Vraag & Antwoord

OS Linux

SuSe op externe harde schijf.

Anoniem
None
21 antwoorden
 • Ik wil graag SuSe 10 installeren op mijn notebook.
  Tot op heden zijn alle pogingen mislukt. (Zie elders in dit forum)
  Nu vraag ik me af of ik SuSe kan installeren op een externe harde schijf, deze werkt via USB2 en vanuit daar op mijn notebook met linux aan de gang kan.
  Waar moet ik op letten en hoe pak ik dit het beste aan?

  Greetings 2UALL

  Munchy
 • Kan volgens mij niet. Wil je opstarten vanaf een externe HD dan moeten eerst de USB-drivers worden geladen. De externe HD hangt immers aan de USB. Dat gebeurt niet als je daar niet een ander opstartmedium voor hebt.
 • Het moet wel kunnen, maar onder welke voorwaarden weet ik niet precies ;)
 • SuSE Linux 10 zou inderdaad wel op een externe usb harde schijf geïnstalleerd kunnen worden. Of SuSE Linux 10 ook vanaf een externe usb harde schijf kan opstarten, hangt af van bootsequence mogelijkheden in de BIOS van die notebook.
 • Ik probeer het gewoon en zie wel.
  Volgens mij moet het notebook wel via de USB op kunnen starten.

  Greetings 2UALL

  Munchy
 • Gisteren de harde schijf geinstalleerd.
  Linux erop gezet zonder problemen.
  Het probleem zit 'm nu in het opstarten van de USB harde schijf in combinatie met mijn bios instellingen.
  Nu zou het mij niet veel uitmaken als ik geen bootloader heb en altijd vanaf mijn Linux SuSe DVD zou moeten opstarten.
  Hoe doe ik dit? Moet ik GRUB gewoon verwijderen? en wat moet ik dan ingeven om aan te geven dat ik vanaf DVD wil opstarten?
  Als ik nu opstart met de DVD in de speler en ik kies voor opstarten van DVD wordt dit gewoon genegeerd.

  Greetings 2UALL

  Munchy
 • [quote:f24b40ed46="Munchy"]Nu zou het mij niet veel uitmaken als ik geen bootloader heb en altijd vanaf mijn Linux SuSe DVD zou moeten opstarten/[/quote:f24b40ed46] Vanaf de Linux SuSE DVD opstarten, is eigenlijk niet bedoelt om iedere keer SuSE mee op te starten. [quote:f24b40ed46="Munchy"]Hoe doe ik dit? Moet ik GRUB gewoon verwijderen?[/quote:f24b40ed46] Als GRUB nu in de MBR van de harde schijf staat, dan kan deze verwijderd worden, zoals is omschreven in deze discussie. Is GRUB geïnstalleerd in de MBR van de externe harde schijf, dan kan deze daar wel blijven staan. Als het opstarten dan echt niet werkt via de BIOS, dan zou je GRUB eventueel kunnen installeren op een diskette. [quote:f24b40ed46="Munchy"]en wat moet ik dan ingeven om aan te geven dat ik vanaf DVD wil opstarten? Als ik nu opstart met de DVD in de speler en ik kies voor opstarten van DVD wordt dit gewoon genegeerd. [/quote:f24b40ed46] Maar startte je dan niet op vanaf de SuSE DVD, toen je SuSE op de externe harde schijf installeerde?
 • de installatieschijf van SUSE start de MBR van de opstartschijf als je kiest voor [boot installed system] of [geinstalleerd systeem opstarten]

  Niet echt handig dus als je geen bootloader in de mbr hebt staan :)
 • Het antwoord van Maximilaan snap ik niet.
  Verder kan ik Grub niet op een floppy zetten omdat er geen floppy drive in het notebook zit.
  Ik ben verder nog geen streep verder maar heb wel het idee dat het moet lukken.
  Installatie van de eerste CD gaat namelijk feiloos. Linux Suse ziet de externe schijf maakt gebruik van de vrije ruimte en maakt koppelpunten naar de Windows schijven. De eerste CD wordt zonde melding geinstalleerd.
  Alleen na opstart geeft Grub error 18.
  Ik heb dit al eens geprobeerd te veranderen en aangegeven waar ik Grub kwijt wil maar dan krijg ik error 17.

  Moet ik het maar opgeven of heeft er nog iemand een idee.

  Greetings 2UALL

  Munchy
 • [quote:7471824369="Munchy"]Het antwoord van Maximilaan snap ik niet.[/quote:7471824369]
  Laat ik de helptekst van de installatie-DVD er bij pakken:

  de installatie-DVD heeft een aantal opties, waaronder 'geïnstalleerd systeem opstarten'.

