Vraag & Antwoord

OS Linux

[XFree86] Scherm klonen

Anoniem
M.V. Wesstein
5 antwoorden
 • Voor ik m'n X-config verkl**t ;)

  Recent heb ik op aanraden van enkele mede-forummers hier een nVidia FX 5200 gekocht en, met enige moeite, weten te installeren. Nu is het de bedoeling m'n 15" LCD monitor te vervangen door m'n LCD tv tbv de toekomstige functie van dit apparaat, als mediacenter. Omdat ik de PC en TV (nog) niet permanent via de DVI kabel kan verbinden wil ik voorlopig de 15" monitor blijven gebruiken als primaire output. Als ik de TV aansluit (en evt de monitor loskoppel) moet de output v/d X-server naar de TV én de gewone monitor. Het beeld klonen dus. Daarbij komt de monitor aan de onboard VGA aansluiting en de TV op de DVI aansluiting v/d nVidia kaart.

  Zoekende op het WWW kom ik een hoop verwijzingen naar gekloonde fontservers en de interessante X-extensie Xinerama tegen, maar wat ik wil zit er niet tussen (of ik zoek niet goed…)

  Ik ben er inmiddels achter dat ik voor beide schermen een aparte sectie "monitor", "screen" en "device" nodig heb, waarbij in de sectie "device" onderscheid moet worden gemaakt voor de onboard VGA en FX 5200 middels de bus-identifiers. Welke dat zijn is me niet helemaal duidelijk, nouja: de FX 5200 lukt me nog wel ;) Met lspci de bus ontleed: lspci.txt Vanwege de constructie v/d PC (Shuttle barebone) is "ff" verwijderen v/d videokaart géén optie :roll:

  Wie weet raad of een passende link? Indien gewenst plak ik m'n XFree-config file wel in dit draadje.

  Groet, M.V. Wesstein

  PS: de resolutie v/d TV is dezelfde als de monitor: 1024*768 dus dat zou geen probleem moeten opleveren.
 • Je hoeft geen aparte device secties enzo te maken, althans dat heb ik indertijd niet hoeven doen.

  [code:1:4af139f705]# Option "TwinView" "1"
  # Option "ConnectedMonitor" "CRT, TV"
  # Option "SecondMonitorHorizSync" "30-60"
  # Option "SecondMonitorVertRefresh" "50-60"
  #Option "MetaModes" "1024x786, 1024x786; 800x600, 800x600; 640x480, 640x480;"
  # Option "TVStandard" "PAL-B"
  # Option "TwinViewOrientation" "Clone"
  # Option "TVOutFormat" "COMPOSITE"
  #Option "DigitalVibrance" "128"[/code:1:4af139f705]
  Dat heb ik in mijn Device sectie staan van mijn nvidia kaart. Je hebt wel de nvidia driver nodig, niet de nv driver, maar ik neem aan dat je die al hebt dus. Zoals je ziet is het allemaal uitgecommenteerd, omdat ik al sinds vorig jaar (Xbox met XBMC) niets meer doe met tv-out op een PC.
 • Dank Tekkie

  Ik heb idd de nvidia driver geinstalleerd, maar de TV wordt aangesloten via een DVI kabel. Feitelijk is het een grote monitor met TV tuner ;) (FYI: Philips 26PF8946/12)
 • Puur uit nieuwsgierigheid ff geprobeerd de TV aan te sluiten (zonder de 15" monitor) via DVI. Zowaar, het werkt! In de handleiding v/d TV staan hogere resoluties, maar daarvoor zou ik de X-config file moeten aanpassen en dat wil ik nog niet. Voorlopig dus nog ff op 1024*768 :) Nu nog de aanpassing om ook de 15" monitor te laten werken als de TV is aangesloten (en/of omgekeerd)
 • Je kunt ook andere combinaties gebruiken bij "Option "ConnectedMonitor" "CRT, TV"" Zoals CRT, CRT bijvoorbeeld, hoe je dat met een lcd scherm doet weet ik niet, die heb ik niet. Maar al die opties staan duidelijk beschreven in de README bij de nvidia driver. Die is het makkelijkst te vinden op de website van nvidia. Klik download driver aan, en op de download pagina staat ook een linkje naar de readme, waarin al de opties met hun mogelijke instellingen uitgelegd staan.

  De MetaModes regel die ik zo gemaakt heb, zorgt ervoor dat je op de TV en de CRT dezelfde resoluties te zien krijgt. Bij een lcd/tft scherm heb je niets te maken met die refresh rates, dus zou het nog eenvoudiger moeten zijn.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.