Vraag & Antwoord

OS Linux

Beeldschermresolutie verhoogt, nu geen beeld wel geluid

Anoniem
Tekkie
5 antwoorden
 • Even voor de duidelijheid het gaat om een ouderwetse CRT monitor , 19" van het merk Medion.

  Maar welk commando en welke stappen moet ik nemen om bij een scherm te komen waarin jouw stappen kan uitvoeren. Want als de PC gewoon opstart kan ik echt niets zien, geen beeld. Dus dan kan je niet veel meer.

  Hans
 • Na het opstarten, als je display over zijn refresh gaat, met je tegelijk op "Control>, <ALT> en <F1>" meppen, daardoor ga je naar een textmode scherm, waarin je die dingen kunt uitvoeren.
 • Dat medion scherm dient mi op 1280x1024 gedraaid te worden voor het beste resultaat. Als je een DVI kabel gebruikt heb je niets met refresh rates te maken, daar een digitaal aangestuurd TFT scherm geen scanlijnen raster heeft als een CRT. Medion raad dan ook aan de refresh, indien nodig, in te stellen op 60hz.

  Mijn gebruikelijke manier (werkt voor mij het snelste) is om gewoon /etc/X11/xorg.conf te opnen in vi op een niet-grafische terminal, en vervolgens in Section "Screen" onder subsectie Display bij je gewenste Depth de juiste resolutie in te tikken bij "Modes". Bij section Screen tik je vervolgens de gewenste kleurdiepte op een regel; "DefaultDepth 16" bijvoorbeeld.
  Restart de X server door kdm of gdm te killen en opnieuw te starten. Voila.
 • Van 1024 bij 768 naar 1152 bij 864, valt nu buiten freq. bereik beeldsscherm


  Ik heb eigenlijk iets stoms gedaan maar weet niet hoe het nu op te lossen. Het gaat om een Mandriva 2006 powerpack versie op een P4 2000mhz, 512mb geheugen met een ati radion 9800pro grafische kaart.

  Via het Mandriva Configuratie Centrum probeerde ik de beeldscherm resolutie iets te verhogen om te zien of het beeld beter wordt. Het gaat om een 19'' Medion CRT monitor.

  De oorspronkelijke resolutie was 1024 * 768 bij 85hrtz
  Ik veranderde dat in 1152 * 864 bij 85hrtz

  Daarna moest de gebruiker opnieuw opstarten/ aanmelden.
  Maar wat gebeurde ik kreeg wel geluid dat KDE start wel op maar geeft geen beeld, melding beeldinstelling buiten frequentie bereik beeldscherm. Dus KDE kan wel opstarten maar geen beeld vertonen.
  Ik heb ook geprobeerd om op te starten met een 17'' Medion monitor en een 19'' Compaq monitor maar allemaal hetzelfde probleem. Ik kan dus nu niet in het Mandriva Configuratie Centrum om de oorspronkelijk beeldscherm resolutie terug te zetten.

  Mijn vraag is nu hoe kan ik de oude resolutie van 1024 * 768 bij 85hrtz terugzetten? Kan ik al bij het opstarten daar voor kiezen? Welke commando's moet ik dan intypen? Graag stap voor stap want anders lukt het mij waarschijnlijk niet, ondanks dat ik al dagelijk anderhalf jaar met Mandriva werk.

  MvG Hans
 • Het is opgelost. Via Google gezocht. Tydens het opstarten van Lilo op Esc drukken. Failsafe opstarten.
  Dit eindigd in een tekstmodus waarna ik su typte waarna er zoiets van [root@root localhost]# stond. Daarna XFdrake getypt. Via XFdrake kon ik de resolutie weer terugzetten naar 1024 * 768 voor deze CRT scherm. Nog bedankt. Ik was al bang dat ik alles weer opnieuw moest installeren.

  Het is dus opgelost, weer wat nuttigs geleerd.

  Hans

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.