Vraag & Antwoord

OS Linux

draaiende processen > file

Anoniem
maximilaan
12 antwoorden
 • kan je in unix/linux/macOSX ook een lijst opvragen in de terminal met alle draaiende processen, en die naar een textfile opslaan?
  zo ja, hoe?
 • [code:1:facf55d3e0]top >> top.txt[/code:1:facf55d3e0]Draaien als root, de txt file heeft rootrechten, dus[code:1:facf55d3e0]chown <username> top.txt[/code:1:facf55d3e0]om de file leesbaar te maken voor gewone gebruikers. Je zou evt ook[code:1:facf55d3e0]chmod 755 top.txt[/code:1:facf55d3e0]kunnen doen.
 • waar vindt ik top.txt dan? of wat is top?
 • top is het programma dat draaiende processen laat zien, de file top.txt vindt je in de directory waar je op dat moment in staat. Je zult top op een gegeven moment moeten onderbreken, want anders gaat deze eindeloos door. Dat onderbreken doe je met de q toets.
 • Kan hetzelfde met ps?

  [code:1:50391c856b]ps >> processes.txt[/code:1:50391c856b]
 • Uit de man pages van ps:[quote:5adc48eb0d]ps gives a snapshot of the current processes. If you want a repetitive update of this status, use top. This man page documents the /proc-based version of ps, or tries to.[/quote:5adc48eb0d]Het verschil tussen top en ps is dat top alle processen laat zien en ps niet. Probeer het maar, dan zie je het verschil. Wat voor jouw doel voldoet kan ik niet beoordelen.
 • ik moet in mac OS X bekijken welke processID de screeensaver op de achtergrond (=desktop) heeft, zodat ik die kan killen.

  Het is wat ingewikkeld, maar ik schrijf via php eem lijnt in de crontabs die een screensaver in de background start. die moet ik getimed ook weer kunnen killen via php/crontabs…

  Blijft ps net als top draaien? of voert hij de actie een keer uit en stopt ie dan?
 • Nee, ps geeft de commandline meteen terug na het uitvoeren. Ik weet niet of het in MacOS X ook werkt, maar het heeft een Unix-engine dus dat zou wel moeten. Wat zegt men op Mac-specifieke fora? Naw kan men je daar ongetwijfeld beter van antwoord voorzien (ik ken de Mac alleen van plaatjes ;)) Als het goed is kun je in een terminal de man-pages van commando's raadplegen, met "man <comandonaam>" roep je um op, scrollen met de pijltjestoetsen en afsluiten met de q toets.
 • ps kan gewoon alle processen weergeven. Op SysV-achtige unices:

  ps ax
 • [quote:a4ca3fb526]Het is wat ingewikkeld, maar ik schrijf via php eem lijnt in de crontabs die een screensaver in de background start. die moet ik getimed ook weer kunnen killen via php/crontabs… [/quote:a4ca3fb526]
  maar daarvoor heb je toch geen volledige processenlijst nodig?
  Je hoeft dan enkel de pid van de screensaver te achterhalen en die via php/crontabs killen..
 • Correct. Ik vermoed dat de TS dan vervolgens via grep de PID filtert en die vervolgens om zeep helpt. Het lijkt mij handiger om die hele screensaver te verwijderen, want dan heb je het probleem niet, maar de TS zal ongetwijfeld een reden hebben dat niet te doen.
 • Wat bedoel je met verwijderen? Ik heb die screensaver nog nodig hoor, dus verwijderen lijkt mij niet echt een goed idee…

  Ik wil inderdaad via preg het SS-proces eruit filteren en die dan killen… Zijn er ook kansen dat dat PID veranderd?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.