Vraag & Antwoord

OS Linux

[Debian] Stable of Testing?

Anoniem
M.V. Wesstein
10 antwoorden
 • Momenteel heb ik op m'n laptop Debian Sarge (Stable) draaien, maar de standaard kernel is 2.6.8. Helaas krijg ik hierdoor m'n WLAN kaart niet aan de praat en jammer genoeg is het niet gelukt kernel 2.6.14 te installeren. Beter gezegd: de vmLinux image is wel gelukt, maar de bijbehorende initrd.img krijg ik niet voor elkaar. Zal wel aan mij liggen… Echter, spelend met de repositories zag ik in Testing dat kernel 2.6.15 voor Sarge uit is. Helaas geeft apt dan aan dat ik afscheid moet nemen van een aantal packages, oa base-config en gnome. Maar ook hal, hotplug, gnome-volume-manager en gnome-desktop-enviroment. Met name de Gnome packages wil ik eigenlijk niet kwijt, maar ook hotplug (USB support!) wil ik graag houden… Of zie ik iets over t hoofd?

  Kan ik veilig upgraden naar Testing, is dat inmiddels stabiel genoeg om zonder problemen op te werken (met Gnome) of is het verstandiger nog ff te wachten?

  Groet, M.V. Wesstein
 • [quote:984869d7f6="M.V. Wesstein"]Kan ik veilig upgraden naar Testing, is dat inmiddels stabiel genoeg om zonder problemen op te werken (met Gnome) of is het verstandiger nog ff te wachten[/quote:984869d7f6] Of de stabiliteit voldoende is, zou ook afhankelijk kunnen zijn van de gebruikte hardware. Hoe belangrijk vind jij de beveiliging updates http://www.debian.org/releases/testing/

  Als je distributie up-to-date wilt houden, maar ook met beveiliging updates, denk ik dat je beter kunt overstappen naar Ubuntu, zodra versie 6.04 uitkomt.
 • Hardware: Fujitsu-Siemens Amillo-Pro series. Sarge installeerde perfect, maar de naderhand toegevoegde WLAN kaart (Linksys/Cisco) werd door de 'ouderdom' v/d kernel niet herkend. Het gaat mij niet primair om de allerlaatste patches, ik wil eigenlijk gewoon een kernel die m'n WLAN kaartje herkend zodat ik eindelijk wireless kan… Ubuntu is een prima distro (Debian-based, altijd goed natuurlijk ;)) maar ik prefereer Debian. Hmmm, proberen kan altijd, maar toch….

  Toen ik m'n desktop computer installeerde gebruikte ik een Debian net-install CD die ik al eerder had gebruikt. Dit was net na de 3.x release. Helaas bleken op de CD alle repositories naar "Unstable" te verwijzen, zodat ik een hoogst instabiel, incompleet en dus volkomen nutteloos Sid systeem voorgeschoteld kreeg. Je snapt dat ik daar geen trek meer in heb…

  PS: ik bedenk me net: ik *zou* Etch gewoon kunnen installeren en vervolgens de verwijzingen naar Testing uit de lijst met repositories halen… Eigenlijk het omgekeerde van wat ik nu doe (nouja, wil gaan doen: Testing-repo's toevoegen aan de Stable lijst) Geen idee of dat gaat werken….
 • Etch is de laatste tijd best een grote speeltuin, vaak heb je een omlaag gepinde sid nodig om het goed te kunnen draaien, omdat er zo nu en dan dependencies voor cruciale software mist (laatst bijvoorbeeld Python 2.3).

  [quote:7dd2af42d8="M.V. Wesstein"]PS: ik bedenk me net: ik *zou* Etch gewoon kunnen installeren en vervolgens de verwijzingen naar Testing uit de lijst met repositories halen… Eigenlijk het omgekeerde van wat ik nu doe (nouja, wil gaan doen: Testing-repo's toevoegen aan de Stable lijst) Geen idee of dat gaat werken….[/quote:7dd2af42d8]

  Dan krijg je een systeem dat moet gaan downgraden om extra software te installeren. Ik denk niet dat het goed gaat werken. Vroeger kon je wel een beetje tussenin schipperen: stable en testing in sources.list, maar testing zo'n lage prioriteit dat er alleen packages uit testing worden geinstalleerd als je daar expliciet om vraagt. Maar nu wordt udev en de hele rataplan meegesleept.

