Vraag & Antwoord

OS Linux

speciale tekens invoegen door de code in te typen

Anoniem
None
18 antwoorden
 • Weet ik, die gebruik ik ook ;) Maar op 1 of andere manier werkt het gewoon niet :-? :evil:
 • Ik wil graag speciale tekens invoegen door de code ervan in te typen. Het mag ook zo zijn dat de code aan een bepaalde toets kan worden toegewezen. Het gaat dus niet om de compose-key want die heb ik al ingesteld.

  In Abiword moet je als je een speciaal teken wil invoegen op de werkbalk "extra" op het icoon "speciaal teken invoegen" klikken. Dit werkt echter zeer omslachtig. Nu wil ik graag het teken kunnen invoegen zonder zo moeilijk te doen. In windows schijn je dan een bepaalde toetsencombinatie te kunnen gebruiken waarna je een code kunt invoegen.

  Nu wil ik graag de code in kunnen typen zodat die vervolgens op het beeldscherm komt te staan. (of als dat niet kan een bepaalde toets aan te wijzen voor een bepaald teken).

  Kan dit en zo ja hoe moet je dit dan doen? (ik gebruik abiword)
 • Ik zit eigenlijk met dezelfde vraag maar dan systeemwijd, dus niet specifiek voor een textverwerker. Inmiddels ben ik wel al achter dat het te maken heeft met de keyboardmap, maar hoe het opgelost moet worden ben ik nog niet uit.

  PS: in Windows kan je idd met de Alt toets een code ingeven waarna het speciale teken verschijnt.

  Groet, M.V. Wesstein
 • Deze vraag is ook voor systeemwijd bedoeld. Echter, misschien is er voor abiword een aparte manier.
 • waarom gebruik je de compose key niet?
 • [quote:afd40e6b3a="maximilaan"]waarom gebruik je de compose key niet?[/quote:afd40e6b3a]

  De compose-key is toch alleen voor tekens zoals: á é ä Ä en ga zo maar door?

  Ik wil andere tekens gebruiken zoals pijlen en dergelijke. Die kun je invoegen in Abiword maar dat gaat zeer omslachtig. Ik wil dus een andere wijze hebben.

  Bijvoorbeeld het teken met unicode & # 8592; (zonder de spaties)
  Deze wil ik dus graag invoeren.
 • [quote:af860f0951="computerbacterie"]
  Ik wil andere tekens gebruiken zoals pijlen en dergelijke. Die kun je invoegen in Abiword maar dat gaat zeer omslachtig. Ik wil dus een andere wijze hebben.

  Bijvoorbeeld het teken met unicode & # 8592; (zonder de spaties)
  Deze wil ik dus graag invoeren.[/quote:af860f0951]
  Okay.
  Enige die Alt-code ondersteunt is Qt, en er zijn maar weinig programma's die dat hebben geïmplementeerd (ik ken alleen kbabel die dit heeft…)

  Mogelijke tussenoplossing is door een applet te gebruiken waarin je de veelgebruikte speciale tekens zet.
 • Er is nog een andere oplossing: in een apart document alle speciale tekens zetten die nodig zijn en dan via ctrl+c en ctrl+v de tekens in je document invoegen. Zo doe ik het nu, dat werkt ook wel. Weliswaar nog steeds omslachtig maar het is in ieder geval beter dan steeds opnieuw helemaal het teken te moeten opzoeken.

  Ook schijn je je eigen keyboard-layout te kunnen maken http://docs.linux.com/documentation/04/06/03/1558258.shtml?tid=26&tid=14&tid=22 maar daar heb ik geen zin in.
 • Mijn probleem is dat ik helemaal geen speciale letters en tekens kan vinden. Ik heb een BTC 9110 toetsenbord, die staat helaas niet in het keyboardkeuze tooltje dus koos ik de BTC 9000A. In hetzelfde tooltje koos ik als keyboardlayout "US English w/ ISO9995-3/eliminate dead keys" Helaas was dit geen verbetering tov de standaard "gerenic 104 key" die ik eerder had…

  Groet, M.V. Wesstein
 • [quote:78ef07a703="M.V. Wesstein"]Mijn probleem is dat ik helemaal geen speciale letters en tekens kan vinden. Ik heb een BTC 9110 toetsenbord, die staat helaas niet in het keyboardkeuze tooltje dus koos ik de BTC 9000A. In hetzelfde tooltje koos ik als keyboardlayout "US English w/ ISO9995-3/eliminate dead keys" Helaas was dit geen verbetering tov de standaard "gerenic 104 key" die ik eerder had…

