Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux en virussen

Anoniem
linux222
22 antwoorden
 • Beste mensen,

  Hoe gevoelig is Linux eigenlijk voor virussen? Zoniet, hoe nodig is een virusscanner dan nog? In het algemeen is namelijk bekend dat virusscanners nogal wat systemresources in beslag nemen.

  mvg.

  Dirk Kooy
 • Ik gebruik, net als de meesten denk ik, geen virus scanner omdat Linux virussen (daemon exploits en dergelijken in antieke software versies niet meegeteld waar een virusscanner toch niets aan zou kunnen doen) erg schaars zijn, en je ze "in het wild" eigenlijk niet zult tegenkomen, en ben, in die paar jaar dat ik nu dagelijks Linux gebruik op mijn PC, nog nooit een virus tegengekomen.
 • Er zijn momenteel eigenlijk alleen wat wormen, die alleen effect hebben op publieke servers met oude PHP en Apache versies. Daarnaast gewoon geen vreemde/onbekende binaries draaien en netjes GPG signatures op software controleren. Bovendien valt er niet veel te besmetten als je altijd als niet-root gebruiker werkt :).
 • zou een dergelijk virus ook schade kunnen veroorzaken in je hardware?

  ik heb wel eens gehoord dat er virussen in categorie 3 schade kunnen veroozaken aan je hardware (windows)
 • [quote:693fb47d47="linux222"]zou een dergelijk virus ook schade kunnen veroorzaken in je hardware?[/quote:693fb47d47]
  meeste virussen van vandaag de dag veranderen je server in een irc-bot die gebruikt kan worden voor spamaanvallen, DDOS-aanvallen, etc.
  Hardware vernielen doe ze nauwelijks, bovenstaande is namelijk veel lucratiever..

  Max
 • Wat wel kan is dat je door je zoveelste vern**kte Windoosinstallatie zo over de flos raakt, dat je je toetsenbord door je pc wil rammen.
  In weze is dat hardware schade veroorzaakt door een virus…
  :roll:
 • er word vaak gesproken over ddos aanvallen he, ik heb ook geweten wat het betekend maar ik ben het even kwijt zou iemand mij kunnen uitleggen wat het precies is het hoe het in zijn werk gaat?
 • distributed denial of service

  vanaf veel (lees: ~10000) pc's zoveel foute requests sturen naar een server dat die server door het dataverkeer (of door het vollopen van zn tcp stack) over z'n nek gaat.
 • Zoiets had je makkelijk kunnen vinden door gebruik te maken van een zoekmachine. Google bv… http://www.google.nl
 • of je zoekt in de wiki :)
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Distributed_Denial_of_Service

  Verder mag vragen op dit forum natuurlijk ook, als iedereen alles via google oplost, hadden fora als deze geen bestaansrecht….

  Max
 • [quote:9463bf627d="maximilaan"]Verder mag vragen op dit forum natuurlijk ook, als iedereen alles via google oplost, hadden fora als deze geen bestaansrecht….[/quote:9463bf627d]Helemaal mee eens Max. Echter, sommige vragen zijn zo eenvoudig zélf op te lossen door iets beter na te denken vóór je een vraag stelt en zelf op zoek te gaan naar antwoorden die al gegeven zijn… Zelfwerkzaamheid noemen ze dat, en dat is in de Linux gemeenschap eigenlijk vanzelfsprekend (zoals je zelf natuurlijk ook wel weet). Ik vond op de website van MrLeeJohn een interessante link aangaande dit "probleem": klik!
 • [quote:66d2ab1f13="rolfb"]Wat wel kan is dat je door je zoveelste vern**kte Windoosinstallatie zo over de flos raakt, dat je je toetsenbord door je pc wil rammen.
  In weze is dat hardware schade veroorzaakt door een virus…
  :roll:[/quote:66d2ab1f13]
  Haha, daar hebben we een andere term voor: PEBKAC :lol:
 • heeft er al eens iemand die hier op dit forum die linux draait virussen gehad of last gehad van hackers?
 • Mwa, ooit wel eens een 'rootkit' door een brak webserverscript. Het was trouwens geen rootkit in de ware zin van het woord, het was namelijk een scriptje in /tmp dat als user apache draaide en niet als root ;)
 • wat is een root kit dan?
 • [quote:36421ad04f="linux222"]wat is een root kit dan?[/quote:36421ad04f]

  Nederlands Wiki artikel: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rootkit
  En een iets uitgebreider engelstalig wiki artikel: http://en.wikipedia.org/wiki/Rootkit
 • is daar niks tegen te doen dan?
 • Ja hoor: niet installeren :P
 • [quote:9194dd9999="linux222"]is daar niks tegen te doen dan?[/quote:9194dd9999]In de eerst plaats, als gewoonlijk op welk besturingssysteem dan ook, zorgen dat je altijd up to date bent met (vooral de) software die buitenstaanders toegang verlenen tot jouw pc/server (ftp-/mail-/web-/etc- servers en applicaties die eventueel binnen die server draaien als forum software binnen apache/php). Software die toegang verlenen over het lan, maar niet op het internet bereikbaar moeten zijn (bijvoorbeeld vnc, X, samba) afschermen met de firewall.
  maw, gewoon je goed bewust zijn met de gevaren die internet met zich meebrengen. Als je dat bent heb je in feite weinig te vrezen. Dat is ook zon beetje de reden waarom virii/trojans op het windows platform zo goed gedijen; een enorm deel van de gebruikers van dat platform heeft geen idee hoe een computer werkt, en hoe ze zich kunnen beveiligen - daardoor verspreiden virii en trojans zich ook als de spreekwoordelijke ziekte. Een eventueel linux virus of trojan horse zal over het algemeen binnen onafzienbare tijd uitsterven omdat er geen voedingsbodem (besmetbare machines) meer is.
 • [quote:86c4a97965="linux222"]is daar niks tegen te doen dan?[/quote:86c4a97965]
  Je hebt anti-rootkit programma's :)

  Maar zoals gezegd is voorkomen beter dan genezen.
  Verder kom je rootkits op de desktop eigenlijk niet tegen, alleen op linux-servers (vaak door lekken in php en andere websoftware voor webservers..)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.