Vraag & Antwoord

OS Linux

Suse 10.0 opstartfout

Waar je ook veel info kan halen is op de forum site van www.nedlinux.nl. Ook opwww. alles-linux.nl of www.suse-linux.nl. Groet en suc6

Anoniem
rrkroontje
5 antwoorden
 • Ik dacht vandaag de trotse gebruiker te zijn van Suse 10.0…

  Helaas kreeg ik na mijn installatie op mijn P3 1000 de volgende boodschap van GRUB: Error 18. Nader onderzoek wijst uit dat dit het gevolg is van een verouderde BIOS en dat mogelijk workaround is de bootloader aan het begin van de schijf te zetten. (een lichte vertaling van zwaar deskundig werk;-)
  Wel de programmeur die dit uitgezocht heeft dacht natuurlijk dat ik het wel verder af kon. Je raadt het: de psyche staat inmiddels in brand!
  Hoe zet ik de loader (stap voor stap wellicht) aan het begin van de schijf?
  De schijf is als vogt gepatitioneerd:
  Windows 28 GB,
  Windows 28 GB,
  Vrije (78 GB) partitie.

  Alvast bedankt voor het blussen,

  Ilan
 • [quote:891dd7fc9e="ilco"]Helaas kreeg ik na mijn installatie op mijn P3 1000 de volgende boodschap van GRUB: Error 18. (..) Hoe zet ik de loader (stap voor stap wellicht) aan het begin van de schijf? [/quote:891dd7fc9e] Check eerst in de BIOS hoe groot deze de harde schijf detecteert. De Primaire Windows XP partitie zou dan kleiner moeten zijn dan die grootte. Want de /boot partitie moet ook nog binnen die grootte zitten. Daarnaast maak je nog een NTFS partitie voor de Windows XP applicaties. En eventueel nog een kleine FAT32 partitie. En je maakt nog een Linux root partitie / en Linux Swap. Check ook deze discussie.
 • Moet toch kunnen, ik maak een stuk van mijn harde schijf met Partition Magic "unallocated" (bij mij de laatste 15 Gb van mijn D-schijf) en boot daarna Suse 10. Dat vrije deel wordt automatisch herkend door Suse en daar wordt de swap en werk partitie op geinstalleerd. Vervolgens kies ik voor installatie in mijn MBR en configureer ik het zo dat Windows de eerste opstart is als ik 5 seconden niets doe, zodat mijn gezinsleden er verder geen last van hebben en de dual boot werkt perfect.
  Helaas werken sommige biossen niet mee. Probeer anders Backtrack, kun je zelfs van USB key opstarten.
 • Hallo

  Als je twee partitie's maakt met XP (schijfbeheer) of met Fdisk (win98)
  Op C: zet je xp of win 98 en de tweede partitie doe je niks mee. zeker niet formateren in windows.
  Boot CD of DVD van Suse gebruiken.
  Suse ziet nu zelf de tweede partitie en gebruikt deze.
  Verder koppelt hij naar de windows partitie.

  Ik bedoel niks doen partition magic en roeren in het MBR. :wink:

  Groet
 • Bedankt.

  Inmiddels heb ik mijn eerste partitie verkleind tot 7 GB en 1 GB aan Linux toegewezen. Deze partitie geef ik als mount point /boot. De overige indeling blijft ongewijzigd.
  Alles werkt nu.
  Als een Linux-groentje verwacht ik vaker op dit forum te vertoeven.

  Tot de volgende keer dan maar.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.