  Bij die optie hoort deze helptekst:
  [quote:7471824369]
  Van de hardeschijf opstarten<
  Selecteer <em>Geïnstalleerd besturingssysteem opstarten</em> om het op uw hardeschijf geïnstalleerde systeem
  op te starten. Dit systeem dient correct geïnstalleerd te zijn omdat alleen het
  MBR (Master Boot Record) op de eerste hardeschijf wordt opgestart.
  De apparaat-ID van de eerste hardeschijf wordt door de BIOS van de computer opgegeven. <br><br>

  Gebruik dit in het geval u vergeten bent om de CD of DVD uit de drive te halen
  en u uw computer vanaf de hardeschijf wilt gaan opstarten.<br>
  [/quote:7471824369]

  Met andere woorden, je kunt een geinstalleerd systeem alleen met een installatie-cd/dvd opstarten als er een werkende bootloader in de MBR van de betreffende schijf staat.
  De cd/dvd start geen systeem op als het niet zelfstandig kan opstarten zonder de cd/dvd…

  Max
 • Grub error 18 wordt hier omschreven:
  http://wiki.linuxquestions.org/wiki/GRUB#Error_18

  Grub error 17 wil zeggen dat de gekozen partitie niet kan worden gemount..

  Hier wordt een mogelijke oplossing beschreven:
  http://www.linuxforum.com/forums/index.php?showtopic=163699
 • [quote:77ad1489c8="Munchy"]Installatie van de eerste CD gaat namelijk feiloos. Linux Suse ziet de externe schijf maakt gebruik van de vrije ruimte en maakt koppelpunten naar de Windows schijven. De eerste CD wordt zonde melding geinstalleerd. Alleen na opstart geeft Grub error 18. [/quote:77ad1489c8] Maar wat bedoel je dan met [quote:77ad1489c8="Munchy"]Gisteren de harde schijf geinstalleerd. Linux erop gezet zonder problemen. [/quote:77ad1489c8] Dan was de Linux installatie toch al voltooid.
  [quote:77ad1489c8="Munchy"] Alleen na opstart geeft Grub error 18.
  Ik heb dit al eens geprobeerd te veranderen en aangegeven waar ik Grub kwijt wil maar dan krijg ik error 17. [/quote:77ad1489c8] Wat heb je daar precies geprobeerd? De MBR van de externe harde schijf, of de MBR van de harde schijf in de notebook? En welke opstart opties heeft die notebook in de BIOS voor USB?
  [quote:77ad1489c8="maximilaan"]De cd/dvd start geen systeem op als het niet zelfstandig kan opstarten zonder de cd/dvd… [/quote:77ad1489c8] Ondanks de helptekst ben ik het er toch niet mee eens. Want 1 van de mogelijkheden van de SuSE installatie CD/DVD is, als GRUB in de MBR is overschreven door een Windows 98/Me/XP installatie, dat deze dan toch nog de SuSE installatie CD/DVD op de (externe) harde schijf zou moeten kunnen opstarten. Daarvoor gebruikt de SuSE installatie CD/DVD kernel en modules van de SuSE installatie CD/DVD zelf. Daardoor kan het zijn dat dan niet alle hardware werkt.

  Het doel van het opstarten van de geinstalleerde SuSE of andere Linux distributie via de SuSE installatie CD/DVD zou kunnen zijn, het (opnieuw) installeren van GRUB.
 • Het installeren van alleen de eerste CD gaat goed, hierna start SuSe opnieuw en komt met de Grub error 18.

  Ik heb op zowel de harde schijf van het notebook als op de externe harde schijf een kleine partitie gemaakt om daar met reparatie Grub te installeren.
  In beide gevallen geen succes.

  Ik weet niet meer wat ik uitgeflikt heb om error 17 te krijgen.

  In het bios kan ik kiezen tussen beide harde schijven.
  Kies ik voor de eerste HD dan staat deze in de bootvolgorde. Kies ik de andere dan staat deze in de bootvolgorde.

  Al met al lukt het me niet wat ik wil:
  Ik wil dat ik kan kiezen tussen windows vanaf de harde schijf van het notebook of Linux starten vanaf de externe harde schijf.

  Eventueel dat in het bios elke keer het een of ander om moet zetten, dit maakt me nog niet zo veel uit.

