Vraag & Antwoord

OS Linux

KLIK

Anoniem
Jim van Zweeden
11 antwoorden
 • Heeft iemand hier al eens naar gekeken?

  http://dot.kde.org/1126867980/
  http://klik.atekon.de/

  Het idee is wel grappig. Geen gedoe met afhankelijkheden of ontbrekende/verkeerde bibliotheken, geen installatie, en als een programma toch niks blijkt te zijn volstaat het simpelweg verwijderen van het gecomprimeerde bestand.

  Eigenlijk een beetje terug naar vroeger, zoals je onder DOS een programma installeerde. Directory maken, programmabestanden erheen kopieëren en klaar. Behalve dat één en ander nu door de klik-client voor je wordt geregeld.

  Gr,
  Jim
 • Op zich idd een heel lovenswaardig idee. Maar aangezien het allemaal shell-taal is (Bash) volstaat een eenvoudig sudo op de juiste plek in een gemanipuleerd bestand om toegang te krijgen tot files waar de normale gebruiker niet hoort te zijn…. Ik ben nog niet overtuigd (maar mijn mening is zeker niet zaligmakend hoor! ;)) mss komt dat nog…

  Groet, M.V. Wesstein
 • Dat enkele sudo commando zou alleen werken als je een %users ALL=(ALL) oid zou hebben staan in je /etc/sudoers - wat zowiezo niet verstandig is om te doen.
 • [quote:b4184343e6="Jim van Zweeden"]
  Eigenlijk een beetje terug naar vroeger, zoals je onder DOS een programma installeerde. Directory maken, programmabestanden erheen kopieëren en klaar. Behalve dat één en ander nu door de klik-client voor je wordt geregeld.[/quote:b4184343e6]

  Nou, klik werkt toch nog eventjes anders.
  Het lijkt meer op de wijze waarop je software installeert onder MacOS.

  Bij klik draait het om cmg-imagebestanden. Dit zijn een soort beeldarchieven die worden gemount aan een tijdelijke map als je er op klikt.
  Er ontstaat dan, net als bij het mounten van bijv. een partitie of cdrom, een mappenstructuur met daarin het uitvoerbare programma en de bijhorende bibliotheken. Het programma wordt automatisch opgestart.
  Ben je klaar met werken, dan sluit je het programma af en wordt de koppeling (mount) weer ongedaan gemaakt en is het weer 1 cmg-bestandje.

  Tot zover de overeenkomst met MacOS.
  Nu het verschil: anders dan bij MacOS, waarbij je volgens mij altijd te maken hebt met statische image-bestanden, kunnen de cmg-images volgens een recept op afroep worden aangemaakt.
  Bijv. klik:/klamav downloadt de benodigde rpm/deb pakketten om een werkende klamav te krijgen, pakt die uit en stelt ze samen tot 1 cmg-pakket. Deze wordt dan in een voorgedefinieerde map opgeslagen.

  Of het onveilig is?
  Nou, voor de bashscripts (waaruit klik zelf is opgebouwd) hoef je niet bang te zijn, daarmee kun je uiteraard niets meer dan wat je als user met bash kunt doen.
  Een mogelijk gevaar zit het in het versturen/ontvangen van cmg-bestanden via e-mail uit onbekende bron. Net als .exe-bestanden zal je mailprogramma (nadat je dat hebt bevestigd) het cmg-bestand bij het aanklikken ervan uitvoeren…

  Bij macos heeft dit tot nu toe nog niet geleid tot virusuitbraken, dus de verwachting is dat dit bij linux ook niet snel zal gebeuren..

