Vraag & Antwoord

OS Linux

Ext3 en parted

Anoniem
None
4 antwoorden
 • Er is vannacht een disk van me overleden, met het operating system erop, en die wil ik nu vervanger met een disk waarop al data staat, namelijk een 200Gb disk onderverdeeld in 3 ext3 partities. Nu zal ik er ruimte op moeten maken, ik heb nog nooit partities hoeven resizen, en ben er nog wat huiverig voor.
  Ik heb even naar partition magic 8 gekeken, maar daarmee kreeg ik het niet voor elkaar om een booteable cdrom te maken, dus probeer ik het met Knoppix.
  Ik geloof dat je als beste met tune2fs eerst de journalling op de ext3 partities uit te zetten, en vervolgens resizen, hoe betrouwbaar is dat? Gaat dat vrijwel altijd goed? Wat is de diskruimte grens waaronder je het beter niet meer kunt proberen? <30% ofzo?
 • [quote:1efbb154dd="Tekkie"]dus probeer ik het met Knoppix. Ik geloof dat je als beste met tune2fs eerst de journalling op de ext3 partities uit te zetten, en vervolgens resizen, hoe betrouwbaar is dat? Gaat dat vrijwel altijd goed? [/quote:1efbb154dd] Meestal wel. Echter je zou maar net die ene zijn, bij wie dit niet goed gaat. Een backup van onmisbare bestanden blijft vereist.
  [quote:1efbb154dd="Tekkie"]Wat is de diskruimte grens waaronder je het beter niet meer kunt proberen? <30% ofzo?[/quote:1efbb154dd] De enige grens die je hebt als je een partitie verkleint, is de data grootte. Je kunt 'm dus niet kleiner maken dan de data grootte op die partitie. Als je de grafische versie GParted gebruikt, kun je de data grootte op die partitie zien. GParted, die ook een EXT3 partitie kan verkleinen, kun je starten vanaf een Ubuntu LiveCD.
 • Ik heb nu een poging gedaan de partitie te resizen van 100GB naar 85GB - de vulling van de partitie was 37%. Heb uiteraard unmounted en fsck'd voor de resize.
  parted gaf me een foutmelding over het filesysteem op de partitie (zie later in de post), dus heb ik de resize gedaan met resize2fs - dit is goed gegaan, en heb nu een 85GB filesysteem op de partitie staan, de partitie was echter niet mee resized, dus moet ik alsnog met parted aan de slag (oh jee).
  De partitie ziet er als volgt uit in parted:
  1 32kB 100GB 100GB primary ext3
  Vervolgens tik ik in parted;
  (parted) resize 1 32kB 85GB
  En krijg de volgende boodschap terug:
  No Implementation: This ext2 file system has a rather strange layout! Parted
  can't resize this (yet).

  Parted versie is GNU Parted 1.6.23
  Kernel versie: 2.6.14

  Geprobeerd ook nog na het uitzetten van journalling op het filesysteem, dus effectief een ext2 filesystem makend. Geen succes.

  Alle data is nog intact, ik heb nu alleen een 85GB filesysteem op een 100GB partitie en geen vrije ruimte om een nieuwe partitie te maken, en ben nu dus 15GB "kwijt".
  Erg vervelend allemaal.
 • Hoewel heel veel mensen nu over me heen zullen vallen zweer ik voor dit soort klussen toch bij Pqmagic.
  Als je pqmagic hebt kun je een "reddings" diskette maken (2 1,44 mb disks) en daarmee ook ext3 resizen.

  Beter is echter wat je elf al aan gaf eerst even journal uitzetten.
  Pqmagic 8 zeurt tegenwoordig wel als er iets niet goed aan de disk is en fan moet je met parted (ook op de diskette) aan de gang.

  als je wil kan ik je wel een image van diskette 2 doen toekomen (diskette 1 is alleen maar bootdisk en mouse.com) stuur me dan maar een pm.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.