  Zover ik kan zien zijn er eigenlijk drie opties:

  - Debian Stable: oudere software, udev waarschijnlijk niet meer goed compatible met nieuwe kernels.
  - Debian Testing met een beetje Sid: speeltuin, niet echt een productiesysteem.
  - Ubuntu: cutting edge als testing, maar niet de onzekerheid dat dingen de volgende dag kunnen gaan breken na een 'apt-get upgrade'.

  Ik ben zelf niet zo onder de indruk van Ubuntu, en vond het nogal instabiel, vooral als je meer dan GNOME + OO + Firefox gebruikt. W.b.t. Debian zijn de tijden wel eens beter geweest :/.
 • Dank Daniel.

  Eigenwijs als ik ben heb ik het gisteren (eigenlijk meer: vannacht :P) toch gedaan. En idd, install vern**kt… Udev wilde minimaal kernel 2.6.12 hebben en installeerde dus niet. Gvd, dat was nou juist de bedoeling om een actuele kernel te krijgen! :evil: Na een reboot ging het fout: netwerk bleef dood, de X-server startte niet meer, etc etc. Kortom, ik heb tot 6.30h vanmorgen zitten installen (heb gelijk de kernelsources opnieuw geinstalleerd, anders was ik al dik 2 uur eerder afgetaaid :-? ) Gelukkig geen dataverlies (/home heeft een eigen partitie), maar blij werd ik er niet van… De data op de laptop is slechts een (gedeeltelijke) kopie van wat er op de desktop staat, dus ik zou Ubuntu een slinger kunnen geven zonder definitief dataverlies.
 • [quote:ebad5780df="M.V. Wesstein"]dus ik zou Ubuntu een slinger kunnen geven zonder definitief dataverlies.[/quote:ebad5780df] Als je geduld hebt om op Ubuntu 6.04 Dapper te wachten. Want ik lees nu net dat deze mogelijk wordt uitgesteld http://tweakers.net/nieuws/41542/

  De huidige Ubuntu 5.10 heeft kernel
  [code:1:ebad5780df]
  uname -a
  Linux ubuntu 2.6.12-10-k7 #1 Sat Mar 11 16:59:38 UTC 2006 i686 GNU/Linux
  [/code:1:ebad5780df]

  Van Ubuntu 6.04 Dapper is de installatie procedure verbeterd. En ik ben een testje gedaan met een Development release van Ubuntu Linux 6.04.

  Terwijl er bij mij in Ubuntu 5.10 nog iets mis ging, als ik met xawtv actief een groot bestand probeerde te kopieren naar een andere pc via commando scp, leek de kernel te zijn gecrashed. Ubuntu 5.10 was niet meer te pingen vanaf een andere pc.

  In een Development release van Ubuntu Linux 6.04 kon ik wel met xawtv actief, een groot bestand kopieren naar een andere pc via commando scp.
 • Dank Jolo. Ik zal m'n geduld bewaren dan en ff wachten op versie 6.04.
 • [quote:e190b5b4a6="M.V. Wesstein"]Dank Jolo. Ik zal m'n geduld bewaren dan en ff wachten op versie 6.04.[/quote:e190b5b4a6]

  Als het alleen om proberen gaat kun je 6.04 (of wordt het nu 6.06) nu al eens een slinger geven. Ik gebruik het al weer een maand ofzo op een aparte partitie en ben eigenlijk geen problemen tegengekomen, zeker geen instabilitiet. Je kunt het hier downloaden:

  http://cdimage.ubuntu.com/releases/dapper/flight-5/

  Kun je gelijk Xgl eens uitproberen :) als je een beetje ok grafische kaart (of nvidia) hebt. Ook dat draait hier als een zonnejte.
 • Thx Angkor. Ik probeer de Live-CD eerst ff uit, kijken of alle hardware herkend wordt.
 • Zelf heb ik onlangs debian testing op mijn laptop gezet en deze zelf van een nieuwe kernel voorzien (op de debian manier).
  Het draait tot nu toe heerlijk, maar ik ben nog niet helemaal klaar met het configureren.
  Zo ben je toch redelijk up2date qua ondersteuning en hoef je niet aan de unstable.
  Misschien iets voor jou ?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.