  Max
 • [b:ca35ccfa7d]maximiliaan schreef:[/b:ca35ccfa7d][quote:ca35ccfa7d]Bij klik draait het om cmg-imagebestanden. Dit zijn een soort beeldarchieven die worden gemount aan een tijdelijke map als je er op klikt.
  Er ontstaat dan, net als bij het mounten van bijv. een partitie of cdrom, een mappenstructuur met daarin het uitvoerbare programma en de bijhorende bibliotheken. Het programma wordt automatisch opgestart.
  Ben je klaar met werken, dan sluit je het programma af en wordt de koppeling (mount) weer ongedaan gemaakt en is het weer 1 cmg-bestandje.[/quote:ca35ccfa7d]Precies, dat bedoelde ik dus met "[i:ca35ccfa7d]Behalve dat één en ander nu door de klik-client voor je wordt geregeld.[/i:ca35ccfa7d]" :wink: .

  En ik blijf het slim bedacht vinden. Je kunt hierdoor ook zomaar twee of drie versies van één en hetzelfde programma vreedzaam naast elkaar op je pc hebben staan. Firefox 1.5 stable, de volgende bèta-release en de laatste nightly build bijvoorbeeld. Zit elkaar absoluut niet in de weg.


  Gr,
  Jim
 • [quote:d50364c066="Jim van Zweeden"]Precies, dat bedoelde ik dus met "[i:d50364c066]Behalve dat één en ander nu door de klik-client voor je wordt geregeld.[/i:d50364c066]" :wink: .
  [/quote:d50364c066]
  Yep, maar de dos-situatie die je schetste kan al sinds jaar en dag onder linux.
  Zo heb ik azareus op mijn pc gezet, gewoon tar.gz uitgepakt in een nieuwe map, en met ./azareus kan ik het programma vanuit die map starten.
  Grote verschil met cmg-images is dus dat je niks hoeft uit te pakken in een map, het image-bestand is het volledige programma in 1 ;)

  [quote:d50364c066]
  En ik blijf het slim bedacht vinden. Je kunt hierdoor ook zomaar twee of drie versies van één en hetzelfde programma vreedzaam naast elkaar op je pc hebben staan. Firefox 1.5 stable, de volgende bèta-release en de laatste nightly build bijvoorbeeld. Zit elkaar absoluut niet in de weg.
  [/quote:d50364c066]
  Klopt, maar ook dat kan gewoon in linux, door de verschillende programma's in verschillende mappen te plaatsen :)


  Ander voordeel van klik is dat je de cmg-images met anderen kunt delen.
  Zo was iemand bij kde-nl enthousiast over yakuake. Hij stuurt mij yakauake.cmg en met 1 muisklik kan ik meegenieten van het programma :)
  zonder verdere installatie etc..
 • [b:7134552568]maximiliaan schreef:[/b:7134552568][quote:7134552568]Klopt, maar ook dat kan gewoon in linux, door de verschillende programma's in verschillende mappen te plaatsen[/quote:7134552568]Tja, ik moet dus nog een hoop leren :oops: .

  Gr,
  Jim
 • [quote:a0cc86dad7="Jim van Zweeden"]Tja, ik moet dus nog een hoop leren :oops: .
  [/quote:a0cc86dad7]
  Ach, we zijn nooit te oud om te leren ;)
  Verschil met Windows is dat Linux geen gebruik maakt van een register, en dat toepassingen niet hun bestanden op meerdere locaties plaatsen (zoals onder windows gebeurt in c:\program files en in c:\windows)

