Vraag & Antwoord

OS Linux

[suse 9.2] nieuwe monitor aansluiten

Anoniem
rolfb
3 antwoorden
 • Hoi,

  heb suse 9.2 draaien met kde 3.5. Gebruik nu een 15" philips TFT scherm op 1024*768 (ken de frequenties zo niet uit mijn hoofd).
  Nu wil ik een nieuw scherm gaan kopen: een philips 17" op 1280*1024, met vast ook andere frequenties
  .
  Maar wat kan ik verwachten als ik die aansluit en opstart? Suse heeft dan nog de oude settings. Is dat schadelijk voor de monitor? Of wordt er direct naar een veilige (VGA?) setting overgeschakeld waar ik de juiste instellingen kan doen?

  Ik vraag het omdat ik eens heb gelezen dat TFT schermen maar in 1 resolutie kunnen draaien, en andere resoluties zelfs schade kunnen aanbrengen…

  dank.
 • TFT's kunnen wel meerdere resoluties aan, maar ze werken het lekkerst op hun 'native' resolutie. Toch is het idd niet verstandig om een 1200*1600 scherm te starten op een 768*1024 monitor. Een 1024*768 scherm op een 1600*1200 monitor kan wel, da's niet zo'n groot probleem. Ziet er niet uit, maar t kan wel ;)

  Mijn ervaring, als de X-config weer eens overhoop ligt hier, is dat de kernel de X-server niet kan opstarten en in textmodus verder gaat (na de nodige meldingen enzo) Daarna pas ik handmatig de XF86Config-4 file aan en werkt t weer :) Advies: start Suse in veilige modus, pas de X-config file aan (al dan niet met een tooltje) en rebooten. Succes!

  Groet, M.V. Wesstein
 • als tooltje kun je gewoon sax2 gebruiken ;)

  Rinse

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.