  Groet, M.V. Wesstein[/quote:78ef07a703]

  Het merk toetsenbord maakt toch niet uit? Kiezen voor een standaard toetsenbord met 104 keys zou moeten voldoen. En dan gewone US English waarna je de compose key kunt instellen in het KDE control Center, dan zou het moeten werken.
 • Het merk maakt wel uit, sommige chipsets geven andere input waardes aan de kernel voor een bepaalde toets dan de kernel verwacht. KDE? Nope, ikke=Gnomy ;)
 • [quote:861545c176="M.V. Wesstein"]KDE? Nope, ikke=Gnomy ;)[/quote:861545c176]
  Dat maakt niet uit, gnome heeft ook een configuratiemodule waarin je het toetsenbord kunt instellen :)

  Max
 • Vreemd, ik gebruik veel verschillende merken toetsenborden en ik heb nergens problemen mee.
 • Nav de eerder gegeven antwoorden ben ik eens gaan proberen, maar helaas zonder resultaat. Ik heb overigens geen eigen keyboardmap gemaakt, maar met het keyboardtooltje van Gnome aan het stoeien geweest. Ik krijg het dus niet voor elkaar om tekens als klinker-met-trema enzo tevoorschijn te toveren. Onder Windows kon je met de Alt-toets een decimale code ingeven en verscheen het op je scherm. Dat moet onder Linux dus ook kunnen, maar ik heb het niet kunnen vinden. Instellingen: Generic 105 (Intl) PC en als options "Meta is mapped to Win-keys" "Menu is compose" en "Press left-Win-key to choose 3rd level" Andere opties gaven eveneens geen resultaat. Aan het font (Ariel) ligt het niet, op de eerder gegeven link staan diverse bijzondere tekens en die werden gewoon weergegeven op m'n scherm. Ik zal wel iets fout doen, maar wat?

  Groet, M.V. Wesstein (Debian Sarge, als t wat uitmaakt :P)
 • [quote:083c8d6c58]Dat moet onder Linux dus ook kunnen[/quote:083c8d6c58]
  ik zie niet waarom dat dan onder linux ook zou moeten kunnen :)
 • [quote:740c07febd="M.V. Wesstein"]Nav de eerder gegeven antwoorden ben ik eens gaan proberen, maar helaas zonder resultaat. Ik heb overigens geen eigen keyboardmap gemaakt, maar met het keyboardtooltje van Gnome aan het stoeien geweest. Ik krijg het dus niet voor elkaar om tekens als klinker-met-trema enzo tevoorschijn te toveren. Onder Windows kon je met de Alt-toets een decimale code ingeven en verscheen het op je scherm. Dat moet onder Linux dus ook kunnen, maar ik heb het niet kunnen vinden. Instellingen: Generic 105 (Intl) PC en als options "Meta is mapped to Win-keys" "Menu is compose" en "Press left-Win-key to choose 3rd level" Andere opties gaven eveneens geen resultaat. Aan het font (Ariel) ligt het niet, op de eerder gegeven link staan diverse bijzondere tekens en die werden gewoon weergegeven op m'n scherm. Ik zal wel iets fout doen, maar wat?

  Groet, M.V. Wesstein (Debian Sarge, als t wat uitmaakt :P)[/quote:740c07febd]


  maar waarom wil je perse die alt-codes ??

  Als je composekey instel kun je toch evengoed speciale tekens maken ??
  ö is dan gewoon simpel composekey + " + o

  zelf misbruik ik er mijn "windows-keys" voor

  [code:1:740c07febd]
  #! /bin/bash
  xmodmap -e 'keycode 116 = Multi_key'
  [/code:1:740c07febd]

  en voor de Euro
  [code:1:740c07febd]
  #! /bin/bash
  xmodmap -e 'keycode 115 = EuroSign'
  [/code:1:740c07febd]

  beide proggie gezet in ~/.kde/Autostart en ze worden altijd geladen bij inloggen
 • [code:1:543c49b4d9]öë[/code:1:543c49b4d9]Oef, het werkt. Wel ff wennen, maar dat moet lukken… Thx wstolk, dat was precies het zetje wat ik moest hebben!
 • Het euroteken kun je op verschillende manieren maken:

  [multikey] + [=] + [E]
  [multikey] + [E] + [=]
  [multikey] + [=] + [C]
  [multikey] + [=] + [c]
  [multikey] + [C] + [=]
  [multikey] + [c] + [=]

  Bij mij werken ze allemaal, maar ik ken een enkeling waarbij sommige combinaties niet mogelijk zijn.

  Rinse

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.