (bij 1 gig ram gebruikt linux je swap niet, aan die 1 gig ram heeft het vaak al teveel…)

  Max[/quote:8fff94fd99]

  Ik gebruik bij 1G ram ook gewoon 1G swap. Als ik veel apps en terminals open heb staan gebruikt mijn systeem wel degelijk de swap, niet veel maar toch.

  Aangezien schijfruimte nog veel goedkoper is dan geheugen is het niet zo'n probleem om 1G als swap partitie te gebruiken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.