  Greetings 2UALL

  Munchy
 • Je zou het kunnen proberen zoals is omschreven in deze discussie. Post #4. In plaats van 2. "Boot from the CD into Rescue mode" is ook goed "Installatie > Overig > Geïnstalleerd systeem opstarten" om dan verder te gaan met 4. Gebruik eventueel een andere editor dan vi. Bijvoorbeeld pico. Check ook nog deze discussie. Waarin behalve dezelfde omschrijving staat in #4 is ook nog #15 te proberen.
 • Ik beschik hier zelf ook over een externe USB harde schijf. Ik heb hier intussen als test SuSE 10 geïnstalleerd op die externe USB harde schijf. Alleen heeft die pc (Pentium II met 256 MB RAM) die ik er voor gebruikt heb geen mogelijkheid om op te starten vanaf een externe USB harde schijf. Maar de gebruikte instructies in die tweede discussie in post #15, bleek bij mij te werken.

  Dit is in SuSE 10 mijn output van df -h
  [code:1:d914de39e4]
  jolo@linux:~> df -h
  Bestandssysteem Grtte Gebr Besch Geb% Aangekoppeld op
  /dev/sda2 16G 2,1G 13G 14% /
  tmpfs 126M 12K 126M 1% /dev/shm
  /dev/hda8 23M 7,3M 15M 34% /boot
  /dev/hda1 3,9G 318M 3,6G 8% /windows/C
  /dev/hda3 4,0G 1,2G 2,8G 30% /windows/D
  /dev/hda5 981M 330M 652M 34% /windows/E
  jolo@linux:~>
  [/code:1:d914de39e4]
 • [quote:f31c205790]Ondanks de helptekst ben ik het er toch niet mee eens. Want 1 van de mogelijkheden van de SuSE installatie CD/DVD is, als GRUB in de MBR is overschreven door een Windows 98/Me/XP installatie, dat deze dan toch nog de SuSE installatie CD/DVD op de (externe) harde schijf zou moeten kunnen opstarten.[/quote:f31c205790]

  Klopt, maar dat gebeurt met een andere optie. Als je de installatiedisk van suse start dan krijg je eerst grub te zien met opties.
  Die biedt oa aan om een geinstalleerd systeem te booten. En dan wordt de mbr ingelezen en niet de installatiecd.
  Je kunt ook voor andere opties kiezen, waarbij de installatieschijf wèl wordt ingelezen en dus zoals je aangeeft de kernel van installatieschijf wordt ingelezen.

  Max
 • [quote:a72ab9f292="maximilaan"]Als je de installatiedisk van suse start dan krijg je eerst grub te zien met opties. Die biedt oa aan om een geinstalleerd systeem te booten. En dan wordt de mbr ingelezen en niet de installatiecd. [/quote:a72ab9f292] Maar je bedoelt neem ik aan de optie die bovenaan en voorgeselecteerd staat: Boot from Hard Disk. Of als je via F2 Nederlands selecteert: Van harde schijf opstarten. Ofwel als je de SuSE 10 installatie CD/DVD uit de dvd-speler bent vergeten te verwijderen, dan start deze toch op vanaf de harde schijf.

  Zodra er gekozen wordt voor Installation/Installatie dan wordt de kernel van de SuSE 10 installatie CD/DVD geladen. En nadat de licentieovereenkomst is geaccepteerd, worden de kernel-modules geladen. Zodat via Other/Overig > Boot installed system/Geïnstalleerd systeem opstarten, een geinstalleerde systeem kan worden opgestart.
 • Klopt!!

  Max
 • Bedankt voor alle reacties.
  In de toekomst ga ik het zeker nog eens proberen maar heb gisteren mijn laptop dermate over de emmer geholpen dat ik helemaal niets meer kon starten.
  Ik heb dus Windows opnieuw moeten installeren en ben hierbij het een en ander kwijt geraakt.
  Vooral mijn vrouw was hier niet blij mee.
  Ik heb dus maar de toezegging gedaan dat ik voorlopig even stop met linux proberen te installeren op (haar) laptop.

  Greetings 2UALL

  Munchy
 • Hmmm, is sowieso niet slim om op andermans (vrouws ;)) computer te gaan experimenteren… Advies: koop voor een paar tientjes een aparte harde schijf (40 GB is echt zat hoor) en hang dat ding in je eigen machine. Win-schijf helemaal afkoppelen en je hoeft niet bang te zijn dat er wat fout gaat tijdens installatie. Als alles werkt kun je de Win-schijf weer aansluiten en via /etc/fstab automatisch laten mounten zodat je de schijf normaal kunt gebruiken. Evt een dualboot bouwen door Grub/Lilo aan te passen.

  Groet, M.V. Wesstein

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.