  Linux werkt vooral met omgevingsvariabelen.
  Stel: je hebt kde 3.4 op je pc en wilt 3.5 een keer proberen, dan installeer je 3.5 bijv. in /home/jim/kde3.5 en zorg je ervoor dat het startscript van kde 3.5 alleen in die map kijkt naar zijn bestanden. Op die manier kun je 2 kde-versies naast elkaar gebruiken.
 • Toch is het installeren van programma's in een aparte map niet bepaald de UNIX traditie en is eigenlijk nog steeds niet echt gebruikelijk behalve voor hele grote pakketen (bijvoorbeeld KDE en Mozilla) en voor gesloten 3th party software.
  Unices verspreiden bestanden juist over veel meer mappen dan Windows dit doet. Het installeren van een programma in een eigen map is meer Windows en DOS eigen. Normaliter worden op een UNIX systeem de verschillende onderdelen van een programma (manual pages, documentatie, libraries, binaries, enz) opgesplitst en in verschillende algemene directories geplaatst. Algemene in de zin dat dezelfde type bestanden van verschillende programma's allemaal in dezelfde dir terechtkomen (/usr/lib bijvoorbeeld). Dat maakt het werken met verschillende versies van het zelfde programma wel degelijk lastig. Het in een aparte map zetten is dan idd een oplossing, maar niet echt een elegante.
  Ik vind KLIK, hoe leuk het ook klinkt nogal een overbodige ontwikkeling. Het installeren van een programma is niet veel moeite, het uitwisselen van dezelfde configuratie kan bij programma's die volgens de UNIX manier geschreven zijn door een simpel ASCII bestand door te mailen, je hebt het grote voordeel dat je libraries kunt delen, enz.
  Zaken als KLIK zorgen ervoor dat dadelijk niemand meer weet hoe je ook alweer een programma compileert en installeert, mensen zijn niet dom, je maakt ze dom.
 • SCO hield er weer een wat andere wijze op na om programmas in een eigen map te plaatsen; zowat het gehele OS en applicaties die via packages geinstalleerd waren, bevonden zich in /opt/sco/blah/blah/<packagenaam> en bijna al de verdere bestanden in het hele filesysteem (/usr/bin/<binary> en /usr/lib/<library>;) waren symbolic links naar de bestanden onder /opt/sco.
  Of dat handig was laat ik even in het midden, maar zo kon je ook een andere versie van een package proberen door de oude even aan de kant te moven, en de map met de nieuwe versie de naam te geven van de oude (er zaten gelukkig niet vaak versienummers in de padnamen). Terug naar de vorige versie was dan een simpele rm -rf en een mv.
  Ik spreek over sco in de verleden tijd want we kunnen er wel zon beetje van uitgaan dat sco "dood" is.
 • Dat klik de gebruiker dommer maakt bestrijd ik, Klik is namelijk niet bedoeld om de huidige manier van pakketbeheer onder linux te vervangen, maar daar een aanvulling op.

  Klik is vooral handig voor:
  [list:643bb9aef2]
  [*:643bb9aef2] het testen van software:
  doe bijv. klik:/amarok en je draait de nightly build uit KDE's SVN gewoon naast je eigen amaroK, waarbij de klik-versie zelfs van je configuratiebestanden in $HOME afblijft.
  [*:643bb9aef2]het uitproberen van software:
  voorbeeldje: kennis van me was lyrisch over yakuake. Nu kan ik dat zelf gaan compileren, een uur later gebruiken en dan weer decompileren als het niet bevalt, maar met klik was het gewoon het cmg-bestandje dat hij me stuurde aanklikken en ik kon yakuake uitbroberen :) . Toen dat eenmaal beviel heb ik een rpm voor suse opgeduikeld en die geinstalleerd.
  [*:643bb9aef2]het gebruiken van tijdelijke software:
  Bijv. software van de belastingdienst. Nu moet je die installeren via autopackage, of een tar.gz-bestandje uitpakken, op zoek gaan naar het programmabestand en die aanklikken. Met klik download je gewoon 'belastingprogramma2005.cmg' en die klik je aan. Als je klaar bent gooi je het cmg-bestand weg en je bent er weer voor een jaar vanaf :) (belastingdienst biedt een dmg-image aan voor MacOS, zie http://www.belastingdienst.nl/download/1121.html)
  [*:643bb9aef2]live-versies van linux uitbreiden met software:
  stel, je hebt kanotix op een live-cd, en je wilt programma xyz gebruiken die daar niet op staat, maar die je wel nodig hebt.
  Geen probleem, je zet het cmg-image op een usb-stick, andere cd, whatever, mount die in kanotix en klikt op het pictogram om het programma te starten. Zo kun je altijd je favoriete software bij je hebben, en up to date blijven als je live-cd dat niet meer is :)
  [/list:u:643bb9aef2]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.