Vraag & Antwoord

OS Linux

'Overstappen' naar SuSE

Anoniem
None
8 antwoorden
 • Hey daar mensen. Ik heb thuis het boek 'Linux voor Non-Freaks' liggen en heb dankzij de bijgeleverde Fedora Core CD's ooit in een impulsieve bui besloten om maar gelijk over te stappen op Linux. Helaas was dat niet zo'n succes, omdat het maken van paritites niet helemaal gelukt was - ik was een beetje gehaast en had geen zin uit te zoeken hoe ik goed kon dual-booten - en mijn moederbord kapot bleek te zijn.
  Inmiddels heb ik een nieuwe PC en wil ik toch echt graag eens 'snel' overstappen op Linux. Ik denk dat ik een distributie van SuSE Linux 10.0 wil kopen, vanwege de (hopelijk) duidelijke uitleg die je er dan bij krijgt. Ik wil Linux draaien met Windows XP Home, omdat ik nog niet geheel afhankelijk wil zijn van Linux en me rustig wil verdiepen het OS.
  Nu is mijn vraag: Hoe kan ik het (half) overstappen het beste aanpakken?
  Ik las ergens iets over dat je geen partities van tevoren hoeft te maken als je SuSE op CD hebt, als je het installeert kun je automatisch aangeven hoe je je harde schijf in kan delen. Klopt dit?
  En verder, weet iemand misschien een winkel (een andere dan de in de F.A.Q genoemde) waar ik de 10.0 Distributie kan kopen?
  Ik heb het gevoel dat ik door mijn ietwat langdradige verhaal vergeten ben een aantal dingen te vragen, maar ik hoop dat jullie in ieder geval de vragen die ik heb gesteld kunnen beantwoorden. En verder zijn enige andere tips, al dan niet over het Dual-Booten altijd welkom…
 • Welkom! :D

  Langdradig? Valt wel mee ;) Als je een dual-boot wil maken installeer je eerst het Win-OS. Vervolgens verklein je de partitie voor dat OS met een geschikte partitiemanager. Voor je de Linux schijf opstart probeer je eerst nog ff of het Win-OS ook van die kleinere partitie nog opstart. Als dat werkt stop je de Linux CD in de drive en reboot de PC. Kies voor automatisch installeren, maar lees goed de info die er bij staat: soms claimt de installer in die optie de hele schijf en ben je de Win-OS installatie kwijt. Is dat erg? Nee hoor, ik doe het ook al een tijd zonder Win-OS ;)

  Groet, M.V. Wesstein
 • Sander van Vught heeft een handig boek geschreven over SUSE 10. Daarbij zit een evaluatie-dvd van deze distributie.
  Die zou je evt ook kunnen aanschaffen.

  Evaluatie betekent niet dat de software kreupel is of tijdelijk mag worden gebruikt, het wijst er enkel op dat je geen recht hebt op ondersteuning.

  Max
 • gisteravond heb ik nog een dual boot systeem gemaakt voor een kameraad van mij, hij heeft nu windows xp professional en ubuntu 5,10

  ik heb eerst zijn 80 gigabyte harde schijf gewoon geformateerd als 1 partitie en toen windows geinstalleerd


  toen heb ik de cd van ubuntu erin gedaan en dan vraag hij bij de installatie wat je wilt, dan kun je zelf kiezen hoeveel hij van de windows partitie afhaalt

  super makkelijk!
 • Dat is inderdaad superhandig, enig idee of dat ook met Suse 10.0 kan? :D
 • Ik geloof dat heel binnenkort (half mei ofzo) suse 10.1 uitkomt. Effe wachten voor de nieuwste versie.
  (Hoewel 10.0 ook erg soepel installeert en draait hoor, no probs.)
  Iedere grote boekwinkel (waar woon je? denk aan Broese in Utrecht) moet dat wel kunnen leveren. Anders zeker via internet te koop.
 • [quote:6516ff11f9="HenkW"]En verder, weet iemand misschien een winkel (een andere dan de in de F.A.Q genoemde) waar ik de 10.0 Distributie kan kopen?[/quote:6516ff11f9] Als je echt de Retail versie van SuSE Linux wilt kopen, kun je inderdaad zoals rolfb al aangaf, wachten op SuSE Linux 10.1. Want SuSE Linux 10.0 is bij het computercollectief al bijna uit verkocht. Bovendien is SuSE Linux 10.1 tijdelijk goedkoper. Het is sowieso beter SuSE Linux 10.1 te proberen voor een nieuwe pc.

  [quote:6516ff11f9="HenkW"]Ik las ergens iets over dat je geen partities van tevoren hoeft te maken als je SuSE op CD hebt, als je het installeert kun je automatisch aangeven hoe je je harde schijf in kan delen. Klopt dit? [/quote:6516ff11f9] Dat zou wel kunnen. Maar makkelijker is het waarschijnlijk via een commerciële programma zoals True Image van Easy Computing.

  [Edit] :oops: Ik bedoelde uiteraard Partitie Expert van Easy Computing [/Edit]

  [quote:6516ff11f9="HenkW"]Dat is inderdaad superhandig, enig idee of dat ook met Suse 10.0 kan? [/quote:6516ff11f9] Eventueel zou dat kunnen via YaST. Lees echter eerst deze info.
 • Tijdens de installatie van suse maakt yast automatisch een voorstel over welke partitie kleiner wordt gemaakt voor linux, en hoe groot de linux-partities worden.
  Vaak is dit een goed voorstel, maar in sommige gevallen niet (bijv omdat yast een veel te grote swap wil maken, yast de verkeerde partitie wil verkleinen, of te weinig ruimte voor linux vrijmaakt)

  op dat moment kun je het voorstel van yast afwijzen/aanpassen.
  als het voorstel overeenkomt met wat je wilt, dan pas je het aan, is het voorstel compleet anders dan je zelf in gedachten had, dan verwerp je het voorstel en partitioneert zelf vanuit yast.
  Let op: je moet dan wel bekend zijn met het linux-jargon, zoals /dev/hd*, reiserfs, mountpoints, etc. etc..

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.