Vraag & Antwoord

OS Linux

Kernel Panic - Kan root niet mouten

Anoniem
linux222
12 antwoorden
 • Na weken suse geprobeerd te hebben dacht ik dat ik nu klaar was voor Gentoo 2006.0

  Installatie ging verder prima. Heb gekozen om mijn eigen kernel te compileren en heb daarbij ook support voor EXT3 mee gecompileerd.

  Vervolgens heb ik dit in mijn fstab gezet:

  [code:1:9757494c1e]
  /dev/sda1 / ext3 noatime 0 1
  /dev/sda2 none swap sw 0 0
  /dev/sda3 /home ext3 noatime 0 0

  none /proc proc defaults 0 0
  none /dev/shm tmpfs nodev,nosuid,noexec 0 0
  [/code:1:9757494c1e]

  Echter wanneer ik nu opstart krijg ik de melding

  VFS: Cannot open root device
  Please append a correct "root=" boot option

  Ik heb dus geen idee wat ik fout heb gedaan. Iemand enig idee.?
 • Pfoei, da's nogal een overgang zeg! Wat er precies fout is gegaan kan ik hiervandaan niet zeggen, daarvoor is de foutmelding te vaag. Ik adviseer je echter wel om voorlopig distro's als Slackware, Gentoo en LFS (Linux from scratch) links te laten liggen, een paar weken Suse is echt niet genoeg om deze distro's succesvol te installeren (zoals je hebt gemerkt :P) Kijk eens naar Debian, is alweer een stap verder dan Suse en je kunt naar hartelust experimenteren, hoewel je dat met Suse net zo goed kan… ;)

  Groet, M.V. Wesstein
 • [quote:2666ca6653="M.V. Wesstein"]Pfoei, da's nogal een overgang zeg! Wat er precies fout is gegaan kan ik hiervandaan niet zeggen, daarvoor is de foutmelding te vaag. Ik adviseer je echter wel om voorlopig distro's als Slackware, Gentoo en LFS (Linux from scratch) links te laten liggen, een paar weken Suse is echt niet genoeg om deze distro's succesvol te installeren (zoals je hebt gemerkt :P) Kijk eens naar Debian, is alweer een stap verder dan Suse en je kunt naar hartelust experimenteren, hoewel je dat met Suse net zo goed kan… ;)

  Groet, M.V. Wesstein[/quote:2666ca6653]

  Tja als je het niet weet :wink: :P

  Maar goed suse ben ik klaar met experimenteren. Wilde nu eindelijk eens een snelle distro proberen want suse is echt traag.
 • Je bent waarschijnlijk in je grub of lilo (de bootloader dus) configuratiefile vergeten aan te geven, welke partitie de root partitie is.

  Zie de sectie Configuring the Bootloader van:
  http://www.gentoo.org/doc/en/gentoo-x86-quickinstall.xml
 • [quote:d6cbbc5ca3="Marcel de Reus"]Je bent waarschijnlijk in je grub of lilo (de bootloader dus) configuratiefile vergeten aan te geven, welke partitie de root partitie is.

  Zie de sectie Configuring the Bootloader van:
  http://www.gentoo.org/doc/en/gentoo-x86-quickinstall.xml[/quote:d6cbbc5ca3]

  Ehm nee dit is mijn grub.conf

  default 0
  timeout 30

  title = Gentoo.
  root(hd0,0)
  kernel /boot/linux-2.6.15-gentoo-r1 root=/dev/sda1
 • Ben er inmiddels achter dat de genkernel wel werkt.

  Gek want ik had wel alle hardware mee gecompileerd.. Naja ieder geval weer wat te knutselen … 8)

  Bedankt voor de info allen :)
 • [quote:3877e7fe71="G_ij_s"]Gentoo 2006.0 (..) support voor EXT3 mee gecompileerd (..) Kernel Panic [/quote:3877e7fe71] Maar toch wel build-in. Dus niet als module. En had je ook Serial ATA (SATA) support build-in? En Check deze discussie op de Gentoo forum.
 • [quote:96c1ed7d9b="G_ij_s"]Maar goed suse ben ik klaar met experimenteren. Wilde nu eindelijk eens een snelle distro proberen want suse is echt traag.[/quote:96c1ed7d9b]
  Gentoo kun je, als je teveel rommelt met de (verkeerde) CFLAGS, nog veel trager maken. :wink: Maar in ieder geval kun je bij Gentoo niet zeggen dat het de fout van de distributie is als er iets niet werkt. :wink:
 • [quote:7536304232="Tekkie"][quote:7536304232="G_ij_s"]Maar goed suse ben ik klaar met experimenteren. Wilde nu eindelijk eens een snelle distro proberen want suse is echt traag.[/quote:7536304232]
  Gentoo kun je, als je teveel rommelt met de (verkeerde) CFLAGS, nog veel trager maken. :wink: Maar in ieder geval kun je bij Gentoo niet zeggen dat het de fout van de distributie is als er iets niet werkt. :wink:[/quote:7536304232]
  Daarom :) Suse, Fedora en Ubuntu zijn niet voorruit te branden wanneer je bv 50GB van USB naar HD kopieert of gewoon domweg iets aan het installeren bent met veel diskactiviteit.

  Daar helpt hdparm niet bij :cry:

  Als het met Gentoo oook niet wil lukken dan ben ik verplicht om toch weer Windows te gebruiken :cry: Dat draait dan gewoon veel beter.
 • [quote:bd01ab9c37="jolo"][quote:bd01ab9c37="G_ij_s"]Gentoo 2006.0 (..) support voor EXT3 mee gecompileerd (..) Kernel Panic [/quote:bd01ab9c37] Maar toch wel build-in. Dus niet als module. En had je ook Serial ATA (SATA) support build-in? En Check deze discussie op de Gentoo forum.[/quote:bd01ab9c37]
  Jaja builtin en niet als module … Er staan honderden waarschuwingen over dit probleem op gentoo.org :)
 • [quote:1e3d4735ae="G_ij_s"]
  Daarom :) Suse, Fedora en Ubuntu zijn niet voorruit te branden wanneer je bv 50GB van USB naar HD kopieert[/quote:1e3d4735ae]
  Je bedoelt in de zin dat het systeem zelf veel trager werkt?
  Hmm, heb ik geen last van.
  Op welke wijze kopieer je gegevens van de usb naar de hd?

  [quote:1e3d4735ae]
  of gewoon domweg iets aan het installeren bent met veel diskactiviteit.
  [/quote:1e3d4735ae]
  Mja, als ik onder windows iets wil installeren mag ik van het systeem verder niks doen ('sluit alle programma's af voordat u de installatie begint')..
  Maar verder onder Linux eigenlijk ook nooit last van ernstige vertragingen op de achtergrond.
  Installaties via yast willen wel eens vertragingen geven, maar dat komt door de hoge cpu-load die yast geeft (oa bij de post-installatie), niet door schijfactiviteit.

  [quote:1e3d4735ae]
  Daar helpt hdparm niet bij :cry:
  [/quote:1e3d4735ae]
  Klopt, hdparm zorgt er niet voor dat de schijfactiviteit vermindert :)
  Verder kun je hdparm ook vrij eenvoudig verkeerd instellen waardoor het effect juist averechts is.

  Rinse
 • Je kunt ook een minder bloated distro installeren zonder alles zelf te hoeven compileren, bijvoorbeeld Slackware of Debian.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.