Vraag & Antwoord

OS Linux

debian, geluid doet het niet goed

Anoniem
None
11 antwoorden
 • Laat maar, linux en freebsd draaien niet goed op mijn laptop want het bestandssysteem wordt steeds corrupt.
 • Ik heb debian op mijn laptop geinstalleerd. Het geluid doet het echter niet goed. Als je bijvoorbeeld een ogg-bestand afspeelt of een film kijkt dan hoor je allemaal tikjes uit de speakers komen. Ik heb geen flauw idee hoe dit op te lossen. Het systeem werkt met ALSA. Heeft iemand dit ook wel eens gehad en zo ja, wat heeft die er aan gedaan?
 • Welke kernel versie? Welke geluidskaart? Welke driver? Welke kernel uitvoer krijg je bij het laden van de driver? Heb je met alsamixer de nodige kanalen opengezet?
 • Welk bestandsysteem gebruik je dan? Ik vermoed dat je hardware aan t eind van z'n cyclus is en je naw binnenkort wel eens een MHWF (major hardware failure ;)) kan gaan tegenkomen…
 • [quote:209fb79a45="M.V. Wesstein"]Welk bestandsysteem gebruik je dan? Ik vermoed dat je hardware aan t eind van z'n cyclus is en je naw binnenkort wel eens een MHWF (major hardware failure ;)) kan gaan tegenkomen…[/quote:209fb79a45]

  Nou, ik hoop dat ik geen major hardware failure ga tegenkomen want die laptop heb ik pas vorige week gekocht. Qua bestandssystemen: ntfs, ext3 en ufs2. Maar topologilinux (linux onder windows op een ntfs-partitie) lijkt het wel goed te doen.
 • Begrijp ik goed dat je Win-OS hebt geinstalleerd en vervolgens een truc gebruikt om er Linux op te kunnen draaien? Sja, da's vragen om problemen natuurlijk…. Ext3 is een stabiel FS en NTFS ook. Echter, ufs2 is een nieuw FS en als je de eerste hit van Google met ufs2 leest: http://www.freebsd.org/projects/bigdisk/index.html zie je dat er nogal wat aan gedaan moet worden voor het compleet is.

  Mijn advies: vergeet het (m.i.) vage "Linux on Windhoos" en installeer Linux met een dualboot naast je Win-OS (als je dat echt niet kunt missen :-?) op een Ext3 partitie. Evt kun je ook een ander FS gebruiken, denk dan aan ReiserFS, JFS en XFS. Allemaal 'journaling' filesystems (net als Ext3) maar in de basis moderner dan Ext2 en inmiddels ook volgroeid. Succes!
 • Ik heb linux voor windows geïnstalleerd. Dat houdt in dat je eerst windows moet opstarten en daarna linux. Zo kun je dus linux onder windows draaien. Lijkt prima te werken. Ook gnome doet het bijvoorbeeld. Wat juist niet werkte was een dual-boot met debian en freebsd. Op de een of andere manier hielp debian de windows-partitie om zeep. Linux en BSD werken dus helaas niet op mijn laptop dus vandaar de kunstgreep linux onder windows. Overigens is UFS2 het standaardbestandssysteem van freebsd en dat zou niet zo zijn als het instabiel was. Ik draai liever linux of BSD maar als het niet werkt dan maar windows…

  Overigens heb je hier twee linux voor windows distributies:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Cygwin
  http://topologi-linux.sourceforge.net/
 • Dat Linux niet werkt op de laptop lijkt me dus niet de juiste conclusie; dat Linux en Windows niet SAMEN willen werken op dezelfde laptop lijkt wat je bedoeld. Als je geheel geen windows op de laptop zet, en alleen Linux erop installeert heb je dus waarschijnlijk geen probleem.

  Cygwin is trouwens geen Linux, maar een collectie GNU en aanverwante tools voor Windows - en heeft weinig te maken met Linux (de kernel).
 • Nee, ik denk dat linux niet werkt omdat X problemen geeft. Soms blijft X hangen, voornamelijk bij het afsluiten en dan moet de laptop opnieuw worden opgestart. En daarna blijkt het bestandssysteem om zeep geholpen te zijn.
 • X geeft problemen omdat de hardware niet rechtstreeks door het X-window systeem kan worden aangesproken: er zit nog een Win-driver tussen. Daar is X niet voor gemaakt… :roll: Dat je een Win-install kwijtraakt bij een Linux-install ligt naw aan een gebruikersfout en niet aan Linux…
 • [quote:9620c6e29f="M.V. Wesstein"]X geeft problemen omdat de hardware niet rechtstreeks door het X-window systeem kan worden aangesproken: er zit nog een Win-driver tussen. Daar is X niet voor gemaakt… :roll: Dat je een Win-install kwijtraakt bij een Linux-install ligt naw aan een gebruikersfout en niet aan Linux…[/quote:9620c6e29f]

  Nee, het is juist de linux-versie die NIET onder windows draait die de problemen geeft. Linux onder windows lijkt prima te werken, hoewel X bij Cygwin niet werkt. Maar X werkt prima bij topologilinux. Debian en FreeBSD geven de problemen met X en die draaien niet onder windows.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.